• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Evde Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mykahve
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bugün dünden hazırladığım evdeki son niteliksiz 3 markanın genel kullanım unlarıyla yapmış olduğum karışımda çıkartmış olduğum focaccia (24 saat mayalandırma) ile pizza (60 saat mayalandırma) denemesi. Ben çok sevdim. Bakalım un tercihi aynı reçeteye nasıl etki edecek onu göreceğiz.

Bu arada ay sonunda İtalyan CAPUTO Tip 00 gibi yüksek kalitede un Türkiye'de satışa çıkacak tam bilgiler gelsin haberdar edeceğim. Nitelikli kahve'den sonra nitelikli hamur işine doğru kayacağım.

Ekli dosyalar

• foca.jpeg
    foca.jpeg
    123.1 KB · Görüntüleme: 47
  • WhatsApp Image 2025-04-16 at 21.51.53.jpeg
    WhatsApp Image 2025-04-16 at 21.51.53.jpeg
    87.6 KB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2025-04-17 at 00.35.20.jpeg
    WhatsApp Image 2025-04-17 at 00.35.20.jpeg
    47.4 KB · Görüntüleme: 52
Sıkıldım artık başına nitelikli (ya da benzeri) ibare konan her nanenin x2 x3 hatta x5 fiyatla ittirilmesine. Kabak tadı verdi.😡 Kilosu 80küsür liralara un satmak nedir lan!!! Bunlar ya matematik bilmiyor, ya dayak yememiş.

Büyük zincirler için fason üretilen idare eder genel amaçlı unlara gluten takviyesi ile yürüyorum bu ara. Kiloda 17 tl un, 6tl protein ile gideri olur (hatta gayet iyi) işler çıkıyor.

Sanırım kahve çekirdeğinin ekmek unu ile bilmediğimiz bir ilişkisi var:)
Uzun zamandır ben de ekmek işini kendim yapıp hallediyorum.( Hatta biraz önce 1kilo undan yaptım, mayalanıyor :) )

Siyez unu, su, kendi yaptığım ekşi maya. Tabi bir de Ankarsrum yoğurma makinası(bu cihazın hamur açma aparatını da kullanıyorum, lavaş, kır pidesi ve lahmacun için)

Siyez unu zor bir un ama en sağlıklısı. Beyaz un gibi şekil vermekte çok zor. O nedenle döküm baton kalıplarda yapıyorum. Çörek otu eklenince çok lezzetli oluyor. 😀

Sanırım kahve çekirdeğinin ekmek unu ile bilmediğimiz bir ilişkisi var:)
Uzun zamandır ben de ekmek işini kendim yapıp hallediyorum.( Hatta biraz önce 1kilo undan yaptım, mayalanıyor :) )

Siyez unu, su, kendi yaptığım ekşi maya. Tabi bir de Ankarsrum yoğurma makinası(bu cihazın hamur açma aparatını da kullanıyorum, lavaş, kır pidesi ve lahmacun için)

Siyez unu zor bir un ama en sağlıklısı. Beyaz un gibi şekil vermekte çok zor. O nedenle döküm baton kalıplarda yapıyorum. Çörek otu eklenince çok lezzetli oluyor. 😀
Kahveyi un haline getirip ekmek yapmayı denemek lazım. Forumun konusuna da uygun bir ekmek olur.

Biz ekşi mayalı ekmek falan diyoruz ama ketajonik ekmekte varmış.

Eşimin glüten hassasiyeti olduğundan ve ekmeksiz kahvaltı düşünemediği için alternatif yollar ararken denediğim ilk ekmek bu tahinli olandı ama sanırım çok pişirdiğim için dış kabuk kısmında yoğun bir tahin aroması vardı o kadar pişirmesem belki de başarılı olurdum sınıfta kaldı neyse sonraki denemem mercimek oldu ve şaşırtıcı bir şekilde beğendirdim, ekmek yerine geçti 2 yıldır sıkılmadı devam ediyoruz :) 10 yıldır ekmek yemeyen bende bu sayede yer oldum. Tam ekmek diyemeyiz aslında kek desek daha doğru olur. İnce dilimleyip kızartınca her türlü gidiyor. Tabii protein ağırlıklı bir ekmek oluyor içine keten tohumu, karnıyarık otu tohumu üstüne de susam, çörek otu ve kabak çekirdeği bazen ay çekirdeğiyle dolduruyorum baya besleyici bir şey oluyor. Ekmekle de hiç aram yoktur ama bu konunun başında bir tarif beni bayağı meraklandırdı yarın hamur mayalarsam şaşırmam

Hafta sonu ilk ekşi mayalı ekmek denememi yaptım. Aşağıdaki linklerdeki ekipman ve ürünleri aldım:

Tencere: https://www.amazon.com.tr/Lava-Metal-Yuvarlak-Tencere-20/dp/B0728GKW7J
Un: https://www.migros.com.tr/soke-sari-un-1-kg-p-4c725d
Maya: https://www.migros.com.tr/droetker-eksi-maya-35-g-p-4ce82e

Elinizde ekşi maya bulunacağını düşünerek çok temel bir tarifi yazayım. Fırıncılar ekmek tariflerini genelde yüzde ile reçetelerler. Beyaz unla yapacağınız bir ekmek için temel su oranı %75 ile başlayabilirsiniz (bu oran ununa göre %70'e düşer-85'lere kadar çıkabilir). Yani 500 gr un kullanıyorsanız 375 gr su demek bu. İlk aşama un ve suyu tüm un ıslanana kadar kabaca karıştırıp bir saatten az olmamak üzere dinlendirmek, bu aşamaya otoliz deniyor. Otoliz sonrası hamura bu miktar için 100 gr beslenmiş ve aktif hale gelmiş ekşi maya eklenip yoğurulur, tuz eklenir, tekrar yoğurulur. Bu hamuru hava çok sıcak değilse tezgahta 2-3 saat bekletip, yarım saat 45 dakikada bir katlama yaparsanız hamur güçlenir. Vakit yoksa veya hava sıcaksa direkt buzdolabına kaldırıp yine aralıklarla 3-4 kere katlama yaparsanız iyi olur (hamur katlama için çok video var, bu aşama epey fark yaratıyor, atlamamayı öneririm). Katlamalar bittikten sonra en az 12-18 saat buzdolabında mayalansın. Hamurun kabardığını göreceksiniz, hamur hafif unlanmış tezgaha alınıp şekil verilip unlanmış bir bezle mayalama sepetine (veya sebze süzgecine) alınır. Şekil verdikten sonra yine buzdolabında soğuk mayalanmaya devam. Yine 12 saate kadar bekleyip pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Döküm tencereniz varsa ev fırınını 250 derecede içinde tencereyle 1 saat ısıttıktan sonra dereceyi 200'e düşürüp, hamuru tencereye aktarıp, üzerine güzel bir iki çizik atıp, tencerenin kapağı kapalı olarak min. 30 dakika pişirdikten sonra kapağı açıp bir 30 dk daha pişirin. Buraya kadar ekstra özel bir ekipman gerekmiyor aslında, mutfak terazisi, hamur için mikser yeterli. Hamura şekil verdikten sonra temiz bir mutfak bezi ile sebze yıkanan süzgeç içinde de bekletebilirsiniz. Döküm tencere yeni başlayanlar için çok şart bence, şekillendirme hatalarını affediyor, harika bir kabuk yapıyor. Umarım bu işinize yarar, sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yanıtlarım.
Hocam tarifinizdeki değerlerde yanlışlık olabilir mi? Tencereyi yeni aldım ve ilk kullanışım. 250 derece fırında boş halde tencereyi beklettim ama daha 1 saat olmadan kötü bir metal kokusu geldi. Fırını 200 dereceye düşürdüm, hamuru tencereye aldım ve koyduğum gibi yağa atılmış patates gibi "cızlama" sesi geldi. Herhalde normaldir diye düşünüp tarife sadık kalarak kapağı kapalı şekilde fırına verdim. Bu şekilde 10 dakika sonra bütün fırını duman kapladı mutfağa yanık kokusu yayıldı. Daha ağzı açık pişiremeden ve ağzı kapalı 30 dakikayı bitirmeden ekmeğin üstü ve altı yandı. İçi de sanki tam pişmemiş gibiydi ama denemedim henüz, dinlenmeye bıraktım. Tencerede de sanki yemek taşırmışım gibi damla-damla yapışma izleri oluştu. Tencereyi kargodan geldikten sonra sadece yıkadım. Herhangi bir "seasoning" işlemi yapmadım. Tarifte olmadığı için yağ yada pişirme kağıdı da kullanmadım, doğru mu yaptım acaba?

Ekli dosyalar

• IMG_20250420_211356.jpg
    IMG_20250420_211356.jpg
    129.2 KB · Görüntüleme: 39
  • IMG_20250420_211417.jpg
    IMG_20250420_211417.jpg
    152.3 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_20250420_211746.jpg
    IMG_20250420_211746.jpg
    152.6 KB · Görüntüleme: 34
  • IMG_20250421_065814.jpg
    IMG_20250421_065814.jpg
    136.8 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme:
Hocam arkadaşın tarifi doğru. Siz bir yerde hata yaptınız belli ki. Ev fırınları genel olarak 250den yukarı çıkmıyor zaten. Bence sizin hamur tarifinizde bir yanlışlık olmuştur. Bir de sizin aldığınız ekşi maya diye satılan şeyin ekşi mayayla alakası olmadığına yemin edebilirim ama ispatlayamam :) Ekşi maya denen şeyi beslemeniz gerekiyor bildiğin bir ev canlısı gibi.

Hafta sonu ilk ekşi mayalı ekmek denememi yaptım. Aşağıdaki linklerdeki ekipman ve ürünleri aldım:

Hocam tarifinizdeki değerlerde yanlışlık olabilir mi? Tencereyi yeni aldım ve ilk kullanışım. 250 derece fırında boş halde tencereyi beklettim ama daha 1 saat olmadan kötü bir metal kokusu geldi. Fırını 200 dereceye düşürdüm, hamuru tencereye aldım ve koyduğum gibi yağa atılmış patates gibi "cızlama" sesi geldi. Herhalde normaldir diye düşünüp tarife sadık kalarak kapağı kapalı şekilde fırına verdim. Bu şekilde 10 dakika sonra bütün fırını duman kapladı mutfağa yanık kokusu yayıldı. Daha ağzı açık pişiremeden ve ağzı kapalı 30 dakikayı bitirmeden ekmeğin üstü ve altı yandı. İçi de sanki tam pişmemiş gibiydi ama denemedim henüz, dinlenmeye bıraktım. Tencerede de sanki yemek taşırmışım gibi damla-damla yapışma izleri oluştu. Tencereyi kargodan geldikten sonra sadece yıkadım. Herhangi bir "seasoning" işlemi yapmadım. Tarifte olmadığı için yağ yada pişirme kağıdı da kullanmadım, doğru mu yaptım acaba?
Tarifte hata yok sorun tencerede olabilir, 3-4 farklı döküm tencere ile yıllardır bu şekilde yapıyorum. Bir de aldığınız maya ekşi, maya değil maalesef, ekşi maya paketli olamaz, yaşayan bir şey. ama yanık olmasının sorumlusu maya değil elbette. derece veya tencere ile ilgili bir durum olmalı

Cevaplar için çok teşekkürler. Acaba fırınım 250 derecenin üzerine çıkmış olabilir mi? Bu tencereler kaç dereceye kadar koku çıkarmadan kullanılır? Boş haldeyken bile tavlanmış çelik kokusu geldi. Yemek taşması gibi oluşan lekeler mayadan mı kaynaklı yoksa tencerenin üretiminden kaynaklı bir hata mı acaba?

bence bu fırının ısısı çok yüksek, ekmek yanmış. tencere yüzeyine değen herhangi bir gıda/sıvı yüksek derecede döküm üzerinde bu şekilde yanıp yapışabiliyor, fırının içinde bir şey bulaşmış olabilir. tencerenin ilk kullanımında bir sorun olmuş olabilir. bir kere de 240 derece ile kontrol ederek deneyebilirsiniz

Cevaplar için çok teşekkürler. Acaba fırınım 250 derecenin üzerine çıkmış olabilir mi? Bu tencereler kaç dereceye kadar koku çıkarmadan kullanılır? Boş haldeyken bile tavlanmış çelik kokusu geldi. Yemek taşması gibi oluşan lekeler mayadan mı kaynaklı yoksa tencerenin üretiminden kaynaklı bir hata mı acaba?
Fırın nası bi şey????

Soru saçma gelebilir ama mini ya da midi fırınsa ve rezistanslar açıkta ise (muhtemelen alt kapalıdır ama...) normaldir.

Ben sadece ayar düğmesi 230 gösteriyor diye evdeki fırın 230 derecede diye düşünüyordum, ta ki fırın içi termometre alana kadar :) o zamandan beri 230 derece için 200’e çeviriyorum ayar düğmesini. Demem o ki fırın çok çok iyi değilse ev tipi fırınlarda sıcaklık net ve stabil olmayabiliyor.

Selamlar, tencerede yaparken yağlı kağıt kullanmayı tavsiye ederim. Metal malzeme muhteviyatı gereği ısıyı çok hızlı iletebildiği için dipte görünen yanık normaldir. İkincisi diğer arkadaşların belirttiği gibi kullandığınız maya standart ekmek mayası ekşi maya ile pek alakası yok. Bu tür mayalar ekşi mayanın kurutularak toz haline getirilerek yapılıyor. Kuruttuğun zaman zaten canlı dokuyu öldürmüş oluyorsun tekrar canlandırmak mümkün ama sıfırdan maya elde etmekle aynı sürece tabi olacaktır.
Sonuç olarak mayalama kısmı başarısız olmuş, dipteki ve üstteki yanık fazla ısıdan kaynaklı bunu deneye deneye çözersiniz sorun değil.
Ekmek hamurunu mayalarken iyi gözlemlemek lazım. Başlangıç ile bitiş arasında 2 - 2.5 hatta 3 kat hacimsel büyüme beklenir. Ezbere 3 - 4 saat mayalama işlemi her zaman çalışmayabilir ( mayanın gücü, ortam ısısı gibi etmenler nedeniyle. )

Merhaba,
2 Yıl forumda faydalanıp yazılanları okuduktan sonra, kahve kulübünde ilk mesajımı ekmek üzerine yazacağımı hiç düşünmemiştim. :) konuyu görünce pas geçmek istemedim. Severek yaptığım Karakılçık buğdayı ekmeğini tavsiye etmek istedim.

1/2 kg Kara kılçık buğday unu,
Varsa Ekşi maya, yok ise 1 tatlı kaşığı toz maya
1 Tatlı kaşığı tuz,
1 Çay kaşığı şeker
360 ml su

En az 4-5 saat bekletirseniz güzel olur. Ben akşamdan dolaba koyup sabah pişiriyorum. 220-230 Derecede kontrollü 40 dakika pişiriyorum.
Karakılçık buğdayı denememiş olan arkadaşlara tavsiye ederim.

Fırın nası bi şey????

Soru saçma gelebilir ama mini ya da midi fırınsa ve rezistanslar açıkta ise (muhtemelen alt kapalıdır ama...) normaldir.
İnternette benzerini buldum, buna benzer midi fırın. Evet rezistansları açıkta görünüyor. Normal dediğiniz bu fırının yakması mı normal? O zaman dereceyi 200 değil de daha düşük mü tutmalıyım?

Selamlar, tencerede yaparken yağlı kağıt kullanmayı tavsiye ederim. Metal malzeme muhteviyatı gereği ısıyı çok hızlı iletebildiği için dipte görünen yanık normaldir. İkincisi diğer arkadaşların belirttiği gibi kullandığınız maya standart ekmek mayası ekşi maya ile pek alakası yok. Bu tür mayalar ekşi mayanın kurutularak toz haline getirilerek yapılıyor. Kuruttuğun zaman zaten canlı dokuyu öldürmüş oluyorsun tekrar canlandırmak mümkün ama sıfırdan maya elde etmekle aynı sürece tabi olacaktır.
Sonuç olarak mayalama kısmı başarısız olmuş, dipteki ve üstteki yanık fazla ısıdan kaynaklı bunu deneye deneye çözersiniz sorun değil.
Ekmek hamurunu mayalarken iyi gözlemlemek lazım. Başlangıç ile bitiş arasında 2 - 2.5 hatta 3 kat hacimsel büyüme beklenir. Ezbere 3 - 4 saat mayalama işlemi her zaman çalışmayabilir ( mayanın gücü, ortam ısısı gibi etmenler nedeniyle. )
Selamlar hocam. Normalden kastınız bu tencereyi bu derecede kullandığım için mi normal? Daha düşük sıcaklık mı kullanmalıyım yoksa bu tencereyi mi kullanmamalıyım? Onu anlayamadım. Çünkü reçetenin doğru olduğunu anladım, diğer arkadaşlar da onayladılar. Yanmaması için neyi değiştirmem gerektiğini anlayamadım.

Mayanın arkasında aktive etmek için bir yönerge var, ılık su ile canlandırma tarif ediliyor. O şekilde yapmıştım ama ortak görüş bu mayanın gerçekten ekşi maya olmadığı yönünde, o yüzden ikinci dememde bunu tekrar kullanmayacağım. Gerçi ilk 12 saat bekleme sonunda ciddi bir kabarma oluştu ama gene de %100 ekşi maya olmadığına ben de kanaat getirdim. Bundan sonra https://www.mutfakkitap.com/eksi-maya-27536 bu ürünü kullanacağım.

Geri