• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
60 ml 14gr için çok fazla bir çıktı olmuş, kavrum durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak girdi/çıktı oranları 1/2 1/2.5 gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca 14gr dozlama ile düzgün bir espresso yapmak ustalık ister. Lelit grace sepet 17-18gr kahve alır oranı 18/40 gibi yapmaya çalışın. Açık kavrumlar için 18/45 hatta 18-50 gibi oranlayabilirsiniz. Standart kavrum veya koyu kavrumda genelde 1/2 oran kullanılır. 15sn süre ise bahsettiğiniz shot için çok kısa, pratik olarak 25-30sn sürede 1/2 oranlı bir shot idealdir. Oran 1/2.5 gibi olursa süre 30-35sn gibi olabilir. Bazı durumlarda ön-demleme veya çok açık kavrumlarda süreler 45-50sn kadar çıkabilir. Önemli olan kahveye özel bir öğütme/oran ve çıktı süresi belirlemektir her kahvenin karakteri çok ayrı olmakla birlikte yukardaki süreler genel anlamda fikir verebilir.

Son düzenleme:
60 ml 14gr için çok fazla bir çıktı olmuş, kavrum durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak girdi/çıktı oranları 1/2 1/2.5 gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca 14gr dozlama ile düzgün bir espresso yapmak ustalık ister. Lelit grace sepet 17-18gr kahve alır oranı 18/40 gibi yapmaya çalışın. Açık kavrumlar için 18/45 hatta 18-50 gibi oranlayabilirsiniz. Standart kavrum veya koyu kavrumda genelde 1/2 oran kullanılır.
Çok teşekkür ederim bu naçizane bilgiler için, espressoya yeni başladım, daha önceleri moka pot kullanıyordum:)
Sanırsam epey okuyup, araştırıp, video izlemem gerekecek.

Bu arada tek shot için kaç gram önerirsiniz?

Bir de elimde filtre kahve için alıp kullanmadığım kahve çekirdeği var, bunu espresso için öğütüp kullansam nasıl bir sonuç alırım?:D

Bu arada tek shot için kaç gram önerirsiniz?
Tek shot sepeti genelde kullanmıyoruz, double sepet ve en az 16g kahve ile başlamanızı öneririm.

Bir de elimde filtre kahve için alıp kullanmadığım kahve çekirdeği var, bunu espresso için öğütüp kullansam nasıl bir sonuç alırım?:D
filtre kavrumlardan espresso yapmak mümkün hatta espresso keşif yolunda sağlam adımlar atmanıza veya tamamen bu işi bırakmanıza neden olabilir 😄 açık kavrumda sıcaklık, öğütüm ve shot süresi standart kavrumlara göre biraz farklıdır. Bu itibarla Önce espressoya özel kavrum ve çekirdeklerden başlayıp sonra açık kavrum çekirdeklerle uğraşmanızı tavsiye edeceğim.

Son düzenleme:
Tek shot sepeti genelde kullanmıyoruz, double sepet ve en az 16g kahve ile başlamanızı öneririm.

filtre kavrumlardan espresso yapmak mümkün hatta espresso keşif yolunda sağlam adımlar atmanıza veya tamamen bu işi bırakmanıza neden olabilir 😄 açık kavrumda sıcaklık, öğütüm ve shot süresi standart kavrumlara göre çok farklıdır. Bu itibarla Önce espressoya özel kavrum ve çekirdeklerden başlayıp sonra açık kavrum çekirdeklerle uğraşmanızı tavsiye edeceğim.
Sağolun, teşekkür ederim:)

16 gr ile 20 gr arasinda tad yogunlugu olarak cok fark olusuyor mu?

Burada mara x ile biraz daha yogun tad almak icin neler yapabilirim? Mesela sicakligi 95-96 derece yapmak veya 30 saniyenin uzerine cikip 2x ten daha fazla mi ml cikti almaliyim?

Burada mara x ile biraz daha yogun tad almak icin neler yapabilirim? Mesela sicakligi 95-96 derece yapmak veya 30 saniyenin uzerine cikip 2x ten daha fazla mi ml cikti almaliyim?
Oranlar sabit olduğu sürece giren kahveye göre çıkan ürün miktarı artacaktır. Bu durumda 16/40 18/45 20/50 gibi oranlarda alınmış shotlar hemen hemen benzer tadda olacaktır. Sadece kahve gramajı arttıkça espressoda aromalar biraz daha yoğun olabilir. Ayrıca gramaj arttıkça kahve keki daha derin olacağı için kanallanma olmadan uzun süreli shot almak biraz daha kolaylaşır. Kahve gramajı ve çıktı miktarı artıkça shot süresinin de ona göre uzaması gerekir örn. 16gr için 30sn ise 18 için 35, 20gr için 40sn gibi. Burada önemli olan son üründeki "extraction yield" denilen kahvenin çözülme miktarının doğru değerler arasında olmasıdır. Bu değer olması gerekenden düşük ise under-extraction veya yüksekse over-extraction diye adlandırılır. Bu değerler refraktometre ile ölçülerek shot hakkında fikir yürütülebilir. Ancak ev kullanıcıları için tadım daha pratik ve ucuz bir yoldur. Zaman içinde aldığınız shot under mı over mı anlamak için pratik yapmak gerekir. İnternette "espresso wheel" diye aratın tablo halinde tada göre extraction nasıl düzeltilir görebilirsiniz. Sıcaklıkla alınan shot arasındaki ilişki çok dramatik değildir. Yani 93C ortalama her kahve için iş görür. Açık kavrumlarda 95C daha uygundur. Shot kalitesini en çok etkileyen değirmendir, başta düzgün bir dialing ile tutarlı bir öğütüm espresso için çok kritik öneme sahiptir. İkincil olarak su çok önemli bir bileşendir. Espresso özelinde 60-80ppm arası su tercih edilmelidir. Her su her kahveyi düzgün çözemez (under-extraction) . Kahve için ideal su konusu çok geniş sitede bu konu ile ilgili başlık var. Son olarak ev kullanıcılarının bir çoğu yukardaki konulara çok hakim olmadığı için kahveyi düzgün çözemez ve aldığı çoğu shot under-extract olur ekşi düşük gövdeli ve çoğu zaman içilemez fincanlar ortaya çıkabilir. Sabırla, doğru kahve, doğru ekipman ve matematikle nefis shotlar alabilirsiniz. Bu ve bunun gibi forumlar bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır.

Son düzenleme:

Yoğunluğu artırmak istiyorsanız, yani çıktı size sulu geliyorsa; ilk etapta yapmanız gereken şey daha ince öğütmek; diğer bir ifadeyle aynı miktar çıktıyı daha uzun sürede almaktır.

Oranlar sabit olduğu sürece giren kahveye göre çıkan ürün miktarı artacaktır. Bu durumda 16/40 18/45 20/50 gibi oranlarda alınmış esporesslar hemen hemen benzer tadda olacaktır. Sadece kahve gramajı arttıkça espressoda aromalar biraz daha yoğun olabilir. Ayrıca gramaj arttıkça kahve keki daha derin olacağı için kanallanma olmadan uzun süreli shot almak biraz daha kolaylaşır. Kahve gramajı ve çıktı miktarı artıkça shot süresinin de ona göre uzaması gerekir örn. 16gr için 30sn ise 18 için 35, 20gr için 40sn gibi. Burada önemli olan son üründeki "extraction yield" denilen kahvenin çözülme miktarının doğru değerler arasında olmasıdır. Bu değer olması gerekenden düşük ise under-extraction veya yüksekse over-extraction diye adlandırılır. Bu değerler refraktometre ile ölçülerek shot hakkında fikir yürütülebilir. Ancak ev kullanıcıları için tadım daha pratik ve ucuz bir yoldur. Zaman içinde aldığınız shot under mı over mı anlamak için pratik yapmak gerekir. İnternette "espresso wheel" diye aratın tablo halinde tada göre extraction nasıl düzeltilir görebilirsiniz. Sıcaklıkla alınan shot arasındaki ilişki çok dramatik değildir. Yani 93C ortalama her kahve için iş görür. Açık kavrumlarda 95C daha uygundur. Shot kalitesini en çok etkileyen değirmendir, başta düzgün bir dialing ile tutarlı bir öğütüm espresso için çok kritik öneme sahiptir. İkincil olarak su çok önemli bir bileşendir. Espresso özelinde 120-150ppm arası su tercih edilmelidir. Her su her kahveyi düzgün çözemez (under-extraction) . Kahve için ideal su konusu çok geniş sitede bu konu ile ilgili başlık var. Son olarak ev kullanıcılarının bir çoğu yukardaki konulara çok hakim olmadığı için kahveyi düzgün çözemez ve aldığı çoğu shot under-extract olur ekşi düşük gövdeli ve çoğu zaman içilemez fincanlar.Sabırla, doğru kahve, doğru ekipman ve matematikle nefis shotlar alabilirsiniz. Bu ve bunun gibi forumlar bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır.
Hocam detayli aciklamissiniz cok tesekkur ederim. Epey sey ogrendim. Bazen diyorum nereden bulastik bu ise geri donusu de yok 😄

Kahve akışı tamamladıktan sonra portafiltredeki kahve keki bazen ıslanmış oluyor, bu öğütümle ve gramaj ile ilgili bir sorun mudur? Normal midir?
Bu bende de oluyor bazen. Sanırım ince öğütümle alakalı mı ben de sormuş olayım.

Herkese merhabalar,
gelbura.com üzerinden lelit mara x almıştım, bugün teslim alıp ilk denememi yaptım hemen. Basıncın yükselmediğini gözleyince konu başlığındaki eski yazışmalarda benzer sorunu yaşayanları okudum. Kör sepet ile deneme yapılması önerilmiş, onu denedim. Cihazı açıp iki ışığın da sürekli yandığını görene kadar bekledim, kolu yukarı kaldırdıktan yaklaşık 10 sonra basınç 8-10 bara doğru yükseldi kör sepet olduğunda. Sorunun cihazla alakalı olmadığı, benim kahve ve öğütmede bazı revizyonlara ihtiyacımın olduğu sonucunu çıkardım. Doğru mudur?

Değirmen lelit fred (ayarı 3-2 arası) , kahve Julius Meinl President orta kavrulmuş. Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

kahve aşırı bayat da olabilir bir ihtimal.

Kahve akışı tamamladıktan sonra portafiltredeki kahve keki bazen ıslanmış oluyor, bu öğütümle ve gramaj ile ilgili bir sorun mudur? Normal midir?
Bu bende de oluyor bazen. Sanırım ince öğütümle alakalı mı ben de sormuş olayım.

Eğer aldığınız shot 25-35 sn arası 1:2 oranında ise, öğütüm kalınlığının ideal olduğunu söyleyebiliriz. Değerleriniz bu aralıkta olmasına rağmen puck ıslak çıkıyorsa genellikle sepetin kapasitesinden daha az kahve koyduğunuz anlamına gelir, ki bu tek başına bir sorun teşkil etmez. Ama akış çok yavaşsa ve puck da ıslak çıkıyorsa bu fazla ince öğütüm olduğu anlamına gelir. Genel kanı puckın ıslak/kuru olmasına odaklanmamak gerektiğidir.

saniyesini ölçmedim maalesef, bir dahaki sefere sn olarak da bakayım, 14 gr kullandım.
14 gr yerine min. 16-17 gr kahve ile başlamanızı tavsiye ederim. Bakınız:

60 ml 14gr için çok fazla bir çıktı olmuş, kavrum durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak girdi/çıktı oranları 1/2 1/2.5 gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca 14gr dozlama ile düzgün bir espresso yapmak ustalık ister. Lelit grace sepet 17-18gr kahve alır oranı 18/40 gibi yapmaya çalışın. Açık kavrumlar için 18/45 hatta 18-50 gibi oranlayabilirsiniz. Standart kavrum veya koyu kavrumda genelde 1/2 oran kullanılır. 15sn süre ise bahsettiğiniz shot için çok kısa, pratik olarak 25-30sn sürede 1/2 oranlı bir shot idealdir. Oran 1/2.5 gibi olursa süre 30-35sn gibi olabilir. Bazı durumlarda ön-demleme veya çok açık kavrumlarda süreler 45-50sn kadar çıkabilir. Önemli olan kahveye özel bir öğütme/oran ve çıktı süresi belirlemektir her kahvenin karakteri çok ayrı olmakla birlikte yukardaki süreler genel anlamda fikir verebilir.

Oranlar sabit olduğu sürece giren kahveye göre çıkan ürün miktarı artacaktır. Bu durumda 16/40 18/45 20/50 gibi oranlarda alınmış shotlar hemen hemen benzer tadda olacaktır. Sadece kahve gramajı arttıkça espressoda aromalar biraz daha yoğun olabilir. Ayrıca gramaj arttıkça kahve keki daha derin olacağı için kanallanma olmadan uzun süreli shot almak biraz daha kolaylaşır. Kahve gramajı ve çıktı miktarı artıkça shot süresinin de ona göre uzaması gerekir örn. 16gr için 30sn ise 18 için 35, 20gr için 40sn gibi. Burada önemli olan son üründeki "extraction yield" denilen kahvenin çözülme miktarının doğru değerler arasında olmasıdır. Bu değer olması gerekenden düşük ise under-extraction veya yüksekse over-extraction diye adlandırılır. Bu değerler refraktometre ile ölçülerek shot hakkında fikir yürütülebilir. Ancak ev kullanıcıları için tadım daha pratik ve ucuz bir yoldur. Zaman içinde aldığınız shot under mı over mı anlamak için pratik yapmak gerekir. İnternette "espresso wheel" diye aratın tablo halinde tada göre extraction nasıl düzeltilir görebilirsiniz. Sıcaklıkla alınan shot arasındaki ilişki çok dramatik değildir. Yani 93C ortalama her kahve için iş görür. Açık kavrumlarda 95C daha uygundur. Shot kalitesini en çok etkileyen değirmendir, başta düzgün bir dialing ile tutarlı bir öğütüm espresso için çok kritik öneme sahiptir. İkincil olarak su çok önemli bir bileşendir. Espresso özelinde 120-150ppm arası su tercih edilmelidir. Her su her kahveyi düzgün çözemez (under-extraction) . Kahve için ideal su konusu çok geniş sitede bu konu ile ilgili başlık var. Son olarak ev kullanıcılarının bir çoğu yukardaki konulara çok hakim olmadığı için kahveyi düzgün çözemez ve aldığı çoğu shot under-extract olur ekşi düşük gövdeli ve çoğu zaman içilemez fincanlar.Sabırla, doğru kahve, doğru ekipman ve matematikle nefis shotlar alabilirsiniz. Bu ve bunun gibi forumlar bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır.

18 gr ile denedim. 45 gr çıktı aldım. Saniye tutma işini yine atlamışım ama lelit fred 3-2 arası (2ye yakın) ayarda çekmiştim. Basınç 3ü geçmiyor maalesef. Bir yerde yanlış yapıyorum ya da bir şeyi es geçiyorum çözemedim. Mara x'i Lelit fred ile kullanan kahveseverler ya da @Globally Yiğit bey'in çözüm önerileri olursa değerlendirmek isterim açıkçası. Şu aşamada başka çekirdek ile denemek dışında aklıma bir şey gelmedi :/

18 gr ile denedim. 45 gr çıktı aldım. Saniye tutma işini yine atlamışım ama lelit fred 3-2 arası (2ye yakın) ayarda çekmiştim. Basınç 3ü geçmiyor maalesef. Bir yerde yanlış yapıyorum ya da bir şeyi es geçiyorum çözemedim. Mara x'i Lelit fred ile kullanan kahveseverler ya da @Globally Yiğit bey'in çözüm önerileri olursa değerlendirmek isterim açıkçası. Şu aşamada başka çekirdek ile denemek dışında aklıma bir şey gelmedi :/

18 gr ile 45 gr almak sn olmadan çok sağlıklı değil. 10 sn içinde de almış olabilirsiniz ki ideal verilerde görünmüyor. Öğütümü daha ince tutmanız gerekiyor. Lelit Fred'i çok bilmiyorum ama muhtemelen sıfır ayarı yapılabiliyordur sanki burada sorun yaşıyorsunuz gibi. Size gelen makinedeki default sıfır ayarını değiştiriyor olmalısınız.

3 Bardan yukarı çıkamayıp şelale şeklinde yani yoğun şekilde akış oluyorsa öğütümü inceltin.

Öğütümü inceltin, wdt muhakkak yapın, yeterli tamp ile kahve yatağını düzeltin. İmkan varsa kahve hazırlığını ve aldığınız espressoyu videoya çekip paylaşın öyle değerlendirelim.

Genel olarak kaç saniye kahve akışı idealdir sizce? 20-45 saniye arası mı? 20-25 midir? 20-35 mi?

Bu arada her kahveye göre farklı olacağını biliyorum, tadını da etkilediğinin farkındayım, sorum sizlerin tecrübelerine göre fikirlerinizi duymak için:)

Geri