• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kademeli kademesiz öğütücüler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Balzamin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Balzamin

Barista
İsim
Zeki
Daha fazla  
İsim
Zeki
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bagcilar
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Küçükçekmece
Herkese merhaba,
Forumda bu yönde bir bilgi ya da başlık bulamadım. Varsa konu silinebilir.
Ögütücülerin pek çoğu kademesiz olarak karşımıza çıkıyor. Şimdiye kadar baratza, breville, commandante, euroka, niche gibi öğütücüler kullandım. Niche yi espresso da ayarını nerdeyse hiç değiştirmeden kullanmaya devam ediyorum. Diğerlerini de baratza haric filtre için dönüşümlü kullanıyorum. Fakat içlerinde kademeli olan commandante en rahat kullandığım ürün. Çünkü bulunduğu kademeyi hesaplayıp ona gore incelik kalınlık ayarını yapmak her seferinde daha net oluyor. Ama commandante de elektriksiz olduğundan ard arda kullanım için yorucu.
Fakat kademesiz diğer ogutuculerde ornegin temizlik ya da kademe değişikliği sonrası yeniden istediğim noktaya gelene kadar hayli çekirdek ziyan oluyor.
Bugün kademeli olarak iyi bir öğütücü almak istesemde üst düzey olanların hepsi kademesiz. Giriş seviyede kademeli ürünler gördüm konchero gibi. Ama performansından emin olamadım.
Kademesiz seceneginin daha ince ayarlar yapmaya imkan vermesinden ötürü daha çok seçenek olduğunu tahmin ediyorum ama bu konuda daha detayli bilgisi olanlar ve kademelide benim bilmediğim iyi öğütücü önerisi olanlar varsa iletirseniz memnun olurum.

Eureka kullanmışsınız ama Mignon Perfetto modelinde kademe var. Kademeler arası az da olsa incelik ayarı da yapılabiliyor.

Eureka kullanmışsınız ama Mignon Perfetto modelinde kademe var. Kademeler arası az da olsa incelik ayarı da yapılabiliyor.
Mignon perfetto 15bl yi ofiste kullanıyorum hala ama bu makinede kademesiz.

Aynı makineyi ben de kullanıyorum.
Sanırım "kademe" ile ilgili kastettiğiniz kısmı ben yanlış anladım.

Aynı makineyi ben de kullanıyorum.
Sanırım "kademe" ile ilgili kastettiğiniz kısmı ben yanlış anladım.
teşekkür ederim yanıt için. Kademe ile kastedilen incelik kalınlık ayarına gidilirken yapilan ayarın commandante de olduğu gibi her adımda ayarlanabilir basamaklarının belli olması.

teşekkür ederim yanıt için. Kademe ile kastedilen incelik kalınlık ayarına gidilirken yapilan ayarın commandante de olduğu gibi her adımda ayarlanabilir basamaklarının belli olması.
Bunun için Ayar kadranı eklentileri var onlardan alabilirsiniz çoğu değirmen için bulunabiliyor. Bkz 1728851983220.png

Son düzenleme:
Hocam mühendis olmadığım için teknik detaylarına çok hakim değilim ama sizin aradığınız şey kademeli/kademesiz muhabbetinden daha farklı bir şey diye biliyorum. Değirmeni her sök tak yaptığınızda mikro düzeyde bir önceki ile %100'e yakın şekilde aynı konumlanmalı dişliler. Comandante için bile her değirmendeki 20 klik %100 aynı değil denir hatta. Bütün o şaftlar , dişliler, rulmanlar vs mükemmele yakın imal edilmiş olmalı ki siz her seferinde aynı ayarı bulabilesiniz. Lance Hedrick videolarında sürekli geçen "tolerance", "precision", "alignment" kelimeleri ile alakalı şeyler yani :D . Yani giriş ve orta seviye elektrikli değirmenlerle alakalı bu şekil bir beklentiye girmemeniz gerekir diye biliyorum

Bu arada Mazzer Philos kademeli kullanılabiliyor. Bu konuda benim dediğimden farklı bir tecrübesi varsa eğer @CoFFeePaTh bey beni düzeltebilir.

Merhaba,

Kademeli değirmenlerin cazibesini anlıyorum, özellikle de Comandante gibi bir tecrübe yaşadıktan sonra. Ancak şu bir gerçek ki üst segmentte neredeyse hiç kademeli değirmen kalmadı. Bunun temel sebebi, çoğu kişinin bahsettiği gibi ince ayar yapabilme imkanı.

Konchero'nun kademeli modelleri olduğunu biliyorum fakat performansını test etme fırsatım olmadı. Eğer bütçenizi biraz daha yükseltebilirseniz, ikinci el bir Mahlkönig Vario'ya bakmanızı tavsiye edebilirim. Vario, hem kademeli yapısı hem de sağlamlığı ile bilinen bir model.

Umarım aradığınız değirmeni bulursunuz. İyi forumlar!

Hocam mühendis olmadığım için teknik detaylarına çok hakim değilim ama sizin aradığınız şey kademeli/kademesiz muhabbetinden daha farklı bir şey diye biliyorum. Değirmeni her sök tak yaptığınızda mikro düzeyde bir önceki ile %100'e yakın şekilde aynı konumlanmalı dişliler. Comandante için bile her değirmendeki 20 klik %100 aynı değil denir hatta. Bütün o şaftlar , dişliler, rulmanlar vs mükemmele yakın imal edilmiş olmalı ki siz her seferinde aynı ayarı bulabilesiniz. Lance Hedrick videolarında sürekli geçen "tolerance", "precision", "alignment" kelimeleri ile alakalı şeyler yani :D . Yani giriş ve orta seviye elektrikli değirmenlerle alakalı bu şekil bir beklentiye girmemeniz gerekir diye biliyorum

Bu arada Mazzer Philos kademeli kullanılabiliyor. Bu konuda benim dediğimden farklı bir tecrübesi varsa eğer @CoFFeePaTh bey beni düzeltebilir.
Philos kademesiz ya da kademeli kullanılabiliyor. Espresso performansını çok sevdim, filtre performansını ise beğendim. Benim yolun sonu değirmenim budur :)
Geçen temizlik yaptım, ki bence temizliği el değirmenlerinden bile daha kolay. Fakat yanlış hatırlamıyorsam temizlik sonrası espresso ayarlarını biraz kalınlaştırmam gerekti. Aslında bu saçma çünkü ayarlanan yer arkadaki bıçak ve temizlik yaparken onun hareket etmesi söz konusu değil. Çok sık temizlemediğim için emin de olamadım.

Bugün eve gidince aynı çekirdekle aynı ayarda temizlik öncesi-sonrası shot süresi not edeyim. :)

Son düzenleme:
Philos kademesiz ya da kademeli kullanılabiliyor. Espresso performansını çok sevdim, filtre performansını ise beğendim. Benim yolun sonu değirmenim budur :)
Geçen temizlik yaptım, ki bence temizliği el değirmenlerinden bile daha kolay. Fakat yanlış hatırlamıyorsam temizlik sonrası espresso ayarlarını biraz kalınlaştırmam gerekti. Aslında bu saçma çünkü ayarlanan yer arkadaki bıçak ve temizlik yaparken onun hareket etmesi söz konusu değil. Çok sık temizlemediğim için emin de olamadım.

Bugün eve gidince aynı çekirdekle aynı ayarda temizlik öncesi-sonrası shot süresi not edeyim. :)

Geldim denedim,

Temizlenmemiş hali 27 sn
Temizlenmiş hali 25 sn

Espressoda bu anlamlı bir fark değil, iki shotu etkileyen başka şeyler de olabilir. Tamp farkı, flush süresi vs. Demek ki ayarı değişmiyormuş.
Çok ince bir öğütüm olduğunu da söylemem lazım. Ayrıca bu Standout Coffee'nin espresso kavrumunu baya beğendim. Hem asidik, hem tatlı, hem aromatik, sıfır bitter ve sıfır ekşi fincanlar veriyor.

Değirmenin kirli hali de şu:

20241014_160126.jpg20241014_160132.jpg

Katılıyorum yorumuna birebir aynı noktayı almak çoğu zaman mümkün olmayabilir. Fakat bir kademe yaklaşık bir noktaya getiriyor büyük olasılıkla. Bir miktar plasebo da olabilir belki 😁
Bu arada niche i senden almıştım selamlar 🙋‍♂️

Merhaba,

Kademeli değirmenlerin cazibesini anlıyorum, özellikle de Comandante gibi bir tecrübe yaşadıktan sonra. Ancak şu bir gerçek ki üst segmentte neredeyse hiç kademeli değirmen kalmadı. Bunun temel sebebi, çoğu kişinin bahsettiği gibi ince ayar yapabilme imkanı.

Konchero'nun kademeli modelleri olduğunu biliyorum fakat performansını test etme fırsatım olmadı. Eğer bütçenizi biraz daha yükseltebilirseniz, ikinci el bir Mahlkönig Vario'ya bakmanızı tavsiye edebilirim. Vario, hem kademeli yapısı hem de sağlamlığı ile bilinen bir model.

Umarım aradığınız değirmeni bulursunuz. İyi forumlar!
Teşekkür ederim vario kullanmadım ama iyi fikir olabilir

eski bir konu ama kademeli ve kademesiz konusunu biraz daha detaylı anlatabilen çıkar mı?
maksat şu mu normalde x kahve ile y ayarda aldığım lezzeti commandante (örnek) sök tak yaparsam alamıyor muyum?

eski bir konu ama kademeli ve kademesiz konusunu biraz daha detaylı anlatabilen çıkar mı?
maksat şu mu normalde x kahve ile y ayarda aldığım lezzeti commandante (örnek) sök tak yaparsam alamıyor muyum?
Hocam bu tat farkı olayı kademeli kademesizden çok bıçak yapısıyla alakalı bir durum. Bıçak geometrileri belli amaçlara yönelik olarak dizayn ediliyor, örneğin kabaca şurupsu, meyvemsi gibi düşünebilirsiniz. Toz üretimi, çekirdeğin kesim şekli bu tadı etkiliyor.
Kademeli kademesiz olayı ise daha çok öğütüm hassasiyeti için geçerli, kademesiz değirmenler genel olarak ince ayar isteyen espresso öğütümler için kullanılıyor. Bazen espresso demlemede 1-2 saniye fark istersiniz ve çok ince bir ayar yaparsınız. Kademelide bunu yapmak zor, nitekim komandantede bir klik oynatır 6-10 saniye fark yaşarsınız. Bir klik kalına gider ekşi olur, bir klik inceye gider acı olur, akış olmaz vesaire...

Hocam bu tat farkı olayı kademeli kademesizden çok bıçak yapısıyla alakalı bir durum. Bıçak geometrileri belli amaçlara yönelik olarak dizayn ediliyor, örneğin kabaca şurupsu, meyvemsi gibi düşünebilirsiniz. Toz üretimi, çekirdeğin kesim şekli bu tadı etkiliyor.
Kademeli kademesiz olayı ise daha çok öğütüm hassasiyeti için geçerli, kademesiz değirmenler genel olarak ince ayar isteyen espresso öğütümler için kullanılıyor. Bazen espresso demlemede 1-2 saniye fark istersiniz ve çok ince bir ayar yaparsınız. Kademelide bunu yapmak zor, nitekim komandantede bir klik oynatır 6-10 saniye fark yaşarsınız. Bir klik kalına gider ekşi olur, bir klik inceye gider acı olur, akış olmaz vesaire...
çok teşekkürler hocam. yine de tam anlamadığım kademesiz nasıl oluyor? yani smooth döndürme ayarı gibi mi?

çok teşekkürler hocam. yine de tam anlamadığım kademesiz nasıl oluyor? yani smooth döndürme ayarı gibi mi?
Kol saati ayarı yapar gibi dönüyor ayar kadranı... Comandante, k ultra gibi tık tık tık değil, kinu gibi...

Geri