• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hario immersion dripper switch

Immersion dripper hakkında araştırma yaparken bu yazıya denk geldim. Gayet mantıklı geldi, ben de denemeye karar verdim. Lakin unuttuğum şeyler varmış.

V60'ı yere düşürdüğüm zaman, fotoğrafta da görebileceğiniz gibi alt kısmı kırılmıştı. Buna rağmen bir şekilde lastiklerle sabitledim. Su akıtma problemini de daha çok lastik takarak hallettim. Ardından demlemeye geçtim.
Ekli dosyayı görüntüle 13092

Celsius'un kavurduğu Etiyopya Adado çekirdeğini TM 19 klik, 15/250 su oranı ile, Hoffmann günlük immersion tarifini biraz değiştirip demledim. 10 saniyede 50 ml döküş, 30. saniyeden 60. saniyeye kadar 250 ml'ye tamamlama. Blooming'in ardından suyu eklerken ufak bir gürültüyle lastikler patladı ve fırın torbası bardağın içine düştü. Oysa ki, demleme esnasında yayılan güzel kokular bayağı ümitlendirmişti. Normal demlemelerimin ardından saksılara dökerken posanın yaydığı koku, bana bu kahvede güzel bir potansiyel olduğunu ve benim bu potansiyeli ortaya çıkaramadığımı belli ediyordu zaten. 2.30'da tüm su çekilince ortaya çıkan kahve yatağı da hiçbir demlememde elde edemediğim kadar muhteşem ve dümdüzdü. Normal demlemelerimdekinin aksine tüm tozlar üste çıkıp çamurumsu bir tabaka oluşturmamış, bazı yerler çukur bazı yerler tümsek kalmamıştı. Kahve de daha belirgin olmasına rağmen kesinlikle beklediğim kadar iyi değildi. Dengesiz çözünmeden kaynaklı ekşilik yoktu ama acılık belirgindi. Yaşadığım başarısızlığa rağmen bu güzel koku ve dümdüz kahve yatağının verdiği ümitle tekrar denedim. Önceki ince lastikler yerine daha kaliteli ve kalın lastikler kullandım. Ve bu sefer, yine hesaba katmayı unuttuğum şeyler yüzünden ortalık darmaduman oldu.

19 yerine 18 klikle öğüttüğüm kahvenin üstüne 10 saniyede 50 ml suyu ekledim, ardından 30. saniyeden itibaren su eklemeye devam ettim. Lastiklerin patlamayıp suyun süzülmediğini görünce mutlu oldum tabi, ama su seviyesi yükselince; hesaba katmayı unuttuğum, V60'ın gövdesindeki nevi şahsına münhasır çatlaktan su sızmaya başladı. Elimden de bir şey gelmedi, çaresizce tartıya, masaya, kitaplara dağılan kahveyi izledim. Su seviyesi biraz azalınca demleyiciyi yan yatırıp suyu çatlaktan uzaklaştırdım. Bunca arbedeye rağmen kahve yatağı yine dümdüzdü. Olması gerekenin yarısı miktarındaki kahve de yine daha yoğun ve ekşilikten uzaktı, ama biraz daha acıydı.
Ekli dosyayı görüntüle 13091Ekli dosyayı görüntüle 13093

Neyse. Sanırım Immersion Dripper almaya karar verdim. Daha önce uzun uzun tartışmıştık ama, aradan aylar geçti. Belki yeni çıkmış ve f/p oranı daha iyi olan demleyiciler felan vardır, ya da Switch'in daha önce bilinmeyen, yeni keşfedilmiş kronik sorunları vardır. Immersion Dripper'i hala tavsiye eder misiniz? 390 liralık fiyata değer mi, hakkını verir mi?

@ytghan sanırım satmışsın, son fikirlerini merak ediyorum.
Hocam dış mihraplar sizin güzel kahva demleyememeniz için ellerinden geleni yapmış. :). Şansızlık silsiliesi yaşamızsınız gerçekten ama en azından bu yöntemle başarılı kahveler demleye bileceğinizi öğrenmenize vesile olduğum için mutluyum. Bende normal ve siyah kumaş tokalarla denedim birçok defe herhangi bir sorun yaşamadım.

Bu yöntemi ben de denemek istiyorum. O çatlak olmasaydı sonuç güzel olur muydu sizce ? Ortalığı duman etmemek için düşünüp duruyorum :)
Bence bir deneyin derim lastiği olabildiğimce fazla katla geçirin ve dripper alt ağzında sonuna kadar itin, sıkıştırın. Belkide sizde çok beğenebileceğiniz bir sonuç cıkarabilirsiniz.

Yerli ikame ürünleri almak mantıklı düşük bütçe ile hareket ediliyorsa. ama kahve kahve ekipmanından daha pahalı bir tarafı bu hobinin...
v60 ve kalita için yerli ikame ürünler var aslında. french press için de pek çok seçenek var ama aeropress olayına giren olmadı sanırım henüz.
Yerli bir hario switch ya da clever gelse tadından yenmez ama pek mümkün gözükmüyor

V60, kalita, hario switch, clever herbirini kullanmış biri olarak, şu an birini seçme şansım olsa kesinlikle clever seçerdim. V60 özel bir ekipman lakin doğru kahve ve teknik olmadan bir anlam ifade etmiyor, nazlı bir ekipman yani. Öte yandan clever hem immersion hem de süzülme nedeniyle pour over deneyimlerini birlikte sunuyor, hem de affedeci. Kaz boyunlu bir kettle bile ihtiyacınız yok. Neden hario değil de clever derseniz de immersion yöntemler büyük ölçekli demlemelerde daha bir güzel oluyor.(25/400 gibi) Hario’da iki kişilik demleme neredeyse mümkün değil. Ürün ayrıca cam, temizlerken düşecek diye anksiyete yaşatıyor. Kalita ise bu iki ekipmanın arasında bir yerde bana göre. Ne v60 kadar zarif ne de immersion kadar affedici, ortada bir yerde yani. Bu arada clever için filtre maliyetleri de çok uygun. Rossman’dan 20 liraya no 4 filtre aldım(100 adet), dertsiz tasasız kullanıyorum.

Cleverla muhtemelen ben yanlış bir şeyler yapıyorum. Bana nasıl kullanmam gerektiğini tarif edebilir misiniz? Baya çiğ tad alıyorum. Yazlık için aldım kettle ile kullanabilirim diye, kaz boyun derdine de girmemek için, sadece değirmenimi alırım yeter düşüncesiyle. Ben kahveyi koyup suyu yavaş yavaş üzerine döküyorum sonrasında 2 3 ve 4 dk beklemeler yaptım ama olmadı.

Cleverla muhtemelen ben yanlış bir şeyler yapıyorum. Bana nasıl kullanmam gerektiğini tarif edebilir misiniz? Baya çiğ tad alıyorum. Yazlık için aldım kettle ile kullanabilirim diye, kaz boyun derdine de girmemek için, sadece değirmenimi alırım yeter düşüncesiyle. Ben kahveyi koyup suyu yavaş yavaş üzerine döküyorum sonrasında 2 3 ve 4 dk beklemeler yaptım ama olmadı.
Onyx coffee tarifine göre güzel sonuçlar alıyorum genelde.

25 g kahve (cmd 24 klik)
400 ml su (oldukça yüksek sıcaklıkta)

✓ Önce suyu koyuyoruz, sonra kahveyi ekliyoruz ve zamanı başlatıyoruz.
✓ 30 saniye boyunca karıştırıp kapağı kapatıyoruz.
✓ 1. dk'da tekrar hafifçe karıştırıp ve kapağı yine kapatıyoruz.
✓ Son olarak 1.30 dk'da derince karıştırarak 1.40' da karafa yerleştiriyoruz clever'ı.
✓ Toplam demleme süresi 2.40 dk civarı oluyor.

Denerseniz yorumlarınızı bekliyorum.

Cleverla muhtemelen ben yanlış bir şeyler yapıyorum. Bana nasıl kullanmam gerektiğini tarif edebilir misiniz?
V60 demler gibi öğürüyorum, cmd 23 click gibi. Süzülme süresini 1 dk olarak hedefliyorum, bu süreye göre öğütüm kalınlığını belirliyorum. Yukarıda arkadaş da yazmış, önce suyu koyup sonra kahveyi ekliyorum. Benim toplam demleme sürem 3.30 civarı, 2.30 immersion, 1 dk da süzülme. Nelere dikkat edeyim derseniz de, öğütümü v60'dan çok farklı yapmayın, kısa kalan, ufak filtreler kullanmayın derim. Kısa filtre kullandığınızda, 400 ml üzeri demleme yaptığınızda yada karıştırırken kahveyi dripperın duvarlarına ittiğinizde, karafa sızabilecek çiğ partiküller demlemeyi çok kötü etkiliyor, çiğ/ekşi tatlar oluşabiliyor. Karıştırmayı usulca yapmalı, kahveyi duvarlara itmeden, suya batıracak şekilde. Bir de kabaca min. 20gr/300ml, max. da 25gr/400ml bu oranların dışına çıkmıyorum.

Switchle ilk demlememi yaptım,
16/250 93C Erikli, Boxx colombia
Timemore 19c, cafec traditional
50+200 switch kapalı, 2.15te karıştırma, 2.30da açış ve 3.dakikada tam süzülme.
Açıkcası gövdesi, asiditesi tam kıvamında olsa da aromalar arkada kaldı ve o kalın öğütümdeki hafif odunumsu tatlar öne çıktı.
Sanırım öğütümü inceltmem gerek

Origami’de 2:15 üstüne çıkmayan birisi olarak Switch’te 4 dk altı (süzülme dahil) tüm tecrübelerim su hissi verdi. Ben switch’e en son kağıt filtreden geçen French Press mantığıyla yaklaşıyorum (çok daha geniş bir yelpazesi olduğunu biliyorum, seyahat demleyicisi olarak aldım), CMD 22 civarı öğütüp, 3, 3.5 dk bekleyip süzüyorum fena olmayan kahveler çıkıyor.

Ancak Switch bende esas yazın gelmesiyle parladı. Japanese demleme yaparken çekirdeği tam çözümleyememe sorunu tamamen ortadan kalktı. 200gr buzu dekantere koyduktan sonra, 30sn bloomu kapalı yapıp süzdükten sonra 200gr 2:30’a kadar daha bekletiyorum, onu da süzdükten sonra kalan 100grı da 3:30’a kadar bekletip süzüyorum. Dekanterdeki buzları tamamen çözüldükten sonra Asiditesi yüksek çekirdeklerde harika bir tadla buzlu kahvemi içiyorum :). Elinizdeki çekirdeğe göre modifiye ediniz :)

Aha da kim gelmiş.

20210529_145214.jpg

Fiyatından ötürü dokunmaya korkuyorum yalnız. Kırılacak diye ödüm kopuyor. Temizlemek için camı çıkarmaya çalıştım, beceremeyince çok zorlamadım.

İlk demlememi yaptım. 16/250 Celsius El Salvador La Montanita. TM 18 klik. 50 ml blooming, birinci dakikaya kadar döküş, 1.30 gibi karıştırma, 2.10 gibi switchi açma. 2.56'da süzüldü.

İlk denemede güzel kahve içilir mi? İçilirse kıyamet yakındır zaten. Kahve yatağı da düz değildi. Tam olarak analiz edemesem de, az çözündüğünü tahmin ediyorum.

Eğer denemeyen varsa diye yazıyorum, önce su sonra kahve ekleme süzülmeyi baya fark ettiriyor.
Tarif verebilir misiniz?

@ytghan bu tarifle de iyi sonuç alamazsan sorun sendedir dediğin reçeteyi yazabilir misin?

Hayırlı olsun.Kahveyi bilmiyorum.Açık kavrumsa eğer switch kapalı blooming yapıp spin at.Sonra switch açıp tek döküş v60 gibi yap.Extraction ciddi oranda artacak
Blooming'den sonra immersion yapmak yerine percolation yapmak çözünmeyi arttırıyor mu? Bir de, önce su sonra kahve ekleme olayı bu tarifte uygulanabilir mi?

Onyx coffee tarifine göre güzel sonuçlar alıyorum genelde.

25 g kahve (cmd 24 klik)
400 ml su (oldukça yüksek sıcaklıkta)

✓ Önce suyu koyuyoruz, sonra kahveyi ekliyoruz ve zamanı başlatıyoruz.
✓ 30 saniye boyunca karıştırıp kapağı kapatıyoruz.
✓ 1. dk'da tekrar hafifçe karıştırıp ve kapağı yine kapatıyoruz.
✓ Son olarak 1.30 dk'da derince karıştırarak 1.40' da karafa yerleştiriyoruz clever'ı.
✓ Toplam demleme süresi 2.40 dk civarı oluyor.

Denerseniz yorumlarınızı bekliyorum.

Teşekkür ediyorum. Söylediğiniz şekilde demleme yapıcam, yazlığa gider gitmez.

Elimde calibre coffeeden Peru ve Honduras mevcut bu kahvelere uygun deneyip memnun kaldığınız immersion tarifi varsa alabilir miyim :)

Geri