Moko Potta en önemli nokta kahve seçimi ve öğütüm kalınlığı. Kesinlikle çok inceye gitmemek gerekiyor. Cmd C40 10-14 klik seviyeleri yeterli. Ne çok ince ne de çok kalın olmalı. Kahve olarak natural ve ekseriyetle harman çekirdeklerden daha iyi verim alırsınız. Brezilya, Colombia kahveleri ve harmanları çok iyi sonuçlar verir. Nispeten gövdeli ve asiditesi düşük kahveler tercih etmek gerekiyor. Mesela yıkanmış bir kenyadan moko potta verim alamazsınız veya yıkanmış bir etiyopyadan. Ben nadiren yıkanmış denerim,genelde yıkanmış çekirdekler iyi sonuç vermez.Diğer işlemleri zaten saymıyorum onlardan da çok nadiren iyi sonuçlar alırsınız. Bir diğer önemli nokta kahve kavurma profili. Orta kavrum, orta-koyu kavrum veya koyu kavrumlar olmalı. Direkt filtre kahve için kavrulmuş bir kahveden genellikle moko potta verim alamazsınız.
Çelik mi daha iyi alüminyum noktasına da değineyim. Benim incelemelerimde kesinlikle Al moko pot daha iyi sonuç veriyor. Alt haznedeki su yukarı daha iyi ve daha fazla çıkabiliyor. Bunun nedeni Al malzeme olarak moko pot demleme sistemine daha uygun, bu mühendislikle alakalı bir durum. İşin mühendislik boyutu girmeye gerek yok.
Ben şu an çelik kullanıyorum, bunun nedeni Al moko pot çok iyi olsa da korozyona çok açık bir malzemedir yani oksitlenmesi daha kolay, çok fazla dikkat etmek gerekiyor. Ben bazen o kadar dikkatli olamıyorum
Benim verim aldığım ve sevdiğim demleme yöntemi şu şekilde;
*Cmd 11-12 klik, su sıcaklığı 40-80 derece ( çok dikkat etmem su sıcaklığına, dikkat ettiğim nokta 90 derece ve üstü sıcaklıkları genelde kullanmıyorum.)
*Moko pot kaç cup olursa olsun kesinlikle tam demleme yapmamız gerekiyor. Mesela 6 cup moko potun sepeti ne kadar kahve alıyorsa o kadar kahve koymamız gerekir, yarım demleme kesinlikle olmaz. Ne yaparsanız yapın demleme kötü sonuçlanır. Bu yüzden tam kapasite demleme yapmalıyız, sepet tamamen dolmalı, boşluk olmamalı.
* Sepete kahve koyarken arada zemine hafif vurmalarla kahveyi düzlememiz yeterli olacaktır. Ben sepeti yavaş ve zemine hafif vurmalarlar düzleyerek dolduruyorum, bir anda doldurmuyorum. (2 cup için, 12,5-13 gram kahve, 100-103 gram su kullanıyorum. ) Kesinlikle kahveyi sıkıştırmıyoruz.Kahveyi sıkıştırırsanız demleme aşamasında su yukarı çıkmakta zorlanacağı için kahveyi yakarsınız, aynı şey çok ince öğütüme giderseniz de olabilir.
*Ocakta normal ateşte pişiriyorum, ateşin gücü falan filan çok önemli ve etkili şeyler değil. Kahve fokurdamaya başlar başlamaz direkt ocaktan alıp fincana aktarmaya başlayın, kesinlikle fokurdadıktan sonra ocakta biraz beklesin diye düşünmeyin, kahveyi burada yakabilirsiniz.
* Moko pottan alacağınız çıktı;
kesinlikle bir espresso değildir, kesinlikle bir filtre kahve değildir, sadece ve sadece moko potla demlenmiş bir kahvedir. İyi yapılırsa harika sonuçlar verir, fincanı yalarsınız