Bende ilk önce Kolombiya Antioquia ı açayım dedim 3-4 kez frenchpress te demledim hep ekşi tad vardı. Sitedeki french press tarifine göre yapmıştım.Sorun ne olabilir?
Eski bir french press kullanıcısıyım, ama güzel kahveyle çok güzel sonuçlar elde edilebiliyor. Öncelikle James Hoffmann yöntemini bir deneyin, cupping mantığıyla ilerlediği için daha önce forumda
@OkanT Bey french pressin gayet güzel fincanlar çıkarma potansiyeli olduğunu belirtmişti. Ve french press'te bir yanlıştıktır gidiyor, kalın (neredeyse cold brew, kaya tuzu gibi) öğütüm kullanılır yazıyor internette. Aksine, chemex veya hatta V60 bile olabilir öğütüm boyutu olarak. Şöyle düşünelim, pour-over demlemelerde çözünme hep sıcak suyla oluyor, kahveden geçtikçe kahveyi çözüyor değil mi? French press'te ilk başta kahveye eklenen su evet hızlı bir çözünme sağlıyor fakat sudaki çözünmüş kahve oranı arttıkça su ilk andaki çözücülüğünü kaybediyor, özellikle kalın öğütümle bu yüzden ekşi tatlar öne çıkabiliyor.
Yöntem:
1. Ölçü: Her 1 litre su için 60-75 gram arası kahve. (Mesela 75gr/1l ise 300 ml için 22.5gr kahve)
2. Öğütüm: Orta, Orta-kalın
3. Sıcak su eklenir ve 4 dakika beklenir.
4. 4. dakikada bir kaşık ile üstteki kabuk nazikçe karıştırılarak dağıtılır ve iki kaşık yardımıyla üstte kalan köpük ve kahve parçalarının tamamı başka bir yere aktarılır (az bir şey kalabilir, o son kahve parçasını da almak için uğraşmanıza gerek yok).
5. En az 5 dakika o şekilde bırakılır (ben 7-8 dakika bekletiyordum).
6. Süzgeç takılır ve suyla temas edecek yere kadar ittirilir. Bardağa dökerken yavaşça dökerek alttaki kahvenin üste çıkması engellenir.
Aşağıya videoyu yöntemin başladığı yerden ekliyorum: