• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve İçin İdeal Su

Saf su maalesef ülkemizde pahalı. Benzinliklerde de bulunuyor bildiğim kadarıyla. Şu çözeltiyi ben de yapayım artık, Buzdağı ile denemiştim bir de Abant ile deneyelim.

Soru: Magnezyum sülfat, sodyum bikarbonat ve saf su sipariş ettim. Bu karışımı hazırlayıp 5 lt Abant Bolu değil de 5 lt Buzdağı suya karıştırsam olur mu? (Evdeki Buzdağı damacana bana bakıyor ve Abant Bolu marka suyu nereden bulacağımı şu an bilmiyorum.)

Sanırım ben de yavaştan kendi suyumu hazırlamaya girişeceğim. 1-2 hafta önce 4 x 5 litre Buzdağı sipariş etmiştim. Epey tatmin edici sonuçlar çıkıyordu. 2 gün önce yine 5 litrelik Buzdağı siparişi verdim. Daha ilk demlemede garip bir şey olduğu belliydi. Neyse belki demlemeyi kötü yapmışımdır diyip 1-2 gün daha deneyeyim dedim ama sonuçlar vasat. Ölçüm yaptığımda gördüm ki gelen su 100 ppm civarlarında. Daha önce aldığım 5 litrelik şişeler çoğunlukla 83-84 ppm civarında oluyordu. Kaynak mı değişti bilmiyorum ama benim gibi sürekli alan arkadaşlar varsa dikkat etmelerini öneririm.

Hetkese merhaba, bende bu aksam bu su ile demleme yaptım, ilk denemeler güzeldi. Kullanan var mı başka. @Kahveciningalaksirehberi siz ne dersiniz değerler olarak bu su için. 20211113_003327.jpg

gariptirki özkaynak suyla yaptığım benzer demlemlerde kahve tam cözünürken buzdağıyla yaptığımda kahve daha az cözüldü buda ekşi ve ruhsuz bi kahve cıkmasına sebep oldu bazı sularda kahveyi daha fazla ajite etmek gerekiyor galiba

bikarbonat seviyesi yüsek sularda cözünme azaliyormu hocam benım özkaynak suda colombia el encanto iyi cözülürken buzdağında olmadı

bikarbonat seviyesi yüsek sularda cözünme azaliyormu hocam benım özkaynak suda colombia el encanto iyi cözülürken buzdağında olmadı

Bikarbonatın görevi ise biraz farklı. Alkalinite ve alkalin, çok farklı şeyler. Alkalinite, yani buffer, suyun pH değişimine olan direncidir. H, hidrojen iyonunun fazla olduğu sıvılar asidik, düşük pH; OH iyonunun fazla olduğu sıvılar bazik, yüksek pH, 'alkalin' olarak adlandırılır. Bikarbonat, fincanımızın daha stabil bir pH'ta olmasını sağlayacak. Bikarbonatın fazla olduğu sular ise kahveden çözünen asitlerin konjugesini oluşturacak, asitler var olsa da, 'algılayamamıza' sebep olacaktır.

@Kahveciningalaksirehberi sayesinde su hakkında edindiğim bilgi ve farkındalığı ve Coffeeadastra'nın bloğunda yer alan exceli kullanarak Upgrade-Buzdağı Su yaptım :). Şu ana kadar yaptığım denemelerden çok memnunum. Suyun kahve için ne kadar önemli olduğunu direkt olarak deneyimlemek gerçekten şok edici oluyor. Daha önce farklı damacana suları ile deneme yapmıştım ama bu kadar bariz bir fark hiç olmamıştı. @mimds 'in bu konuda neden bu kadar sinirli ve ısrarcı olduğunu şimdi anlıyorum.

Neyse denemek isteyenler için çok basit tarifi veriyorum, saf su vs. de gerekmiyor.

500 ml Buzdağı suyu bir şişeye-kavanoza alıyoruz. üzerinde 12.5 gram İngiliz Tuzu, 4 gram ingiliz karbonatı ekliyoruz. Karbonat belki 3 grama da düşürülebilir, denemek lazım. Bu bizim ana karışımımız oluyor. İyice çalkalayıp tam olarak karışması için en azından 1-2 saat bekliyoruz. Ardından bu karışımdan her 1 litre Buzdağı su için 4 gram kullanarak 119-120 ppmlik bir su elde etmiş oluyoruz. Sertliği vs. deneyerek azaltıp artırabilrsiniz. Yaptığım denemelerde benim açımdan güzel sonuçlar verdi. Hatta yeni açtığım damacanaya 80 gram ekleyerek damacana suyumu direkt kahve suyuna bile çevirdim :).

Ek not: Ekleme yaptığım Buzdağı su 65 ppm'di.
Şükür sonunda bu başlıktaki Buzdağı tarifini buldum... Saat şu an 02:22 😔 takıntı böyle bir şey oluyor di mi ?

Sanırım ben de yavaştan kendi suyumu hazırlamaya girişeceğim. 1-2 hafta önce 4 x 5 litre Buzdağı sipariş etmiştim. Epey tatmin edici sonuçlar çıkıyordu. 2 gün önce yine 5 litrelik Buzdağı siparişi verdim. Daha ilk demlemede garip bir şey olduğu belliydi. Neyse belki demlemeyi kötü yapmışımdır diyip 1-2 gün daha deneyeyim dedim ama sonuçlar vasat. Ölçüm yaptığımda gördüm ki gelen su 100 ppm civarlarında. Daha önce aldığım 5 litrelik şişeler çoğunlukla 83-84 ppm civarında oluyordu. Kaynak mı değişti bilmiyorum ama benim gibi sürekli alan arkadaşlar varsa dikkat etmelerini öneririm.
Hazır sularda maalesef bu sorun mevcut. Kendi kahve suyunu hazırlayan arkadaşlara en iyi sonuç için tavsiyem, yine hazırladıkları çözeltileri saf suya ekleyip bir tarif oluşturmaları. Bu şekilde hem standart bir kahve suyunuz olur, hem uğraşınızın karşılığını alırsınız. Saf su maalesef ülkemizde erişimi zor ve pahalı, eğer musluk suyunuz aşırı sert değilse (< 200 ppm) saf su için Zero Water kullanmanızı öneririm. Saf su, sodyum bikarbonat (ingiliz karbonatı) ve epsom salt (ingiliz tuzu) ve (0.01g hassasiyetli kaan tartı) ile orta ve uzun vadede litresi 1 TL'yi çok aşmayacak şekilde muhteşem kahve suları hazırlayabilir, farklı tarifleri deneyip kendinize en uygununu seçebilirsiniz. Ancak musluk suyunuz sertse saf suyu hazır da alsanız Zero Water da kullansanız maliyet artacaktır.

Kipa Su'ya erişim kolay değil mi? Hemen hemen saf su olarak kullanabilirsiniz bence... 7-8 ppm su. Ben hem 500 ml konsantre oluştururken hem demleme suyuna karıştırırken onu kullanıyorum.

Hetkese merhaba, bende bu aksam bu su ile demleme yaptım, ilk denemeler güzeldi. Kullanan var mı başka. @Kahveciningalaksirehberi siz ne dersiniz değerler olarak bu su için. Ekli dosyayı görüntüle 16795
Bikarbonat çok yüksek gözüküyor, 40-60 mg/l iyi bir aralık olarak düşünebilirsiniz.
Ayrıca mg çok düşük ca çok yüksek. Oransal olarak 1-1 veya mg lehine 2-1 aralığında bir oran bakabilirsiniz.
Yüksek alkalinite öncelikli olarak asidite algısını azaltır. Bu da çok daha düz bir kahve almanıza sebep olur. Ek olarak bazı asitleri örtmesinden dolayı buna bağlı lezzetleri de maskeler.
Son olarak çözünmeyi de çoğunlukla olumsuz etkiler.

Son düzenleme:
@Kahveciningalaksirehberi sayesinde su hakkında edindiğim bilgi ve farkındalığı ve Coffeeadastra'nın bloğunda yer alan exceli kullanarak Upgrade-Buzdağı Su yaptım :). Şu ana kadar yaptığım denemelerden çok memnunum. Suyun kahve için ne kadar önemli olduğunu direkt olarak deneyimlemek gerçekten şok edici oluyor. Daha önce farklı damacana suları ile deneme yapmıştım ama bu kadar bariz bir fark hiç olmamıştı. @mimds 'in bu konuda neden bu kadar sinirli ve ısrarcı olduğunu şimdi anlıyorum.

Neyse denemek isteyenler için çok basit tarifi veriyorum, saf su vs. de gerekmiyor.

500 ml Buzdağı suyu bir şişeye-kavanoza alıyoruz. üzerinde 12.5 gram İngiliz Tuzu, 4 gram ingiliz karbonatı ekliyoruz. Karbonat belki 3 grama da düşürülebilir, denemek lazım. Bu bizim ana karışımımız oluyor. İyice çalkalayıp tam olarak karışması için en azından 1-2 saat bekliyoruz. Ardından bu karışımdan her 1 litre Buzdağı su için 4 gram kullanarak 119-120 ppmlik bir su elde etmiş oluyoruz. Sertliği vs. deneyerek azaltıp artırabilrsiniz. Yaptığım denemelerde benim açımdan güzel sonuçlar verdi. Hatta yeni açtığım damacanaya 80 gram ekleyerek damacana suyumu direkt kahve suyuna bile çevirdim :).

Ek not: Ekleme yaptığım Buzdağı su 65 ppm'di.
Bu tarifle hazırladığım kahve kesinlikle daha iyi oldu, ama gaz yaptı, soda içmiş gibiyim. Seyreltmem mi lazım, başka bir şey mi acaba?

Kahve içmeye başlayalı 1.5 seneyi geçti sanırım.Bu süreçte anladığım en önemli şey, kahve demlerken en önemli parametrenin su olduğuydu sanırım.
Buzdağı suyuna erişimim kısıtlı olunca kipa su ile devam etmeye başladım.
Fark oldukça net.Rahatsız edici tatlar yok.Bitter tatlar yok.Kahveler hatta çaylar o kadar temiz içim ve yumuşak oluyor ki.
Ama kahvelerde hafif bir underextract sorunu var.
Bence kipa suya ilave edilecek hafif bir mineralizsyon ideal su olur

Kahve içmeye başlayalı 1.5 seneyi geçti sanırım.Bu süreçte anladığım en önemli şey, kahve demlerken en önemli parametrenin su olduğuydu sanırım.
Buzdağı suyuna erişimim kısıtlı olunca kipa su ile devam etmeye başladım.
Fark oldukça net.Rahatsız edici tatlar yok.Bitter tatlar yok.Kahveler hatta çaylar o kadar temiz içim ve yumuşak oluyor ki.
Ama kahvelerde hafif bir underextract sorunu var.
Bence kipa suya ilave edilecek hafif bir mineralizsyon ideal su olur
1 Tane TDS ölçer Alarak Suyunuzu 70 Ppm civarlarınıza çekebilirsiniz Kızılay - Erzincan yada Beypazarı Soda En uygunları bu iş için çok mükemmel bir su elde edemezssiniz belki ama güzel kahve çıkarabileceginiz bir su vaat ediyor size.

Ben şu son birkaç haftaya kadar kipa suyla demleme yapıyordum hep. Sorun yaşadığım nadir olmuştu. Gayet de net aromaları da yakalayabilmiştim. Ama her kahveye her zaman olmuyor işte. Şu an genelde 75 ppm ile demleme yapıyorum ama o da her zaman harika olmuyor. 10 ppm düşürüp yükseltmek bile acayip etkiliyor.

1 konsantrem var şu an ama üşenmediğim bir zaman başka konsantre tarifleri de denemek istiyorum.

Şu an kullandığım:

500 ml kipa su içine:
Epsom - 12.51g
CaCl2 - 3.79g
MgCl2 - 2.48g
NaHCO3 - 8.50g

Tarif bana ait değil. Coffeeadastra'nın paylaştığı tariflerden biriydi. Birebir aynısı değil. Bulunamayan minerallere alternatiflerini kullandım. 5 litre suya 20 gram konsantre demişler ama o 110 ppm'e kadar çıkartıyordu suyu. Bu yüzden 14.5 gram kadar koyuyorum ben. Doğru mu yapıyorum bilmem.

Son düzenleme:
SAVE_20211114_242033.jpg
Şöyle bir sepet yaptım ama doğru mu tam bilemedim, mesela 'magnezyum klorür' attım ama bu daha önce bahsi geçen ' hexahydrate ve anhydrous' olan mıdır yoksa bambaşka bir şey midir bilemedim.
İki senedir aynı tarif ile devam ediyorum, hexahydrate değil de anhydrous su molekülü olmayan versiyonunu bulursanız, molar kütle olarak daha fazla iyon bulunduracağı için, hexahydrate’a göre daha az gramaj kullanmanız yeterli olacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 16814
Şöyle bir sepet yaptım ama doğru mu tam bilemedim, mesela 'magnezyum klorür' attım ama bu daha önce bahsi geçen ' hexahydrate ve anhydrous' olan mıdır yoksa bambaşka bir şey midir bilemedim.
Hekzahidrat değil. Ben de bulamadım onu. Coffeeadastra "The Rao 2013 Recipe" tarifini paylaşmış. Bu tarifteki orana göre oranladım ben de kendi kullandığım tarife. Yani 5g Magnezyum Klorür Hekzahidrat yerine 2.5g Magnezyum Klorür kullandım. Aynı şekilde CaCl2 için de bu tarifte kullanılan oranı baz aldım.

20211114_002450.jpg

Bütün gün uğraştım, didindim ve bir günlük kahve keyfimi daha baltaladım. 😎 Nasıl etkili bir çözelti hazırladıysam her şey havuz suyu tadında şu an.
Gideyim de tds pen alayım...

Geri