@portakalhalil Açılmış gıda hakkındaki önerinizi anlıyorum ve hijyen konusundan dolayı hak da veriyorum. Ancak, toplu alımda 2-3 paket alınmışsa ve bir paket denenmiş ve firmanın kavurum ve tat profili tüketicinin hoşuna gitmemişse, başta vâdedilen tadım notaları paketten çıkmamışsa ve diğer benzeri sebeplerden dolayı diğer paketler hiç açılmadan iade edilmek isteniyorsa, bu durumda satıcı, hiç olmazsa açılmamış paketleri iade alacağını söyleyebilir. Satış yaptım ve artık hiç birini "hijyen" sebebiyle kesinlikle iade almıyorum demek ne kadar doğru? Üstelik açılmamış paketlerde hijyen sorunu da olmaz. Satılan ürününün arkasında durmak önemlidir ve son kullanıcıya güven verir. Ayrıca, müşteri memnuniyeti açısından iade almak, firmanın müşterisine verdiği değeri gösterir. İade alıp, imha etmek de bir seçenektir, birçok firma müşteri memnuniyetini sağlamak ve marka prestijini korumak adına bu şekilde "artık gider" adı altında bir strateji de geliştiriyorlar. Ben, tüm firmalar bu şekilde yapsın demiyorum elbette. Ancak, müşterisine çözüm üretsin, bazen zarar etmek pahasına müşterinin memnuniyeti ön planda tutulsun ki; firmalar piyasaya güven versin; sadece övgüleri değil aynı zamanda diğer tüketici dönütlerini, eleştirilerini de alsın ve böylece piyasada daha kalıcı olsun. Üstelik birçok kullanıcı aldığı ürünü bu şekilde iade etmek istemez, aldığı ürünü sonuna kadar tüketmek ister. İade etmek isteyen müşteri sayısı, tüm müşteri sayısından çok daha azınlıktadır. Ben şahsen kendi adıma, iadelerde zorluk çıkartan, müşteri memnuniyetini önemsemeyen ve sadece satış yaparak kâr elde etmek isteyen firmalardan ikinci bir sefer alışveriş yapmayı kesiyorum. Amacım, sizinle ya da başa hiçbir kişi veya firma ile münakaşaya girmek değil. Yerli firmaların gelişmesini kendi adıma hep istemişimdir ve destek de vermişimdir. Ancak, isteğim firmaların da müşterilerinin istek ve şikayetlerini dikkate alıp, satış süreçlerine tüketicilerin gözüyle de bakabilme özverisini ve yaklaşımını göstermeleridir. Saygılarımla...