• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso demleme sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aysan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aysan

Yeni Üye
İsim
Aysan
Daha fazla  
İsim
Aysan
Herkese merhabalar,

Espresso demlemeyi çok seviyorum daha önce delonghinin ecp 33.21 makinem vardı 10 yıl civarı kullandım. Kahvemi hazır öğütülmüş alıyordum ama son 2 senedir kendim öğütüyorum Graef 702 cm öğütücü ile. Makineden olabilir belki ama delonghide hassas bir öğütüm yapmasam da kreması ile güzel bir espresso görünümü oluyordu. Geçtiğimiz hafta lelit mara x cihazı aldım ve ilk başlarda ekşi shotlar almaya başladım. Öğütümü inceltince ekşilik gitti ama acılığı bir türlü gitmiyor ve krema çok zayıf oluyor. Makinenin ısı ayarını da 1 numaraya (92 derece) ayarladım. Orta kavrulmuş kahve kullanıyorum. Kahvem de taze. Bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bir de mara x cihazını kahve modunda kullanıyorum, yine de latte yapmak istersem modu değiştirip tekrar sütü köpürtmem mi gerekiyor veya aynı modda da kullanabiliyor muyum? Bu konu hakkında da bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Herkese iyi forumlar

Sepeti maximum dozda kullanmayı ve 1:2 oranda gram olarak çıkış almayı deneyin ekşi oldukça öğütümü inceltin acı oldukça kalınlaştırın süre olarak da genelde 30 sn civarı demlemeler ideale yakın oluyor ama kahveye göre de değişiyor. Bir de kanallanma oluyor mu akış düzgün mü sürekli ve düzenli mi geriye doğru fare kuyruğu benzetmesi yapılıyor genelde, buna dikkat edebilirsiniz

Sepeti maximum dozda kullanmayı ve 1:2 oranda gram olarak çıkış almayı deneyin ekşi oldukça öğütümü inceltin acı oldukça kalınlaştırın süre olarak da genelde 30 sn civarı demlemeler ideale yakın oluyor ama kahveye göre de değişiyor. Bir de kanallanma oluyor mu akış düzgün mü sürekli ve düzenli mi geriye doğru fare kuyruğu benzetmesi yapılıyor genelde, buna dikkat edebilirsiniz
kanallama olmuyor tamperi sıkı ve düzgün bastırıyorum. Akış gayet düzgün bir şekilde oluyor. Ölçü bardağına göre yapıyorum ama tabi ki zaman tutup gramaj ölçmek daha doğru olur. Acılığın yanı sıra kalınlık incelik, demleme süresindeki değişikliktede anlaşılabiliyor değil mi? Ona göre de müdahale yapabilirim. Anladığım kadarıyla çekirdeğin çekimi ve demlemenin süresi ile dengeyi bulmam gerekiyor. 2 haftaya yakın süredir iyi bir demeleme alamayınca baya üzülmüştüm. Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bunları deneyip tekrar paylaşacağım umarım bu sefer başarabilirim.

kanallama olmuyor tamperi sıkı ve düzgün bastırıyorum. Akış gayet düzgün bir şekilde oluyor. Ölçü bardağına göre yapıyorum ama tabi ki zaman tutup gramaj ölçmek daha doğru olur. Acılığın yanı sıra kalınlık incelik, demleme süresindeki değişikliktede anlaşılabiliyor değil mi? Ona göre de müdahale yapabilirim. Anladığım kadarıyla çekirdeğin çekimi ve demlemenin süresi ile dengeyi bulmam gerekiyor. 2 haftaya yakın süredir iyi bir demeleme alamayınca baya üzülmüştüm. Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bunları deneyip tekrar paylaşacağım umarım bu sefer başarabilirim.
Evet ancak sadece süreye odaklı gitmeyin tadım çok önemli çekirdeğe göre 30 saniyelik bir demlemede bile hala ekşi tatlar gelebilir james hoffmanın videolarına da bakmanızı tavsiye ederim

Bugün belirttiğiniz gibi ölçüm alarak yaptım ve kreması ile beraber daha iyi bir espresso aldım. Ancak terazimdeki problemden dolayı 60 g shot aldım 18 g kahve kullanarak. Akış 9 sn sonra başladı ve toplamda 28 snde 60 g demleme yaptım. Tat hafif acımsıydı ama yine de fena olmadı. 1:2 orana göre ve 30 snye göre fazla hızlı bir akış olmuş. Bunun için çekirdeğimi kalınlaştırmam mı daha doğru olur sizce?

Bugün belirttiğiniz gibi ölçüm alarak yaptım ve kreması ile beraber daha iyi bir espresso aldım. Ancak terazimdeki problemden dolayı 60 g shot aldım 18 g kahve kullanarak. Akış 9 sn sonra başladı ve toplamda 28 snde 60 g demleme yaptım. Tat hafif acımsıydı ama yine de fena olmadı. 1:2 orana göre ve 30 snye göre fazla hızlı bir akış olmuş. Bunun için çekirdeğimi kalınlaştırmam mı daha doğru olur sizce?
Akışı yavaşlatmak için inceye gitmeniz veya dozu artırmanız gerekiyor.
Kullandığınız çekirdek açık kavrum değilse 18g e 60g çıktı biraz fazla. Acılık olması normal.
1:3 oranını deneyin. Hala acıysa 1:2 vs deneyin.

Süreyi suyu açtığınız andan başlatın ve 30 saniyede 40 gram olacak şekilde öğütümü ayarlayın sonrasında tada göre hareket edin daha kolay olur

Akış 9 sn sonra başladı...
Merhaba, standart demleme yaparken, yani yeni makine ve demleme alışkanlığı işinin başındayken ilk damlanın 5 saniye civarında gelmesi lazım. 1-2 tık kalın öğütüm tavsiye ederim.

Merhaba, standart demleme yaparken, yani yeni makine ve demleme alışkanlığı işinin başındayken ilk damlanın 5 saniye civarında gelmesi lazım. 1-2 tık kalın öğütüm tavsiye ederim.
Lelit mara da akış pompa kaynaklı daha yavaş kendi ön demlemesi var gibi 9 bar basınçta her zaman 9 saniye civarında akış başlıyor

Geri