• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Espressoya ilk başladığım zamanlarda, kahve posasını peçete üzerine parçalamadan çıkartır, sonra bıçakla keser incelerdim. Belirli bir rutininiz oluştuktan sonra böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Bir çekirdek için standart bir tarif oluşturup tadını çıkardıktan sonra, hataları çok rahat fark ediyorsunuz. Bu arada yılmadan uğraşıp kendiniz deki gelişimi görmenize çok mutlu oldum.
Yardımlarınız tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Kanallanma sorununu uzun bir kürdanla defalarca karıştırma yaparak çözdüm. Artık tampı da hafif yapıyorum. Arada tutarsız shotlar alıyorum ama onlar da azalıyor gittikçe. Elimde 4-5 çeşit espresso için kahve oldu artık güzel sonuçlar elde edeceğime inanıyorum. Bir de red clix alsam iyi olacak veya Niche çekilişi bana çıksa :D

Elimde red clix olmadığından bazen hangi parametreyle oynamam gerektiği konusunda tereddütte kalıyorum. Şu an kullandığım kahvede 6 click 16 gram kahveden 32 g espressoyu 38 saniye civarınsa alıyorum, 7 clicke geçtiğimde de bu süre 23 saniye oluyor. Büyük sepete geçip 7 clickte dozu artırmak mantıklı bir çözüm müdür? Böyle durumlarda nasıl bir yol izlemek iyi olur merak ediyorum.

Selamlar, espresso itibariyle uzman değil bilgili bile sayılmam, ama Matt Perger’ın Dialling In videosu o kadar çok şey kattı ki anlatamam.

Bütün işlem reçete çıkarmak üzerine olduğu için, tek tek değişkenleri kilitleyip bir sonraki adıma geçmek en doğrusu.

1. Doz
2. Çıktı
3. Öğütüm (süre)

Bütün bunlar Extraction - Sertlik tablosunda doğru noktaya gelmemizi sağlayacak.

16g kahve kullanmayı düşünüyorsanız 16’ya kilitlediniz, 32g çıktı memnun ediyorsa zaten sorun çözülmüştür. Ama ekşilik mevcutsa, kahveden biraz daha çıktı almayı deneyiniz. 16-40 yaptığınızda 16-32’den daha mı çok beğendiniz? Tabi daha çok su geçtiği için sertlikten taviz verdik. Süreyi şimdilik umursamadan “extraction’ı arttırmalıyım” demelisiniz. Bundan sonraki adım ise sertliği arttırmak olmalı ki öğütümü değiştirdiğinizde hem sertlik hem extraction artacaktır. Belirli bir incelik sonrası ise extraction dramatik bir şekilde düşecek, o yüzden o inceliğe gelmeden önceki öğütümünüz en güzel sonucu almanızı sağlayacaktır.

Edit: sorunuza cevap vermemişim 🤦🏼‍♂️ Red clix olmadan 0.5g fazla doz kullanmak ara değerlere çözüm olabiliyor. Ama üstteki kısma pek ayak uyduramıyorsunuz. Çünkü doz değişince işe baştan başlamak gerek...

Elimde red clix olmadığından bazen hangi parametreyle oynamam gerektiği konusunda tereddütte kalıyorum. Şu an kullandığım kahvede 6 click 16 gram kahveden 32 g espressoyu 38 saniye civarınsa alıyorum, 7 clicke geçtiğimde de bu süre 23 saniye oluyor. Büyük sepete geçip 7 clickte dozu artırmak mantıklı bir çözüm müdür? Böyle durumlarda nasıl bir yol izlemek iyi olur merak ediyorum.

Mevcut sepette +- 1 gr oynayabilirsiniz bu da size 2 gr değişken kazandırır. 1 clickte süre okadar değişmemesi lazım

Ben 17 18 gr denerdim bi bakın isterseniz memnun kalcak mısınız.

Mevcut sepette +- 1 gr oynayabilirsiniz bu da size 2 gr değişken kazandırır. 1 clickte süre okadar değişmemesi lazım
Tutarsız espressolar bana böyle bir çıkarımda bulundurmuş maalesef. 23 saniye dediğim shotta kanallanma olmuş, daha sonraki 3-4 shotta 30 sn sürede aldım aynı çıktıyı.

Selamlar, espresso itibariyle uzman değil bilgili bile sayılmam, ama Matt Perger’ın Dialling In videosu o kadar çok şey kattı ki anlatamam.

Bütün işlem reçete çıkarmak üzerine olduğu için, tek tek değişkenleri kilitleyip bir sonraki adıma geçmek en doğrusu.

1. Doz
2. Çıktı
3. Öğütüm (süre)

Bütün bunlar Extraction - Sertlik tablosunda doğru noktaya gelmemizi sağlayacak.

16g kahve kullanmayı düşünüyorsanız 16’ya kilitlediniz, 32g çıktı memnun ediyorsa zaten sorun çözülmüştür. Ama ekşilik mevcutsa, kahveden biraz daha çıktı almayı deneyiniz. 16-40 yaptığınızda 16-32’den daha mı çok beğendiniz? Tabi daha çok su geçtiği için sertlikten taviz verdik. Süreyi şimdilik umursamadan “extraction’ı arttırmalıyım” demelisiniz. Bundan sonraki adım ise sertliği arttırmak olmalı ki öğütümü değiştirdiğinizde hem sertlik hem extraction artacaktır. Belirli bir incelik sonrası ise extraction dramatik bir şekilde düşecek, o yüzden o inceliğe gelmeden önceki öğütümünüz en güzel sonucu almanızı sağlayacaktır.

Edit: sorunuza cevap vermemişim 🤦🏼‍♂️ Red clix olmadan 0.5g fazla doz kullanmak ara değerlere çözüm olabiliyor. Ama üstteki kısma pek ayak uyduramıyorsunuz. Çünkü doz değişince işe baştan başlamak gerek...

Teşekkür ederim detaylı cevabınız için. Dediğiniz değişkenlerden çıktı ile oynamayı akıl edememiştim şimdiye kadar. İstediğim sürede aldığım shotlarda çözüm bu olabilir. Ben ilk başladığımda James Hoffman’ın 3 dial-in videosunu izlemiştim ancak o biraz daha kişisel deneyim üzerineydi. Bu videoyu da izleyeceğim müsait bir zamanda.

Merhaba, dün karşılaştığım bir sorun ile ilgili görüşlerinizi almak isterim.

Bir süredir Coffe Department'ın La Majada ve Pedra Azul kahveleri ile espresso yapmaktayım, açıkcası güzel sonuçlar aldım, espresso da henüz çok yeniyim, karşılaştığım sorunları kendimce anlamlandırıp çözüme ulaşmaya çalışıyorum ama dün Kimma'nın Honduras Finca Beatrice paketini açıp espresso yapmak istediğimde aldığım sonuç çok koyu renkli, hızlı akan ve kreması olmayan bi kahve oldu. Öğütüm ayarlarını daha da incelterek 5-6 kere denesem de değişen hiç bir şey olmadı. Bu arada değirmen Eureka Specialita ve pudra kıvamına kadar incelttim öğütümü, hatta biraz daha ayar topuzunu çevirince bıçaklar birbirine sürtmeye başladı ve sonuçta değişen hiç bi şey olmadı.

Öğütümü 15 ve 18 gr kahve ile denedim ve wdt, leveler ve temper da sıkıntı olduğunu sanmıyorum, puck'ı incelediğimde yine bi sorun görünmüyordu.

Kahve 4 Ağustos kavrumlu, bu zamana kadar paketinde açılmadan beklemişti.

Merhaba, dün karşılaştığım bir sorun ile ilgili görüşlerinizi almak isterim.

Bir süredir Coffe Department'ın La Majada ve Pedra Azul kahveleri ile espresso yapmaktayım, açıkcası güzel sonuçlar aldım, espresso da henüz çok yeniyim, karşılaştığım sorunları kendimce anlamlandırıp çözüme ulaşmaya çalışıyorum ama dün Kimma'nın Honduras Finca Beatrice paketini açıp espresso yapmak istediğimde aldığım sonuç çok koyu renkli, hızlı akan ve kreması olmayan bi kahve oldu. Öğütüm ayarlarını daha da incelterek 5-6 kere denesem de değişen hiç bir şey olmadı. Bu arada değirmen Eureka Specialita ve pudra kıvamına kadar incelttim öğütümü, hatta biraz daha ayar topuzunu çevirince bıçaklar birbirine sürtmeye başladı ve sonuçta değişen hiç bi şey olmadı.

Öğütümü 15 ve 18 gr kahve ile denedim ve wdt, leveler ve temper da sıkıntı olduğunu sanmıyorum, puck'ı incelediğimde yine bi sorun görünmüyordu.

Kahve 4 Ağustos kavrumlu, bu zamana kadar paketinde açılmadan beklemişti.

Aklıma ilk gelen aldığınız kahve filtre için kavrulmuş olabilir mi? Kimma espresso çekirdekleri genel olarak koyu kavuruyor. Koyu kavurma daha fazla krema oluşmasına neden oluyor. CD ye göre Kimmanın daha düşük krema çıkarması kavurma ile ilgili bir hata olabileceğini düşündürüyor. Bu arada süreleriniz nasıl? Anlattığınıza göre shot süresi 16-17sn sürmeli.

Espresso kavurum sipariş etmiştim, gerçi paketin üzerinde Espresso/Filtre yazıyor. Renk olarakta koyu kavurum diyebilirim.
Shot süresi pre-infusion ile beraber 16 sn civarıydı ve krema hiç yoktu. Muhtemelen kavurmada hata olmalı.

Bi ara acaba değirmende mi sorun var, makinede bi sorun var diye düşünmeye başlamıştım, çünkü o kadar ince öğütüme rağmen basınç 2 barın üzerine çıkamadı.
Foruma yazdıktan sonra CD'nin Balattaki yerine gidip 6 Ağustos kavurumlu Pedra Azul aldım ve sonunda düzgün bi espresso içebildim.

Espresso kavurum sipariş etmiştim, gerçi paketin üzerinde Espresso/Filtre yazıyor. Renk olarakta koyu kavurum diyebilirim.
Shot süresi pre-infusion ile beraber 16 sn civarıydı ve krema hiç yoktu. Muhtemelen kavurmada hata olmalı.

Bi ara acaba değirmende mi sorun var, makinede bi sorun var diye düşünmeye başlamıştım, çünkü o kadar ince öğütüme rağmen basınç 2 barın üzerine çıkamadı.
Foruma yazdıktan sonra CD'nin Balattaki yerine gidip 6 Ağustos kavurumlu Pedra Azul aldım ve sonunda düzgün bi espresso içebildim.
Bazı çekirdeklerde standart espresso ayarınıza göre çok inceye inmek gerekebiliyor. Benim Rancilio Rocky bıçaklar sürtmesine rağmen yeterli inceliğe inemiyordu. Öncelikle firma ile iletişime geçin. Olmadı elinizde el değirmeni varsa onunla çekmeyi deneyim

Bazı çekirdeklerde standart espresso ayarınıza göre çok inceye inmek gerekebiliyor. Benim Rancilio Rocky bıçaklar sürtmesine rağmen yeterli inceliğe inemiyordu. Öncelikle firma ile iletişime geçin. Olmadı elinizde el değirmeni varsa onunla çekmeyi deneyim
Bu konuda katılıyorum kimi kahvede 8 Klikte Türk kahvesi elde ederken. Kimi kahvede 8 Klikle Espresso yapıyorum :) öyle söyliyim :)

Teşekkürler, yarın el değirmeni ile deneyeceğim.

takip etmek isteyenler için yeni hesap

Merhaba sevgili kulüp.🙂
Bu ay alınanlarla, ya da daha önce alınan Probador çekirdekleriyle evde Espresso deneyen var mı?

Merhaba sevgili kulüp.🙂
Bu ay alınanlarla, ya da daha önce alınan Probador çekirdekleriyle evde Espresso deneyen var mı?
Abi bu ayki alımlar için biraz daha beklemek lazim espresso için. Costa Rica ile Guatemala yı mutlaka espressoda denemek istiyorum ben.

Çok teşekkürler, ben 5x250 ve 3x150 almıştım. V60 için vakit tamam sanı
Abi bu ayki alımlar için biraz daha beklemek lazim espresso için. Costa Rica ile Guatemala yı mutlaka espressoda denemek istiyorum ben.
Çok teşekkürler ben 5x250 ve 3x150 almıştım, V60 demleme için vakit tamam sanırım. 🙂

Günaydın arkadaşlar
Arçeliğin bu portatiltresini naked yapma imkanım var mı ? Kesilirse kesilecek ölçü ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• 81585C3A-9C44-4AFA-A7E2-1BD7AD063E56.jpeg
    81585C3A-9C44-4AFA-A7E2-1BD7AD063E56.jpeg
    62.2 KB · Görüntüleme: 89
  • 69434DCA-BCB7-4F20-B3E5-FA5203F4D78C.jpeg
    69434DCA-BCB7-4F20-B3E5-FA5203F4D78C.jpeg
    70.1 KB · Görüntüleme: 97
Merhaba sevgili kulüp.🙂
Selamlar,

Ben Probadorun yeni Kenyasını filtre de çok beğendikten sonra Espresso da da denedim, aşırı asiditesi olan bi kahve değil di içtiklerim oyüzden bir şans verdim. Gayet keyifli bir espresso (capuccino + iced latte) içtim. Öncesinde Petra nın Etiyopia Daanisa sını denemiştim ondan daha çok keyif aldım diyebilirim Kenya kahvesinden.

Günaydın arkadaşlar
Arçeliğin bu portatiltresini naked yapma imkanım var mı ? Kesilirse kesilecek ölçü ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Tabanın kenarlarından tornacıda kestirebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• 5417AA92-0994-40F0-A72D-15218EF1400D.jpeg
    5417AA92-0994-40F0-A72D-15218EF1400D.jpeg
    56 KB · Görüntüleme: 93
Geri