Bu konuyu Etkin Dripper başlığının altında konuşmuştuk, fikirle ve süreçle ilgilenenler olmuştu, orada daha fazla kalabalık yapmamak için yeni konu açıyorum.
Kahve demlemeye ilgim olduğu gibi bu tarz kesme biçme işlerine de merakım var. Geçenlerde İkea'da aşağıda göreceğiniz kaseyi görünce orea dripper kalıbına çok benzettim. Satın alıp eve geldim içine etkin filtresi yerleştirince gayet güzel oturdu e o saatten sonra kafada fikirler dönmeye başladı
Delme işi için bi süredir nasıl yapsam diye düşünüyodum. Biraz düz tabanlı demleyicilere göz attım. Kalita gibi köşelerden 3 delik açmak mantıklı geldi finalde. Nalburdan 8mm kalınlığında cam/seramik delme ucu aldım aşağıya resmini eklerim. Sonrasında altını işaretleyip kaseyi suyun içine daldırarak şarjlı matkapla delme işlemini yaptım. Bu süreç biraz yorucu çünkü porselen epey sağlammış
bir o kadar da hassas bir süreç çünkü fazla yüklenildiğinde de kırılabiliyor( İlk kaseyi çöp ettim anlayacağınız) Velhasıl ikinci kaseyi bi şekilde düzgünce deldim pürüz çapak falan olmadı fabrika işi gibi duruyor 
Sonrasında içine zemine gıda temasında sorun olmayan bir parça ekleme fikrine kapıldım(etkinin dibindeki çıkıntılardan aklıma geldi) filtre kağıdı dibine yapışırsa su akışını olumsuz yönde etkiliyor demek ki onlar da o şekilde tasarlamış diye düşündüm. O aşamada %100 silikon bir parçayı şimdilik iş görecek bir şekilde kesip içine yerleştirdim. Daha sonra bu iş için daha mantıklı bir malzeme düşünürüz önerilere açığım
(Sırlanmış porseleni deldiğim için sır tabakasının da haliyle içinden geçtik. Bu konunun gıda açısından sorun olup olmayacağını araştırdığımda sıkıntı olabileceğine yönelik yazılar okudum henüz bir yer bulamamış olsam da ürünü tekrardan bir yerde sırlatmam gerektiğini biliyorum, bunun için de yardımınıza talibim
)
Bu aşamaların hepsini başarıyla geçince bir demleme denemesi yapmak istedim ortalama demleme süresini görmek için.
15gr kahveyi etkinde kullandığım kalınlıkta öğüttüm. (Kinu m47'de 3.9 ayarında)
50ml blooming
30 saniye sonra 100ml
1.10 dan 1.25 saniyeye kadar 100ml
su dökerek toplamda 250ml suyla demledim.
2dk 15sn de demleme tamamlandı.
Sağlık açısından risk oluşmasın diye tabii ki tadım yapmadım. En azından demleme süresinin akış hızının istediğim seviyede olduğunu gördüm.
Zemine çıkıntı yapacak parça koymadığımda demlemenin epey yavaşladığını da gördüm ikinci denemede
Bundan sonra sırlama işini hallettirebilirsem(beni baya bi aşıyomuş
) el emeği göz nuru bir driplerımız olmuş olacak. Kahvemizi demler demler, afiyetle yudumlarız 
Kahve demlemeye ilgim olduğu gibi bu tarz kesme biçme işlerine de merakım var. Geçenlerde İkea'da aşağıda göreceğiniz kaseyi görünce orea dripper kalıbına çok benzettim. Satın alıp eve geldim içine etkin filtresi yerleştirince gayet güzel oturdu e o saatten sonra kafada fikirler dönmeye başladı
Sonrasında içine zemine gıda temasında sorun olmayan bir parça ekleme fikrine kapıldım(etkinin dibindeki çıkıntılardan aklıma geldi) filtre kağıdı dibine yapışırsa su akışını olumsuz yönde etkiliyor demek ki onlar da o şekilde tasarlamış diye düşündüm. O aşamada %100 silikon bir parçayı şimdilik iş görecek bir şekilde kesip içine yerleştirdim. Daha sonra bu iş için daha mantıklı bir malzeme düşünürüz önerilere açığım
(Sırlanmış porseleni deldiğim için sır tabakasının da haliyle içinden geçtik. Bu konunun gıda açısından sorun olup olmayacağını araştırdığımda sıkıntı olabileceğine yönelik yazılar okudum henüz bir yer bulamamış olsam da ürünü tekrardan bir yerde sırlatmam gerektiğini biliyorum, bunun için de yardımınıza talibim
Bu aşamaların hepsini başarıyla geçince bir demleme denemesi yapmak istedim ortalama demleme süresini görmek için.
15gr kahveyi etkinde kullandığım kalınlıkta öğüttüm. (Kinu m47'de 3.9 ayarında)
50ml blooming
30 saniye sonra 100ml
1.10 dan 1.25 saniyeye kadar 100ml
su dökerek toplamda 250ml suyla demledim.
2dk 15sn de demleme tamamlandı.
Sağlık açısından risk oluşmasın diye tabii ki tadım yapmadım. En azından demleme süresinin akış hızının istediğim seviyede olduğunu gördüm.
Zemine çıkıntı yapacak parça koymadığımda demlemenin epey yavaşladığını da gördüm ikinci denemede
Ekli dosyalar
-
IMG_20250325_130020.jpg83.4 KB · Görüntüleme: 250 -
IMG_20250325_130006.jpg89.7 KB · Görüntüleme: 212 -
IMG_20250325_125315.jpg90.4 KB · Görüntüleme: 207 -
IMG_20250325_125318.jpg71.8 KB · Görüntüleme: 203 -
IMG_20250325_134838.jpg140.2 KB · Görüntüleme: 206 -
IMG_20250325_142607.jpg99.8 KB · Görüntüleme: 234
Son düzenleme: