Uzun zamandır alışveriş yaptığım bir yer. Benim öznel deneyimim, kavurma profillerinin oldukça tutarlı olduğu yönünde. Normal fiyat-indirim zamanları arasında kahve çekirdekleri kalitesinde hiçbir düşüş yaşamadım. Dolayısıyla oturttuğum reçeteler ile, mesela 2 ay sonra, aynı çekirdeği satın alıp demlediğimde aynı sonuçlar rahatlıkla alabiliyorum. Online alışveriş deneyimim oldukça iyi oldu şu ana kadar( Hiç espresso tecrübem yok, filtre kahve demliyorum).
Landrace-Colombia ve Ombligon-Colombia, mevcut seçkide benim için ayrışan çekirdekler. İkisinde de tat ayrışmaları; demleme parametreleri ile oynamaya, tat notalarını değiştirmeye izin veren bir profil var. Ombligon daha enteresan tabi, ağzımda jelibon varmış gibi hissetiriyor. Denettiğim insanlar içinde 'bu kahvenin içine ne ekledin, meyve özü/şurubu mu koydun' gibi sorular sordu. Baya eğlenceli yani...
İkisi içinde V60 kullandım:
Landrace için: 94 derece su (Ter ozmos, ph9.1, 45ppm), Zp6 4.8 klik, 16 gram kahve, 65 gram bloom (45 saniye), 165-170 grama kadar döküş, suyun kahve yatağından tamamen aktığını görünce ikinci döküş ve 240 gramda bitiriş. Toplam demeleme süresi 2:05 civarı.
Hindistan cevizi suyu içiyormuş gibi yoğun bir tat ve bitişte hafif hafif nektarin geliyor. Dere otunu ön plana çıkarmak istersem yukarıdaki tarifte sadece Zp6 öğütümü 4.6 veya 4.5 lere kadar inceltiyorum, aynı tarifi uyguluyorum. Hindistan cevizizi tadı kısılıp dere otu kokusu ve tadı daha ortaya çıkıyor.
Ombligon için: 92 derece su, Zp6 5 klik, 15 gram kahve, 60 gram bloom(45 saniye), 150 grama kadar döküş, su kahve yatağını tamamen terk edince 225-230 grama kadar ikinci döküş, 2:00 dakika civarında bitiyor. Bende bıraktığı his kavunun içine dökülmüş pekmez gibi, bitişte jelibon gibi. Bu demleme parametreleriyle baya oynamaya izin veriyor çekirdek, Zp6 yerine Ode Gen2' de çekerek sıcak-meyveli şarap gibi yoğun gövdeli bir sonuçta aldım mesela.
Montag öneririm