• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

idose Adora PID Dual Boiler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan GTuncay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cihazın aynı anda hem demleme hemde buhar verememesinin nedeni cihazda tek bir pompa var ve bu tek pompa hem demleme kazanına su sağlıyor hemde buhar için thermocoil kazana su sağlıyor bunuda aynı anda yapamayacağı için(debileri farklı) aynı anda maalesef süt köpürtemiyorsunuz.
Bu durum aslında cihazı çift kazana sahip heat exchanger makine yapmıyor mu?

Bu durum aslında cihazı çift kazana sahip heat exchanger makine yapmıyor mu?
Soruyu tam olarak anlayamadım. Ama Adora da demleme kazanı ve Thermocoil ünitesi bağımsız birimler. Bu ikisi arasında suyu valfle ve farklı pompa çalışma frekansı ile çalıştırıyorlar. HX makinede ise asıl güç ünitesi buhar kazanı siz cihazı çalıştırdığınızda düdüklü tencere gibi 120-135 derece sıcaklığında bir su ve üzerinde buhar var. Bu 120-135 derece olan suyun içinden depodan gelen suyu ısıtarak kahveyi demliyorsunuz. Aslında bir nevi bu demleme suyu thermocoil mantığı ile çalışıyor.

Soruyu tam olarak anlayamadım. Ama Adora da demleme kazanı ve Thermocoil ünitesi bağımsız birimler. Bu ikisi arasında suyu valfle ve farklı pompa çalışma frekansı ile çalıştırıyorlar. HX makinede ise asıl güç ünitesi buhar kazanı siz cihazı çalıştırdığınızda düdüklü tencere gibi 120-135 derece sıcaklığında bir su ve üzerinde buhar var. Bu 120-135 derece olan suyun içinden depodan gelen suyu ısıtarak kahveyi demliyorsunuz. Aslında bir nevi bu demleme suyu thermocoil mantığı ile çalışıyor.
Ben tam olarak soramadım aslında soruyu, makine çift kazanlı bir makine ancak steam tarafı heat exchanger makinelerinkine benzer bir mantıkla çalışıyor gibi gelmişti bana. Makine hakkında en merak ettiğim kısım normal bir çift kazanlı makineye göre buhar performansı nasıl acaba?

makine çift kazanlı bir makine ancak steam tarafı heat exchanger makinelerinkine benzer bir mantıkla çalışıyor gibi gelmişti bana. Makine hakkında en merak ettiğim kısım normal bir çift kazanlı makineye göre buhar performansı nasıl acaba?
Farklı teknikler thermocoil benim bildiğim kadarı ile sıcak bir borudan suyu geçirerek buhar haline getiriyorsunuz. Metal boruya(etrafında ısı kaynağı var) giren 30 derece su ilerlerken sıcaklığı arıyor ve çıkışta 100 derece üstüne çıkarak buhar haline geliyor.

Buhar perfornmansı değişkenlik gösterdi bende o yüzden net yorum yapamıyorum. Şu ana kadar olan deneyimim giriş seviyesi cihazlar kadar hatta biraz daha düşük olabilir. İki kişi için(300-400ml) süt ısıtmak uzun sürebilir. Ama şu avantajı var süt köpürtme sonrası tekrar espresso demlemek isterseniz kazanın veya cihazın soğumasını beklemek gibi bir dezavantajınız yok.

Suat hocam genelde biancada dahil ısınma uzun sürmüyormu zaten bilmediğimden soruyorum birde bu cıhaza muadil başka bir cihaz öneriniz olabilirmi.

Suat hocam genelde biancada dahil ısınma uzun sürmüyormu zaten bilmediğimden soruyorum birde bu cıhaza muadil başka bir cihaz öneriniz olabilirmi.
Evet maalesef en büyük problem bu. Espresso demleyen cihazların iyi performans verebilmeleri için tam anlamı ile ısınmaları gerekiyor. Bianca'nın E61 grup yapısı gibi ağır(5-7kg) demleme başlığına sahip cihazların ısınması için yaklaşık 30dk gibi bir süre gerekiyor. Bianca bu süreyi kısaltmak için suyu istenilen sıcaklığa getirip beklemek yerine daha yüksek sıcaklığa getirip soğumak için bekliyor. Buda süreyi 20dk civarına düşürüyor. Benim kullandığım yöntem ise wifi sistemine bağlı akıllı priz kullanarak sabah uyanmadan 30 dk önce cihazı çalıştırıyorum. Bianca'da cihazı on konumunda bırakabiliyorsunuz. Elektrik geldiğinde cihaz çalışmaya başlıyor. Hatta bu akıllı priz sayesinde bazen işten eve gelirken cihazı çalıştırıp eve geldiğimde hazır oluyor. Maalesef Adora'da bu şekilde çalışan açma kapama düğmesi yok. Belki modifiye edilebilir.

Cihaz önerisine gelecek olursak maalesef giriş seviyesi cihazlardan uzun süredir uzak kaldım. Adora'nın benim açımdan ilgi çekici kısmı kağıt üzerindeki teknik özellikleri ve kullanılan malzeme kalitesini fiyatına kıyasladığınızda fiyat/performans açısından oldukça başarılı gözükmesi. Benzer teknik özellikte cihazlar 20-30k aralığında satılıyor. Bu nedenle cihazı test etmek amacı ile firmadan rica ettim. Tam anlamı ile cihazı çözmeden sizlere alın veya almayın demek istemiyorum.

Eklemek istediğim diğer bir konu ise bu tarz daha iyi performans vermesi için ipuçları/hileler gereken cihazları tercih ederken geniş kullanıcı topluluğu olmasına özen göstermek. Bu sayede doğruyu bulmak için daha az hata veya deneme yaparsınız.

Aslında üzerine 6,7 daha koyup grace alabilirim ama onun buhar performansı nasıldır pek bilmiyorum. Birde bu cıhazın 58 mm olmas,cift kazan ve diğer özellikleriyle gerek varmı sorusunu akla getiriyor

Suat bey, bu fiyattan efsane beklemek zaten muhal. Yorumlarınızı yaparken böyle derinlemesine değil de bu fiyata şu lezzette şöyle kalitede bir fincan alırsınız gibi yorumlar daha iyi yönlendirir sanki. Mesela herkesin merak ettiği sorulardan biri şu, modlu gaggia new classic mi bu cihaz mı?

Aslında lelit grace ile arasındakı farkida merak ediyorum yoksa mara gibi üst düzey cihazlarla yarışamaz.

Merhabalar,

Adora’nın ürün özelliklerinden birinde hızlı bir düzeltme yapmak isteriz: Ürünün dış kısmında konumlandırılan ve ayar için kullanılan bir kısım var. Pazarlama ekibi bu kısmı “OPV valfi” olarak duyurmuş ancak bu kısım “Water flow Rate” olarak adlandırılan demleme su akış hızını kontrol edebilmenize yarayan bir özellikltir.

Ürünün Demleme Basıncı 9 Bara sabit ve ayarlı gelmektedir. Her zaman 9 bar sağlıyor. Burada bir değişiklik yok gayet stabil.

adora water flow rate.jpg

Wow flow kontrol yapılabiliyor yanı ekstra bi modifiye olmadan iyiymiş baya

Bu arada yiğit bey 681622276 nolu sipariş tedarik ediliyor aşamasında ne zaman kargolanır acaba.

Akış videosu

Ekli dosyalar

• IMG_3677.jpeg
    IMG_3677.jpeg
    131.3 KB · Görüntüleme: 107
Tadı nasıl hocam biancaya kıyasla 😁

Tadı nasıl hocam biancaya kıyasla 😁
Demleme biraz hızlı oldu. Tad öznel bir kavram o yüzden karşılaştırma yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Değerlendirmeyi sadece bir iki çekirdeğe göre değil farklı çekirdekleri deneyip ona göre bir yorumda bulunmak daha doğru olur.

Kararsız kalanlar için günlük notlarımı bu konuya eklemeyi kara verdim. 2.Günün sonunda çıkarımlar şu
-Akış hızını yavaşlatmak demlemeyi olumlu yönde etkiliyor. Bunun kabaca mantığını açıklamaya çalışayım. Espresso demleme mekaniğinde kahve ile puck screen arasında bir su tabakası olur ve basınçla bu su tabakası sepet tabanına doğru harekete eder. Akış ne kadar hızlı olursa yüzeyde ıslak tabaka ve direnç daha hızlı olup kahveyi daha hızlı sıkıştarak demleme dengesini bozulacak. Akış hızı yavaş olduğunda kahve ıslanması için biraz daha vakit bulup daha homojen bir demleme sağlayacak. Bianca ilk çıktığında geleneksel E61 lere göre daha yavaş bir akış hızına sahipti. Geneleksel E61'ler sn de 10-12ml akarken bianca da akış hızı 6ml /sn. Firmanın akış hızını yavaşlatmaktaki amacı flow kontrol ile daha hassas basınç değişikliği sağlamaktı. Bir kesim bunu ciddi eleştirdi, bir kesim ise yavaş akışı preinfusion daha iyi sağladığını savunarak olumlu karşıladı.

- İlk iki günlük denemede en büyük problem cihaz ile gelen pf nin ısınmamasıydı. Bunun sebebini bir türlü bulamadım. Elimdeki bulunan E61 pf si saat 6 yerine saat 5 i göstererek(ortada durmuyor) başarılı bir şekilde çalışıyor. Çok daha iyi ısınıyor. Bu değişiklik demlemeye ciddi olumlu katkı sağladı.

- Bugün ilk defa buhar test etmeye çalıştım. Buhar konusunda ilk düşüncem yavaş ve basıncın düşük olduğu. 200ml bir süt için hem içerideki suyu boşaltmak hemde sütü ısıtmak yaklaşık 3dk sürüyor. Biancada bu süre uçlara göre farklılık göstermekle birlikte 30sn civarı sürüyor. Espresso kremasının kaybetmemek ve cihazın daha iyi ısınması için önce süt hazırlanıp arkasından espresso demlenebilir.

Bende şöyle aktarayım kendimce, cihaz geldiğinde 10 sn olarak portafiltre takılıyken su aldığımda 75-76 ml geliyordu. 17,5 gr kahve ile yaklaşık 20 snlerde 35-36 ml çıktı alıyordum. Ayar vidasını saat yönüne 1.5 tur çevirdiğimde 10 snde 60ml şeklinde oldu. Yaklaşık 1 turu 10 ml gibi etki ediyor. Bu ayarla 29-30 snde 1:2 espresso alabiliyorum, ben de olumlu yönde hissettim diyebilirim. Bu arada portafiltre bende saat 5 yönünde duruyor.

Neuzo portafiltre güzelmidir hocam e61 uyumlu portafiltre birde ims competition sepet düşünüyorum.

Geri