• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mayıs 2024 - Zümrüt Karaca - Deneyim, Reçeteler ve Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

DaunterM

Arkadaşlar cidden mi ya?
İsim
Mustafa Yıldıran
Dostlar merhabalar,

Kahveyi alanlar yeni alacaklara yol gösterebilir, tavsiye verebilir, reçete de paylaşabilirsiniz, direkt deneyim de aktarabilirsiniz. Reçete paylaşanlar detaylı aktarırsa birebir denemek isteyenler ya da benzer şekilde tecrübe etmek isteyenlere yol göstermiş olurlar. Olumlu deneyim yanında olumsuz deneyim yaşayanlar önce firma ile iletişime geçmeyi deneyebilir, eğer yanıt alamazlarsa buraya gelip yazabilir, diğer kahve alan arkadaşlarımız yol gösterebilir.

Keyifli demlemeler, keyifli alımlar şimdiden.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Zümrüt Karaca @zumrutkaraca
Çekirdek:
Demleme Yöntem ve Detayları:
Öğütüm Detayları:
Su Detayları:
Toplam Süre:

Kahve Miktarı:
Oran:

Demleme Basamakları:

Tadım Detayları:

Bu arada tüm kahveleri espresso olarak tek tek içerek bizzat denedim. Kenya harici tüm çekirdeklerin mevcut kavrumları modern espresso severler için gayet tatmin edici bir profildeler. Kenya ve diğer tüm çekirdekler elle demleme yöntemlerine zaten gayet uygunlar. Siz deneyimlediğinizde de görmüş olursunuz. Klasik espressocular Guatemala ve Brezilya, modern meyveli mayhoş espressocular El Salvador Etiyopya ve Kolombiya tercih edebilirler.

80% ile Espresso için 1:2 oran ideal, sadece Etiyopya gara agena ve Kolombiya narino 1:1.8 çok yakışmakta. Tabiki makina öğütücü ve su da etken. Bu konudan yazdığınızda tekrardan yardımcı olurum.
Saygılar,
zümrüt

REÇETELER
Selamlar merhabalar

Demleme reçeteleri için https://www.zumrutkaraca.com/pages/demleme-receteleri sayfamıza göz atabilirsiniz. Başlangıç ve referans niteliğinde olan reçeteleri süreç içerisinde güncelleyebiliriz. Siz de çok beğendiğiniz tarifleri bize iletirseniz sizin değişkenlerinize göre sayfada sizin reçetenizi de paylaşmayı düşünüyoruz. Bu arada degassing için verdiğim süreler minimum olup acelem var veya çok merak ediyorum demleyeceğim diyenler içindir. Çekirdeklerden en fazla verimi alabilmek adına çok erken davranmamakta fayda var.

herkese keyifli demlemeler

Son düzenleme:
Demleme Reçetesi:

Çekirdek:
Etiyopya Bombe Abore 2mayıs kavrum (filtre için tavsiye edilen 5.günde)
Demleme Yöntem ve Detayları: Origami S (filtre kağıdı:abaca)
Öğütüm Detayları: Timemore C3 13klik
Su Detayları: Buzdağı 89derece
Toplam Süre: 2’10’’
Kahve Miktarı: 15gr
Oran: 1:16

Demleme Basamakları: 50ml blooming ve bekle. 1.dakikadan itibaren hızlıca 240ml tamamla

Tadım Detayları: 4basamalık 93derece demlemede aşırı yoğun olan limonumsu tadı böylelikle dengeli bir hale getirdim. Damak yormayan zevkli aromatik bir içim oldu. Çözünme güzel fakat sulu bir gövde. Oran değiştirilebilir

661A1DAB-7D3F-4716-A2E7-D02137C932EE.jpeg

Son düzenleme:
Teşekkürler

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (13).png
    Ekran Görüntüsü (13).png
    75.2 KB · Görüntüleme: 73
Demleme Reçetesi:

Çekirdek:
el Salvador Las Marias 25 Nisankavrum
Demleme Yöntem ve Detayları: Orea V4 Narrow Open- Kalita 185
Öğütüm Detayları: 1zpresso ZP6 4.1
Su Detayları:
Buzdağı 91°
Toplam Süre: 1’55’’
Oran: 1:16.6

filtreyi önce musluk suyuyla yıkayıp daha sonra sıcak suyla ıslattım. Kahveyi drippera aldıktan sonra 50 mg su ile 35 sn blooming, ardından alçak ve nispeten yavaş bir döküşle tek seferde 250 mg tamamladım. Üzüm ve narenciye notaları ön planda, aşırı tatlı bir çıktı oldu

Reçeteler geldi!

Selamlar merhabalar

Demleme reçeteleri için https://www.zumrutkaraca.com/pages/demleme-receteleri sayfamıza göz atabilirsiniz. Başlangıç ve referans niteliğinde olan reçeteleri süreç içerisinde güncelleyebiliriz. Siz de çok beğendiğiniz tarifleri bize iletirseniz sizin değişkenlerinize göre sayfada sizin reçetenizi de paylaşmayı düşünüyoruz. Bu arada degassing için verdiğim süreler minimum olup acelem var veya çok merak ediyorum demleyeceğim diyenler içindir. Çekirdeklerden en fazla verimi alabilmek adına çok erken davranmamakta fayda var.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek:
Brezilya Karma Fruta
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario v60 Japon - v60 01 dripper
Öğütüm Detayları: Timemore C3esp 1.7.0 klik
Su Detayları: Nestle 93°C
Toplam Süre: 2.30

4x60 methoduyla demledim. Sıcaklıktan veya süreden kaynaklı biraz fazla çözünmüş durumda acılık hissediliyor alttan kuru meyvemsi tatlar var ama kuruluk baskıladığı için belli belirsiz. Sıcaklığı düşürüp sonrasında süreyle oynamayı düşünüyorum olmadı bloom + 2 döküş de denenebilir.

Reçeteler geldi!

Selamlar merhabalar

Ben de kahvenin kendi sayfasına bakınca görememişim, ayrı bir sayfa açılmış meğer. 😅

İlgili çekirdeğimin reçetesine baktım, 4x60'a benzediğini görünce bildiğim yoldan gittim.

Çekirdek: Bombe Dry
Demleme Yöntem ve Detayları: Timemore Eye Plastik - TH3 filtre kağıdı.
Öğütüm Detayları: Cmd 18 klik
Su Detayları: Sweet Water Mineral Kiti 3333 formül, 95 ppm, 92°C
Toplam Süre: 2.30
Kahve ve Su Miktarı: 15 gr / 240 ml.

Notlar: Kavrumdan sonraki 7. gün ancak firmanın söylediği gibi bence de acele etmemek lazımmış. Henüz oturmayan bir şeyler var gibi ama yine de tamamını keyifle içtim. İlk yudumlarda gerçekten limonumsu tatlar var. Gövde çikolatamsı bir kararda ve soğudukça gövde belirginleşiyor. Acılık, bitterlik yok. Tatlılık orta/düşük. Asidite ve gövde orta/yüksek. Tabii ki parametrelerle oynayınca işler değişir. Bu arada, çekirdekler arasında acayip küçük çekirdekler de var. 😅 Defact mıdır değil midir bilmiyorum ama çekirdek yapısı kompleksmiş.

Espresso olarak deneyen varsa bekliyoruz efendim. :D

Bugün @rauhweltx dostumla, ayın alımından aldığımız 4 adet kahveyi kendi çapımızda ufak bir cupping yaparak deneyimlemek istedik. Kahvelerin hepsi 02.05.2024 kavrumluydu. Sıralamadan bağımsız olarak her kahve hakkındaki naçizane fikirlerimi, henüz alım yapmamış arkadaşlara da bir referans olması adına belirtmek isterim.

1- Etiyopya Gara Agena Mikrolot : Kuru kokusundan başlayarak, cupping sonundaki soğumuş haline kadar istikrarla devam eden bir şeftali bombası diyebilirim. Arkadan çok hafif bir baharat dokunuşu hissettiriyor, yani tatlılıkla başlayan yudum çok çok hafif bir baharat ile sonlanıyor gibiydi. Asiditesi orta-yüksek ve çok tatlı bir kahve. Son dönemlerde dilimden düşürmediğim 2 adet Etiyopya kahvesi vardı ve net bir biçimde söyleyebilirim ki bu kahve onları bir kenara bıraktıran cinstendi. Hatta soğumuş halini denedikten sonra bu kahveden nasıl bir Cold brew çıkacağını da merak ettik. Ay sonuna doğru 1 kez daha almayı düşünüyorum.

2- Kolombiya Narino : Stokları tükenmiş gözüküyor. Narenciye tatları ön planda; çok tatlı değil, dengeli ve parlak olmayan bir asiditeye sahip. Bu kahve özelinde beklentim daha yüksekti ama demlemelerde nedense daha tatmin edici sonuçlar alabileceğimi düşünüyorum.

3- Kenya Nduma: Asiditesi Kenya'ya yakışır ölçüde yüksek, tatlılığı yerinde meyvemsi bir kahve. Parlak asiditesi oldukça keyif veriyor. "Domates" sevmeyenlere de güzel haber :D Bu kahveden "domates" tadı almak bence olanaksız. Zira yaptığımız cupping in 2.partisinde denediğimiz bir Kenya ev salçası gibiydi. (Ben domates seviyorum orası ayrı :D) Meyve suyu gibi akıp gider.

4- El Salvador Las Marias : Asiditesi yüksek ve üzüm tatlarıyla açılıp devamında bir meyve kokteylini anımsatacak cinste açılıyor. Geçirdiği fermantasyona rağmen herhangi bir acılık, rahatsız edici bir tat yok ve tatlı. Açılışından sonraki halini ben Nduma'ya oldukça benzettim.

@zumrutkaraca'dan daha önce kahve almamıştım ve eski yorumlar beklentimi yükseltmişti. Yanılmadığım için memnunum, genele vurduğumda beklentimin üzerinde bir deneyim oldu. Emeğinize sağlık.IMG_3597.jpeg

Son düzenleme:
3- Kenya Nduma: Asiditesi Kenya'ya yakışır ölçüde yüksek, tatlılığı yerinde meyvemsi bir kahve. Parlak asiditesi oldukça keyif veriyor. "Domates" sevmeyenlere de güzel haber :D Bu kahveden "domates" tadı almak bence olanaksız. Zira yaptığımız cupping in 2.partisinde denediğimiz bir Kenya ev salçası gibiydi. (Ben domates seviyorum orası ayrı :D) Meyve suyu gibi akıp gider
Bunu duyduğuma çok sevindim,sepette dusunmuyordum kendisini ama denememe vesile oldunuz, şimdiden teşekkür ederim 😊 Sepete eklemeyi dusundugum çekirdekleri tercih etmişsiniz hep bu da ayrı güzel oldu,zihnimde bir çerçeve oluştu diyebilirim çekirdeklere dair.Ek olarak galiba bir de diğer Etiyopya'yı deneyeceğim gibi,bakalım.Boyle incelemeler çok güzel oluyor açıkçası,beklentiyi organize etmemize yarıyor bence ki toplam deneyimi etkileyen en önemli unsurlardan birisi bence.Emeginize sağlık,tekrardan teşekkürler keyifli fincanlar 😊

Bugün @rauhweltx dostumla, ayın alımından aldığımız 4 adet kahveyi kendi çapımızda ufak bir cupping yaparak deneyimlemek istedik. Kahvelerin hepsi 02.05.2024 kavrumluydu. Sıralamadan bağımsız olarak her kahve hakkındaki naçizane fikirlerimi, henüz alım yapmamış arkadaşlara da bir referans olması adına belirtmek isterim.

1- Etiyopya Gara Agena Mikrolot : Kuru kokusundan başlayarak, cupping sonundaki soğumuş haline kadar istikrarla devam eden bir şeftali bombası diyebilirim. Arkadan çok hafif bir baharat dokunuşu hissettiriyor, yani tatlılıkla başlayan yudum çok çok hafif bir baharat ile sonlanıyor gibiydi. Asiditesi orta-yüksek ve çok tatlı bir kahve. Son dönemlerde dilimden düşürmediğim 2 adet Etiyopya kahvesi vardı ve net bir biçimde söyleyebilirim ki bu kahve onları bir kenara bıraktıran cinstendi. Hatta soğumuş halini denedikten sonra bu kahveden nasıl bir Cold brew çıkacağını da merak ettik. Ay sonuna doğru 1 kez daha almayı düşünüyorum.

2- Kolombiya Narino : Stokları tükenmiş gözüküyor. Limon diyebileceğim narenciye tatları ön planda; çok tatlı değil, dengeli ve parlak olmayan bir asiditeye sahip. Bu kahve özelinde beklentim daha yüksekti ama demlemelerde nedense daha tatmin edici sonuçlar alabileceğimi düşünüyorum.

3- Kenya Nduma: Asiditesi Kenya'ya yakışır ölçüde yüksek, tatlılığı yerinde meyvemsi bir kahve. Parlak asiditesi oldukça keyif veriyor. "Domates" sevmeyenlere de güzel haber :D Bu kahveden "domates" tadı almak bence olanaksız. Zira yaptığımız cupping in 2.partisinde denediğimiz bir Kenya ev salçası gibiydi. (Ben domates seviyorum orası ayrı :D) Meyve suyu gibi akıp gider.

4- El Salvador Las Marias : Asiditesi yüksek ve üzüm tatlarıyla açılıp devamında bir meyve kokteylini anımsatacak cinste açılıyor. Geçirdiği fermantasyona rağmen herhangi bir acılık, rahatsız edici bir tat yok ve tatlı. Açılışından sonraki halini ben Nduma'ya oldukça benzettim.

@zumrutkaraca'dan daha önce kahve almamıştım ve eski yorumlar beklentimi yükseltmişti. Yanılmadığım için memnunum, genele vurduğumda beklentimin üzerinde bir deneyim oldu. Emeğinize sağlık.Ekli dosyayı görüntüle 33476
Gara Agena gerçekten masanın değil günün yıldızıydı toplamda denediğimiz 12-13 kahve arasında. Tertemiz bir meyve bombası, masayı toplarken dayanamayıp en soğuk haline de bir kaşık daldırdım hala çok meyvemsiydi, acılaşmamıştı.

Nduma ise başlarda çok sakindi ama sonradan öyle bir açıldı ki açılış o açılış. Bir Kenya'ya göre çok yüksek tatlılık mevcut. Çok beğendim, demlemede merak ediyorum.

Narino'dan beklentim Ultra Nordic, William Alexis Jojoa, Niji Monte Bonito tarzı daha sitrik tarafta parlak asiditesi olan bir basic yıkanmış Kolombiya(sürekli elimde bu tür bi kahve bulunur, bayılırım) olmasıydı ama çok da parlak bir asiditeye en azından biz denk gelmedik. Daha sakin ama bir o kadar da tatlı bi kahve çıktı karşımıza. Kuru erik diye de not düşmüşüm tatlılıkla ilgili.

Las Marias için tek bir not almışım o da büyük harflerle TROPİK ŞÖLEN olmuş. Yüksek asiditeli, tatlı ve bolca tropik bi kahve.

Benim de ilk Zümrüt Karaca tecrübem bu şekilde oldu şimdilik. Demledikçe daha da yazılır, çizilir zaten. Beklentimi karşıladı açıkçası. Kısa süredir de olsa ambalaj sektöründe çalışan biri olarak paketleri de ayrıca beğendiğimi belirteyim.

Gara Agena gerçekten masanın değil günün yıldızıydı toplamda denediğimiz 12-13 kahve arasında. Tertemiz bir meyve bombası, masayı toplarken dayanamayıp en soğuk haline de bir kaşık daldırdım hala çok meyvemsiydi, acılaşmamıştı.

Nduma ise başlarda çok sakindi ama sonradan öyle bir açıldı ki açılış o açılış. Bir Kenya'ya göre çok yüksek tatlılık mevcut. Çok beğendim, demlemede merak ediyorum.

Narino'dan beklentim Ultra Nordic, William Alexis Jojoa, Niji Monte Bonito tarzı daha sitrik tarafta parlak asiditesi olan bir basic yıkanmış Kolombiya(sürekli elimde bu tür bi kahve bulunur, bayılırım) olmasıydı ama çok da parlak bir asiditeye en azından biz denk gelmedik. Daha sakin ama bir o kadar da tatlı bi kahve çıktı karşımıza. Kuru erik diye de not düşmüşüm tatlılıkla ilgili.

Las Marias için tek bir not almışım o da büyük harflerle TROPİK ŞÖLEN olmuş. Yüksek asiditeli, tatlı ve bolca tropik bi kahve.

Benim de ilk Zümrüt Karaca tecrübem bu şekilde oldu şimdilik. Demledikçe daha da yazılır, çizilir zaten. Beklentimi karşıladı açıkçası. Kısa süredir de olsa ambalaj sektöründe çalışan biri olarak paketleri de ayrıca beğendiğimi belirteyim.
Hocam gara agena başta olmak üzere diğer kahveler için de reçetenizi paylaşabilir misiniz?

Gara Agena dün akşam açıp demledim. Özlediğim Etiyopya aromalarını, kokusunu anımsattı, tam bir meyve şöleni. Zamanında Preondan aldığım, nensebo refisa ile aynı lezzetlerı almam sevindirdi.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek:
Kolombiya Narino
Demleme Yöntem ve Detayları:
Hario V60 02 / Hario Bol Poşet Filtre
Öğütüm Detayları:
Comandante 18 Klik
Su Detayları:
Nestle Purelife / 93C
Toplam Süre:
2.28
Kahve Miktarı:
15 gr
Oran:
1/17

Demleme Basamakları:
40- 150-263 (İlk ve son döküşlerde swirl)

Tadım Detayları:
Zümrüt beyin sitede vermiş olduğu reçeteyi referans alarak hareket ettim. Su sıcaklığı belirtilmediğinden, yıkanmış olması nedeniyle 93C tercih ettim. Normal şartlarda 94-95 deneyecektim fakat öğütümde nispeten inceye gittiğimden ve çekirdeği tanımadığımdan riske girmek istemedim.

Aldığım çıktıda; asiditesi yükseğe yakın ve sitrik tarafta kalan, 1/17 oran kullanmama rağmen nispeten gövdeli ve tatlılığı çok ön planda olmayan dengeli bir kahve vardı. Başlangıçta çok tatlı başlamıyor fakat özellikle ortadan sona doğru epey tatlılaşıyor. Bence Zümrüt beyin yazdığı notalarda da erik başlangıcı, üzüm de tam olarak bitişi simgeleyen "cuk" diye oturan nitelemeler olmuş.

Benim kafamdaki "Yıkanmış Kolombiya" anlayışından farklı bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Bu referansımdan kastım; biraz daha çaysı, tertemiz (ferahlatıcı denebilir) ve daha tatlı (limonata gibi) idi. Bu kahve ise 1/17 oran kullanmama rağmen, ki normalde 1/16 ı geçtiğimde rahatsız edici bir sululuk yakalıyorum çoğu zaman, nispeten gövdeli ve tatlılığı beklediğimden düşük bir kahve.

Keyifsiz olduğunu kesinlikle söyleyemem fakat az önce de yazdığım gibi benim beklentimden farklı bir kahveymiş. Özellikle de nitelikli kahveye yeni adım atan kişilere, alışılmış tatlardan keskin bir sapma yapmadan meyvemsiliği de barındırması ve fiyatının uygunluğuyla gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

Etiyopya Bombe Abore Dry'ı çözüp tatlı bir bardak aldığınız reçete var mı?

Çekirdek: Gara Agena
Demleme Yöntemi: Espresso - Lelit Mara X
Öğütüm Detayları: DF64 SSP HU, nispeten kalın öğütüm.
Su Detayları: Sweet Water Mineral Kiti 2412 formül (litre başına), 40 ppm, 95°C
Toplam Süre: 35 saniye (otomatik ön demleme dahil)
Kahve ve Su Miktarı: 20 gr / 40 ml.

Bu çekirdeği daha önce 2 kez filtre olarak demledim. Sanırım kullandığım parametrelerden kaynaklı pek verim alamadım, biraz fazla gövdeli geldi. Bu yüzden espresso olarak demledim. Çok keyifli bir fincan aldım. Meyvemsilik ve çiçeksilik arkasından gelen orta gövdeli bir espresso oldu. Kreması da ağız doldurdu. Adeta çiçekli kiraz bahçelerinde amuda kalkısadasdas. Şaka şaka. 🤪

Elinde olan varsa tavsiye ederim. Espressoda biraz daha yüksek ppm su ile de iyi gider gibi geliyor ama denemek lazım.

Afiyet olsun. Benim merak ettiğim bir şey var. Erikli su kullanıyorum hali hazırda fakat değiştireceğim büyük ihtimalle. Saka ya da pürsu ikilisinden birisini tercih edeceğim. Sizce hangisi olmalı? Genelde V60, Deep27 ile demleme yapıyorum

Afiyet olsun. Benim merak ettiğim bir şey var. Erikli su kullanıyorum hali hazırda fakat değiştireceğim büyük ihtimalle. Saka ya da pürsu ikilisinden birisini tercih edeceğim. Sizce hangisi olmalı? Genelde V60, Deep27 ile demleme yapıyorum

Su uzmanı @DragonFly hocamızdır ama Saka kara listede, onu biliyorum. 😅 Pürsu, Abant, Nestle genelde tavsiye edilen markalar diye anımsıyorum (özellikle Abant). Bu çekirdek özelinde Nestle ile bir defa v60 denedim, iyi olmadı.

Son düzenleme:
Geri