• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kafelerde ideal fiyatlandırma nasıl olmalı?

Son olarak da;
Açıkçası evde bizim yaptığımız kahveler kesinlikle ortalama mekanlardaki kahvelerden daha iyi. (Tabi gerçekten sağlam baristalarımızı tenzih ederim bu konuda.)
Biz doğrudan o kahveye yoğunlaşıp demlememizi, reçetemizi ona göre yapıyoruz. En ideal demlemeye ulaşmaya çalışıyoruz. Çoğu mekan ise pek önem vermiyor buna. Dümdüz, standart demlemeleri veriyorlar.
O yüzden evde 3.nesil kahve içmenin tadı kesinlikle daha güzel.

Güzel konu başlığı. Ben ülkemizdeki pek çok nitelikli kahve mekanında espressoların "blend" veya "ticari" kahve çekirdekleriyle yapıldığını ve V60 vb demlemelere göre işletmeye çok daha ucuza mal olduğunu düşünüyorum. Kahve profesyonellerimiz bizi aydınlatsınlar ama herhalde alınan espressoların %90'ı espresso bazlı süt içeceği için kullanılıyordur. Süt, krema, köpük, aroma, pumpkin spice derken, çoğu müşteri farketmiyor bile?

Güzel konu başlığı. Ben ülkemizdeki pek çok nitelikli kahve mekanında espressoların "blend" veya "ticari" kahve çekirdekleriyle yapıldığını ve V60 vb demlemelere göre işletmeye çok daha ucuza mal olduğunu düşünüyorum. Kahve profesyonellerimiz bizi aydınlatsınlar ama herhalde alınan espressoların %90'ı espresso bazlı süt içeceği için kullanılıyordur. Süt, krema, köpük, aroma, pumpkin spice derken, çoğu müşteri farketmiyor bile?
%90 çok iyi niyetli bir oran oldu, %99 diyorum ben 😄😄

Sözde 'v60a daha fazla vakit harcıyorlar.'

Aslında espressoya gereken önem verilmiyor. Lafta 'çok sağlam' olan nitelikli kahveciler o kadar kötü espressolar yapıyorlar ki anlatamam. Makineleri dümdüz kullanmaya çalışıyorlar, ağırlık vermiyorlar ve bu yüzden daha kolay shotlar alıyorlar.
Gerçi v60da da tek reçete kullanıyor çoğu yer, kahveye göre şekillendirmiyor bile, 240 mllik bir kahve için 1:16 ile 30 40 ml blooming, kalanı da tek seferde döküyorlar. Tabi böyle de demlenir ama her kahveyi de böyle demleyin ya hu, biraz önem verin.

Pahalı satmalarının temel iki sebebi var.
1. Espresso için ortalama 1 dakika ayırıyorlar ve gün içerisinde daha fazla kullanıyorlar,espresso bazlı kahveler için. V60 ise daha az satılıyor ve onun yapımı (en düz reçetede bile) 3 dakikanın üzerinde sürüyor. Kağıdı koy, ısıt, tart vs ekstra uğraş.
2. Tamamen pazarlama stratejisi. 3. Nesil kahve, nitelikli kahve vs vs diye şişirdiler iyice. Yani gerçekten de nitelikli olsalar eyvallah ama dümdüz demlemeleri 'özel, nitelikli' vs diye satmaları gerçekten saçmalık. Nitelikli kahveci o kadar az ki. Ortamda balonlar dolu. Hele İzmir piyasası balondan geçilmiyor. 1 numara denilen mekanlar o kadar tırt ki anlatamam.
Kahveden anlamayanları öpmeye çalışıyorlar resmen. Under-extraction kahveleri vermeye devam etsinler.
Bu kahvecilere Roast and Found da giriyor mu? Yaklaşık 1 ay önce hayatımda içtiğim en iyi Iced latte yi içtim, Espresso çekirdeği gerçekten çok çok iyi di ve iyi bir shot olduğu belliydi çok tatlı aromaları belirgin gövdeli bir içimi vardı. Kıyaslamak gerekirse Petra dan bir tık yukarıda kalite olarak.

Bu kahvecilere Roast and Found da giriyor mu? Yaklaşık 1 ay önce hayatımda içtiğim en iyi Iced latte yi içtim, Espresso çekirdeği gerçekten çok çok iyi di ve iyi bir shot olduğu belliydi çok tatlı aromaları belirgin gövdeli bir içimi vardı. Kıyaslamak gerekirse Petra dan bir tık yukarıda kalite olarak.
Raf'ı severdim, hatta herkese de övmüşümdür bir ara, fakat son içtiğim americano, espresso ve cold brewden pek de memnun kaldığımı söyleyemem. Dediğiniz gibi ama, onların öncesinde içtiğim ice lattesi ise gayet güzeldi ama açıkçası kahveyi değerlendirirken salt espresso olarak değerlendirmeyi daha yerinde buluyorum. Belki de karşılaştığımız baristalar farklıydı, bilemiyorum. Ama Raf kahveden önce kurumsal sıkıntılarını çözmesi lazım.

V60'a özen gösteren bir kahvecinin blendi de nitelikli kahvelerden oluşur diye düşünüyorum. Blend kahveler kötü olacak diye bir şart yok, gayet güzel blendlerle de karşılaşmışlığım vardır. Eğer ki niyelikli bir blend ise Single orijin bir kahveden çok çok ucuz olacağını sanmam.

Tamamen müşteri kitlesiyle alakalı... Burada nitelikli kahve konusunda kendini geliştirmiş ev baristaları olduğu için garip geliyor fakat Ankara için söylüyorum genel itibariyle nitelikli kahvecilerde satılan günlük V60 sayısı 10-20 civarında, toplam satışlarına bakınca %5 bile etmiyor çoğununda tabiatıyla işletmecilerde espresso bazlı sütlü içeceklere ağırlık vermek durumunda kalıyor... Bunun en bariz görüntüsü Festivallerde oluyor, kavurucu firmaların önünde tek tük meraklılar varken süt bazlı içecek ikramı yapan firmaların önünde 50 metre kuyruk oldu :) Müşterilerin işletmecileri yönlendirmesi gerekir bunun içinde yıllara ihtiyaç var :)))

Tamamen müşteri kitlesiyle alakalı... Burada nitelikli kahve konusunda kendini geliştirmiş ev baristaları olduğu için garip geliyor fakat Ankara için söylüyorum genel itibariyle nitelikli kahvecilerde satılan günlük V60 sayısı 10-20 civarında, toplam satışlarına bakınca %5 bile etmiyor çoğununda tabiatıyla işletmecilerde espresso bazlı sütlü içeceklere ağırlık vermek durumunda kalıyor... Bunun en bariz görüntüsü Festivallerde oluyor, kavurucu firmaların önünde tek tük meraklılar varken süt bazlı içecek ikramı yapan firmaların önünde 50 metre kuyruk oldu :) Müşterilerin işletmecileri yönlendirmesi gerekir bunun içinde yıllara ihtiyaç var :)))
İşin bir de şu boyutunu düşünün. Ben her gün evde V60la demleme yapıyorum. Evde espresso bazlı sütlü içecek imkanım yok. Haftada bir kahveciye gidince seçimimi çoğu zaman cortado olarak yapıyorum.
Ülkemizde eskiden restoranlarda kebap kültürünün hakim olmasının önemli bir nedeni brnzet bir konuydu. Ben çocukken ayda yılda bir ailece dışarıda yemek yerdik. Onda da, evde yapamayacağımız bir yemeği tercih ederdik. Annem, "Ben zaten size kuru fasulye, musakka yapıyorum, bunlar benden iyi mi yapacak" derdi. O hesap...

İşin bir de şu boyutunu düşünün. Ben her gün evde V60la demleme yapıyorum. Evde espresso bazlı sütlü içecek imkanım yok. Haftada bir kahveciye gidince seçimimi çoğu zaman cortado olarak yapıyorum.

Aynen benzer sebeblerim var benimde.
Evde V60 ve filtre türevleri zaten tükettiğim için, dışarıda espresso yada americano içmeyi tercih ediyorum.
Birde benim için şu durum mevcut, zaten hali hazırda güzel kahve yapan yer bulmak zor. Eğer dükkan V60 vs yapmıyor filtre ve espresso tercihi varsa sadece, filtre diye satılan kahvenin 4 saat önce demlenmiş içilmek için beklemeye terk edilmiş ve yalnızlıktan psikolojisinin bozuk olması muhtemel. İşte espresso için bir tercih sebebi daha.

Peki ne zaman espresso ne zaman americano derseniz; eğer amaç kahve içmek ise espresso, uzun oturup sohbet edeceğim vs bir zaman ise americano. Tamamen hacimsel ve zamansal bir seçim.

Peki ne zaman sütlü içecek? Ben kıskanç bir insanım. Kahveme su harici bir şeyin temas etmesinden haz etmem hoşlanmam. Süt, krema, şurup, şeker olursa kıskançlık krizine girer olay çıkartırım. 😆

Ülkemizde eskiden restoranlarda kebap kültürünün hakim olmasının önemli bir nedeni brnzet bir konuydu. Ben çocukken ayda yılda bir ailece dışarıda yemek yerdik. Onda da, evde yapamayacağımız bir yemeği tercih ederdik. Annem, "Ben zaten size kuru fasulye, musakka yapıyorum, bunlar benden iyi mi yapacak" derdi. O hesap...
Pek tabiki tercih meselesi, benim yazdığım sonuç, sizin yazdıklarınız sonucun sebepleri... Ekonomik ve sosyolojik etkenler kahve kültürüne yön veren başta gelen unsurlar.. Daha çok yol almamız gerekiyor :)

Geri