• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sezy Coffee

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Heh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Söylediğiniz parametreler ile denedim acılık azaldı, tatlılık arttı diyebilirim teşekkür ederim. Açıkçası ben yeni kahve gönderimi için atmadım yırtılan paketin fotoğrafını. Kahvenin tadı beklediğimden oldukça farklı geldiği için atmıştım. Kahvenin paket içerisinde kaldığı süre zarfında hava almış olmasının lezzetini etkilediğini düşünüyorsanız sipariş numaramı atayım. Ancak minimal bir etkiyse bu zahmet etmenize hiç gerek yok çok teşekkür ederim 🙏
Çekirdek fotoğrafını paylaşıyorum;
Tadı değişsin değişmesin biz yine de size yenisini yollayalım ki en azından sizdeki ambalajı alıp neden böyle bir sorun olduğunu araştıralım. Acaba üreticiden öyle geldi biz mi fark etmedik yoksa başka bir sorun mu var bakmak lazım. Valfli ambalaj olduğu için gazdan ötürü patlama olamaz, kaldı ki öyle bile olsa böyle yırtılmaz. Yapışma yerlerinden falan patlar. Kargodan olsa dış kutuda da hasar olması lazım. Onu iade alıp bir bakalım biz duruma. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Geçenlerde indirimle birlikte Rwanda ve Honduras aldım. Demlemelerimde hiçbir tad çıkmayınca şüphe ettim bir cupping yaptım ancak maalesef kahvelerde roast kaynaklı bir defect olduğuna kaanat ettim. Kahvelerden sıfır aroma ve tad aldım, underdevoloped bir kahve olduğu şüphesiz.

Kendilerine yazmak istiyordum aslında firmaya ancak zaten defaatle açılan paket için yardımcı olamayız denmiş.

Keyfimizden alıp açıp deneyip iade istemicez tabi ancak bir firmanın böyle bir politika belirlemesi ve bunu belirtmesi firmanın başarısızlığını gösteriyor. Bir firma ürününün ardında durup, gerekirse müşteri memnuniyeti için iade yapabilmeli. Zira Sezy gibi nitelikli kahve sattığını iddaa eden firmalardan kimse keyfi bir alışveriş yapmıyor, haliyle bu durumun çokta suistimale müsait olduğunu düşünmüyorum.
Mantıklı olan tek açıklama firmalar müşterileri değil kendi memnuniyetlerini önemsiyor.
Nitelikli kahve alışverişi son 1 senede artık kumar oynamaya döndü resmen. Kötü çıkmasın yeter seviyesine geldik artık.

Yani ben kendilerine yazıldığında yardımcı olmaya çalıştıklarına burada yazıldığı kadarıyla şahit oldum hepimiz gibi. Firmayı yerden yere vurmadan önce keşke kendilerine bir danışsaydınız. Buradan birini, bir firmayı ya da bir ürünü yaftalamak çok kolay çünkü. Bence bir kendilerine danışın, konuşun baktınız olmadı o zaman yazın. Ama öncesinde yapılınca bu işler önyargı oluyor biraz.

Bu arada ÖNEMLİ not: Sezy ile hiçbir bağım yoktur. Bırakın bağı, kendilerinin ne kahvesini almışlığım ne de bir yudum kahvesini içmişliğim vardır.

Yani ben kendilerine yazıldığında yardımcı olmaya çalıştıklarına burada yazıldığı kadarıyla şahit oldum hepimiz gibi. Firmayı yerden yere vurmadan önce keşke kendilerine bir danışsaydınız. Buradan birini, bir firmayı ya da bir ürünü yaftalamak çok kolay çünkü. Bence bir kendilerine danışın, konuşun baktınız olmadı o zaman yazın. Ama öncesinde yapılınca bu işler önyargı oluyor biraz.

Bu arada ÖNEMLİ not: Sezy ile hiçbir bağım yoktur. Bırakın bağı, kendilerinin ne kahvesini almışlığım ne de bir yudum kahvesini içmişliğim vardır.
+1

Bu ay tüketmek için aldığım guatemala antigua ve ruanda'lar için detaylı bi yorum hazırlayacaktım ama hemen yazmadan geçemiycem, antigua TK'ya inannılmaz yakıştı yahu :D

21/190 oran
50 derece su
4 dk demleme, 94 derece sıcaklıkta servis

Sanırsınız portakallı lokum, şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu ay tüketmek için aldığım guatemala antigua ve ruanda'lar için detaylı bi yorum hazırlayacaktım ama hemen yazmadan geçemiycem, antigua TK'ya inannılmaz yakıştı yahu :D

21/190 oran
50 derece su

bu portakallı lokum oramasını filtre kahve makinesinde alablirmiyim ne önerirsiniz

Filtrede (v60) henüz iki demleme yapma şansım oldu, ikisi de 1/15 oranda (33/500) bloom + çift döküş şeklindeydi. Bitterle karışık bir turunçgil tadı alabildim en fazla, hatta tadı açıkcası şunu anımsattı. Daha memnun kaldığım parametreleri toparlayıp burada da paylaşacağım gelecek hafta içinde (y)

Filtrede (v60) henüz iki demleme yapma şansım oldu, ikisi de 1/15 oranda (33/500) bloom + çift döküş şeklindeydi. Bitterle karışık bir turunçgil tadı alabildim en fazla, hatta tadı açıkcası şunu anımsattı. Daha memnun kaldığım parametreleri toparlayıp burada da paylaşacağım gelecek hafta içinde (y)
Ben hep tek kişilik demleme yapıyorum açıkçası fakat bu hafta kuzene baya yapacağım bu gidişle 400-500 ml demlemeler için bir tavsiyeniz varsa çok memnun olurum :)

Ben hep tek kişilik demleme yapıyorum açıkçası fakat bu hafta kuzene baya yapacağım bu gidişle 400-500 ml demlemeler için bir tavsiyeniz varsa çok memnun olurum :)
30gr üstü tüm demlemelerimde en az 1/15 oran kullanmaya çalışıyorum, elime yeni geçen ilk kez demleyeceğim kahveler için de her daim 95derece su kullanıyorum, aşırı çözünmenin kendine has o acılığını alırsam eğer sıcaklığı 90 derecelere kadar düşürüyorum.

Demlemeye gelirsek, genel olarak kahve x 3 oranını geçmeyecek şekilde (30gr kahve için maks 90gr su, daha azı da makbul) bloom için su kullanıp kahve yatağını çay/tatlı kaşığı ile ajite ediyorum. Bloom için 45sn kadar bekliyorum, sezy kavrumları genelde taze gönderdiği için ilk 1 hafta bloom süresini 1.30 dkya çıkardığım bile oluyor. Ardında iki şekilde demlememi devam ettiriyorum:

1) İlk 15-20 saniyede 300 ml suyu kahve yatağına boca ediyorum, bunun ardından 10 ila 15 sn bekleyip kalan suyu 1.45dkya (bloom süresini uzattıysam 2.15) göre tamamlayıp kahve yatağına ufak bi swirl atıyorum. James Hoffman tekniği misali de diyebilirsiniz. Toplam demleme süresi ortalama 3-3.15 (uzun bloom için 3.30-3.45) civarlarında sonlanıyor. Çaydanlık ile demleme yaptığım ilk demlemelerde hep bu yöntemi kullandım, ara sıra hala bu şekilde demlediğim oluyor.

2) Kalan suyu 1.45dkya tamamlayacak şekilde tek döküşte tamamlayıp yine kahve yatağının düzleşmesi için ufak bi swirl atıyorum. Suyun kettledan akış hızı snde ortalama 6-7 mlye tekabül ediyor. İlk yönteme göre biraz daha özen istiyor fakat biraz pratikle piyasadaki en ucuz gooseneck kettle'la bile kotarabileceğiniz bi yöntem. Bu şekilde gövdesi daha dengeli, genel olarak daha tatlı, damağı yormayan fincanlar elde ettiğimi düşünüyorum. Demleme süresinde ilk yönteme göre bir fark yok, hemen hemen aynı vakitte akış bitiyor.

Demlemenin bitiş süresine göre de ileriki demlemelerimde öğütümümü modifiye ediyorum; akış hızlıysa daha ince (yıkanmış çekirdekler için özellikle), yavaşsa da bi tık daha kalın öğütüm şeklinde (genelde natural çekirdekler için).

30gr üstü tüm demlemelerimde en az 1/15 oran kullanmaya çalışıyorum, elime yeni geçen ilk kez demleyeceğim kahveler için de her daim 95derece su kullanıyorum, aşırı çözünmenin kendine has o acılığını alırsam eğer sıcaklığı 90 derecelere kadar düşürüyorum.

Demlemeye gelirsek, genel olarak kahve x 3 oranını geçmeyecek şekilde (30gr kahve için maks 90gr su, daha azı da makbul) bloom için su kullanıp kahve yatağını çay/tatlı kaşığı ile ajite ediyorum. Bloom için 45sn kadar bekliyorum, sezy kavrumları genelde taze gönderdiği için ilk 1 hafta bloom süresini 1.30 dkya çıkardığım bile oluyor. Ardında iki şekilde demlememi devam ettiriyorum:

1) İlk 15-20 saniyede 300 ml suyu kahve yatağına boca ediyorum, bunun ardından 10 ila 15 sn bekleyip kalan suyu 1.45dkya (bloom süresini uzattıysam 2.15) göre tamamlayıp kahve yatağına ufak bi swirl atıyorum. James Hoffman tekniği misali de diyebilirsiniz. Toplam demleme süresi ortalama 3-3.15 (uzun bloom için 3.30-3.45) civarlarında sonlanıyor. Çaydanlık ile demleme yaptığım ilk demlemelerde hep bu yöntemi kullandım, ara sıra hala bu şekilde demlediğim oluyor.

2) Kalan suyu 1.45dkya tamamlayacak şekilde tek döküşte tamamlayıp yine kahve yatağının düzleşmesi için ufak bi swirl atıyorum. Suyun kettledan akış hızı snde ortalama 6-7 mlye tekabül ediyor. İlk yönteme göre biraz daha özen istiyor fakat biraz pratikle piyasadaki en ucuz gooseneck kettle'la bile kotarabileceğiniz bi yöntem. Bu şekilde gövdesi daha dengeli, genel olarak daha tatlı, damağı yormayan fincanlar elde ettiğimi düşünüyorum. Demleme süresinde ilk yönteme göre bir fark yok, hemen hemen aynı vakitte akış bitiyor.

Demlemenin bitiş süresine göre de ileriki demlemelerimde öğütümümü modifiye ediyorum; akış hızlıysa daha ince (yıkanmış çekirdekler için özellikle), yavaşsa da bi tık daha kalın öğütüm şeklinde (genelde natural çekirdekler için).
Selamlar. Ben neredeyse hiç küçük demleme yapmıyorum. Sadece kendime demlerken bile 30gr/480ml su kullanıyorum. Bardağım 500 ml :)

Bizim kahvelerde önerim 20 gram ve altı için 1/15 (kahvesine göre 1/14 yaptığım da oluyor) üzeri demlemeler için 1/16. Buradaki amacım aslında kahve yatağını olduğunca kalın tutabilmek.

Blooming için maksiumum 1/3 oran kullanıyorum.

Herkes kendi damak tadına göre bir teknik/reçete kullanıyor ve buna müdahale etmeyi çok doğru bulmuyorum ama ben genelde blooming sonrası tek ve yavaş bir döküş kullanıyorum. 35-40-50 gram vs gibi bir demlemeyse demlemede 2 eşit döküş kullanıyorum.

Su sıcaklığı da aslında kullanıcının damak tadına dayalı bir parametre ancak ben bizim kahvelerde 90-92 dereceyi pek geçmiyorum.

Aderisa'nın belirttiği gibi acılık/istenmeyen tat gibi sonuçlar varsa bunlar genellikle fazla çözünmeden kaynaklanıyordur. Biraz daha kalın öğütüm, biraz daha düşük su sıcaklığı ve en önemlisi kahve yatağının mümkün olduğunca az ajite edilmesi sorunu büyük oranda ortadan kaldırıyor.

Demleme sürelerim 20 gram civarı demlemelerde yaklaşık 2:00 dk 30 gram veya üzerine çıktıkça 2:30-3:00 oluyor.

Finca Gabriela
Damo severlere şiddetle tavsiye olunur. Damoya göre yoğunluğu ve tatlığı bir miktar az olsa da çok benzerler. Kavuranların ellerine sağlık.

Finca Gabriela
Damo severlere şiddetle tavsiye olunur. Damoya göre yoğunluğu ve tatlığı bir miktar az olsa da çok benzerler. Kavuranların ellerine sağlık.
Afiyet olsun. Kavururken de tadımlarda da sürekli aynı hissiyatı aldım. Birebir aynı fikirdeyiz. Damo'ya göre yoğunluk biraz daha az ama Damo anaerobik fermantasyon ile işlenen bir kahve iken Finca Gabriela naturel. Yani o şarapsı tat ve hissiyat fermantasyondan değil çekirdekten geliyor ki bence bu çok hoş bir durum. Sonrasında linç yememek için çok iddialı bir yorum yazmak istemedim :)

natural ve yıkanmış kahve arasındaki fark nedir.Kimi natural daha iyi diyor kimiside yıkanmış. @Sezy Coffee Roastery
Selamlar. Öncelikle temel ve basit bir anlatımla farkından başlayalım. Elinizde bir kahve meyvesi olduğunu düşünün (kiraz gibi bir şey). Eğer bu meyvenin çekirdeğini (yani demlediğimiz kahve çekirdeğini) çıkartır, üzerindeki meyve kalıntılarını tamamen temizler ve ondan sonra kurutma işlemine geçersek buna yıkanmış diyoruz. Eğer meyveyi çekirdeğini çıkartmadan önce kurutur ve kurutmadan sonra çekirdeği çıkartırsak buna naturel diyoruz.

Biri diğerinden iyidir demek aslında mümkün değil. İyi tanımı damak tadına ve kahve beklentiye göre değişir. Genel hatlarıyla anlatacak olursak yıkanmış kahveler daha parlak bir asiditeye, daha temiz ve tutarlı bir tada sahip diyebiliriz. Naturel kahvelerde ise kurutma işlemi sırasında meyvenin posası da çekirdeğe etki ettiği için daha meyvemsi, daha gövdeli fincanlar alabiliyoruz ama tutarlılık biraz daha düşük oluyor çünkü her çekirdek bire bir aynı oranda aynı tattan etkilenmiyor. Çekirdeği çevreleyen meyve posası biraz daha olgun veya biraz daha ham vs olabiliyor. Sonuç olarak her fincan birbirinin tamamen aynısı olmuyor. Tadım notaları biraz daha iç içe geçmiş halde oluyor diyebiliriz. Çok genel hatlarıyla farklarını böyle özetleyebiliriz sanıyorum.

21/190 oran
50 derece su

Her iki kahveyi v60'da çok beğendim, ama antigua için TK'da aldığım elektriği filtrede kotaramadım. Yine de içimi son derece keyifliydi.

Guatemala ve rwanda adeta demleme açısından zıt kahveler; biri yüksek sıcaklığı çok severken diğeri sıcak suda duvar gibi tatla sizi karşılıyor, birini 5 adımda demlemeyle güzel sonuçlar alırken diğeri çözünmeyi arttırdıkça özgün tadını kaybediyor. Nitelikli kahve demlemeye yeni başlayan biri olarak bu iki kahveyi aynı anda tatmak güzel bir deneyim oldu benim için.

Guatemala filtre için yorumum ektedir, ne eksik ne fazla. İnce öğütümü, yüksek sıcaklıkta suyu seven demlemesi kolay bi kahveydi.
Rwanda ise aksine çok nazlıydı, 90 derece sıcaklığın üzerinde verim alması zor. Normal öğütüm kalınlığının bir tık daha üstünde öğütüm istiyor, ve kahve yatağıyla çok da oynanmasını sevmiyor. Bloom + tek döküş son derece yeterli hatta en ideali. Tadım notu olarak da, altın kivi hiç tüketmedim. Ama ananemin hazırladığı kışlık domates konservesinin tadını aldım, keyifli bi asiditeye sahipti.

Her iki kahveyi v60'da çok beğendim, ama antigua için TK'da aldığım elektriği filtrede kotaramadım. Yine de içimi son derece keyifliydi.

Guatemala ve rwanda adeta demleme açısından zıt kahveler; biri yüksek sıcaklığı çok severken diğeri sıcak suda duvar gibi tatla sizi karşılıyor, birini 5 adımda demlemeyle güzel sonuçlar alırken diğeri çözünmeyi arttırdıkça özgün tadını kaybediyor. Nitelikli kahve demlemeye yeni başlayan biri olarak bu iki kahveyi aynı anda tatmak güzel bir deneyim oldu benim için.

Guatemala filtre için yorumum ektedir, ne eksik ne fazla. İnce öğütümü, yüksek sıcaklıkta suyu seven demlemesi kolay bi kahveydi.
Rwanda ise aksine çok nazlıydı, 90 derece sıcaklığın üzerinde verim alması zor. Normal öğütüm kalınlığının bir tık daha üstünde öğütüm istiyor, ve kahve yatağıyla çok da oynanmasını sevmiyor. Bloom + tek döküş son derece yeterli hatta en ideali. Tadım notu olarak da, altın kivi hiç tüketmedim. Ama ananemin hazırladığı kışlık domates konservesinin tadını aldım, keyifli bi asiditeye sahipti.
Sizin yorumunuzdan sonra Rwanda yanında hediye gelen Guatemala'yı direkt türk kahvesi olarak demledim. 25 gr geldi ve 25 gr/200 ml su kullandım. Elektrikli cezvede basit bir şekilde demledim ve çok keyif aldım. Gövde düşük, kakao-çikolata notları yoktu bende, çayımsı, narenciye notaları alttan gelen, şeker gibi bir berraklık. Guatemala kahveleri ticari olsun olmasın değişik kahveler cidden.

Son düzenleme:
Sabah hanıma yolluk Bishan Wate demledim. Oruca kokmasın diye işyerinde kahve yapmıyor ama bende 2gündür sahura kalkar gibi kahve demlemeye kalkıyorum. Tesmosuna koyup işe gönderiyorum.
15 Temmuz milli irade kavrumuydu ve 10gün sonra 100gramını buzluğa atmıştım. 2gün önce çıkardım.
30/500 v60 ta cmd 21klik, nestle suyla 3 döküşte demledim.

Hanımın beslenme çantasından kalanlarıda kendim içtim. Resmen bu kahvenin kıymetini bilememişim. Elinize sağlık.

Geri