• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

EKŞİ olmayan kahveler listesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EMRAHK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

EMRAHK

Barista
İsim
emrah k
Daha fazla  
İsim
emrah k
Espresso Makinesi
Karaca 1353
Değirmen
Idose Df64
Ekipmanlar
Neouza Dipsiz Portafiltre 51 mm
Merhaba arkadaşlar. Şu 3.dalga kahve akımının abartıldığı ve yeşilden sarıya hallice light kavrum yapıp gönderen firmalardan bıkanlar, bu başlık altında doğru düzgün ekşilik barındırmayan normal olması gerektiği kadar kavrulmuş kahve önerilerini paylaşalım da paramız artık boşa gitmesin deneme yanılmadan dolayı. Süslü notalara kanıp aldığım her kahve neredeyse kahve bile denemeyecek kategoride olduğundan bu konuyu açma gereği duydum. Resmen nasıl diyeyim kızılcık suyu içmekle aynı olan sözde çekirdekleri artık almak istemiyorum. Bu arada bahsettiğim ekşilik yanlış öğütümden yada hatalı dialingten kaynaklanan değilde, ne yaparsak yapalım ekşiliği gitmeyen kahvelerden bahsediyorum. Adam gibi espresso yada filtre demleme kahvede kullanılabilecek (city plus, full city, full city plus) kendi deneyimlediğiniz ekşi olmayan kahveleri paylaşırsanız hepimiz faydalanalım.

Ben bir iki örnekle başlayayım zamanla çoğalır:

ÖNERİLER:

Tetra N Roastery - TOUCAN CERRADO
Kaldi Knows - Ethios (önerilir)
Vitus - Italian Espresso Blend (dibine kadar orijinal espresso sevenler için)
Spada - Motion
Coffee Project - This is it
Ultra - Origin
Milestones - Brezilya Sitio
Milestones - Fazenda
Milestones - Trio Blend

Son düzenleme:
Bu noktada ekşiliğin tanımlanması gerektiğini hatırlatmak isterim. Sonucunda belki de size nitelikli kahve uygun olmadığı kanısına varacaksınız. Zincir marketlerden alacağınız yağlanma seviyesine gelen robusta çekirdeklerle daha mutlu olabilirsiniz. İkinci husus bahsettiğiniz ekşiliğin kavrumla alakalı olmayabileceği durumu. İlk duruma açıklık getirirseniz ikincide işiniz daha kolay olacaktır.

İlkine şu soruyu cevaplamayla başlayabilirsiniz: Ekşilikten kastınız nitelikli kahvede olması gereken asidite mi? (Bu vesileyle nitelikli kahvede asiditeyle birlikte neler olmalı, onları da araştırmanızı tavsiye ederim.) Eğer siz kahvede asiditeden hoşlanmıyorsanız o zaman nitelikli kahveden vazgeçmeli yada asiditesi düşük kahvelere yönelmelisiniz. Buna karar verebilmek için ya eğitimli bir damağınız olmalı -ki bunun da yolu aslında asiditesi olan kahveleri içmekten geçiyor, ya da damağı kalibre birinden yardım istemelisiniz. Çünkü asiditenin ne olduğunu tespit edebilmek gerekecek. Bunun sonucunda ekşiliğin olması gereken asiditeden kaynaklanmadığı, aslında olmaması gereken ekşimiş yemek, bozulmuş içecek durumundaki ekşilik söz konusu ise, ancak bu durumda kavruma odaklanıp koyu çekirdeklere yönelmek size çözüm olabilir. Fakat gene aklınızda tutmalısınız ki bozuk yada bayat bir durum söz konusu ise, koyu kavrumda da istenmeyen başka tatlar alacaksınız.

Bu noktada ekşiliğin tanımlanması gerektiğini hatırlatmak isterim. Sonucunda belki de size nitelikli kahve uygun olmadığı kanısına varacaksınız. Zincir marketlerden alacağınız yağlanma seviyesine gelen robusta çekirdeklerle daha mutlu olabilirsiniz. İkinci husus bahsettiğiniz ekşiliğin kavrumla alakalı olmayabileceği durumu. İlk duruma açıklık getirirseniz ikincide işiniz daha kolay olacaktır.

İlkine şu soruyu cevaplamayla başlayabilirsiniz: Ekşilikten kastınız nitelikli kahvede olması gereken asidite mi? (Bu vesileyle nitelikli kahvede asiditeyle birlikte neler olmalı, onları da araştırmanızı tavsiye ederim.) Eğer siz kahvede asiditeden hoşlanmıyorsanız o zaman nitelikli kahveden vazgeçmeli yada asiditesi düşük kahvelere yönelmelisiniz. Buna karar verebilmek için ya eğitimli bir damağınız olmalı -ki bunun da yolu aslında asiditesi olan kahveleri içmekten geçiyor, ya da damağı kalibre birinden yardım istemelisiniz. Çünkü asiditenin ne olduğunu tespit edebilmek gerekecek. Bunun sonucunda ekşiliğin olması gereken asiditeden kaynaklanmadığı, aslında olmaması gereken ekşimiş yemek, bozulmuş içecek durumundaki ekşilik söz konusu ise, ancak bu durumda kavruma odaklanıp koyu çekirdeklere yönelmek size çözüm olabilir. Fakat gene aklınızda tutmalısınız ki bozuk yada bayat bir durum söz konusu ise, koyu kavrumda da istenmeyen başka tatlar alacaksınız.
İlk mesajda yazdığım gibi dialing vs. İle ilgisi olmayan, tamamen açık kavrum ve yüksek asiditeli çekirdeklerden kaynaklı ekşilikten bahsediyorum. Sadece içtiğimiz şeyin kahve olduğu belli olsun istiyoruz ekşi bir meyve suyu benzeri içecek değil. Sevenlere sözüm yok tabiki. Sadece sevmeyen bir çok insana yol gösterici olsun diye açtım konuyu.

Bugün aşağıdaki linkte bulunan kahveyi denedim ve inanılmaz komplex tatlar ile homojen ve tam aradığım seviyede bir kavrum buldum. Mutlaka deneyin. Kokusundan ağızda bıraktığı tada kadar çok keyifli. Asiditeden dolayı bir miktar ekşilik var ama kabul edilebilir seviyede.

Son düzenleme:
a4 guetamala santa rosa tam dilediğiniz gibi bir kahve ancak bu tat çekirdekten kaynaklanıyor. Yani nitelikli kahvelerde gördüğümüz kompleks tatlara nazaran biraz yavan.

Ekşi kahve sevmiyor olmak, nitelikli kahve sevmiyor olmak demek değildir.

Öncelikle nitelikli kahve nedir, bu konuda aynı şeyi düşünüyor muyuz, bir hemfikir olalım. "Nitelikli kahve, üretimin her aşamasında yüksek standartlarda yetiştirilen, değerlendirilen ve sunulan, cupping skoru 80 ve üzeri olan kahve çekirdekleridir." Specialty Coffee Association (SCA) tarafından yapılan tanım bu şekilde.

Velhasıl çekirdeklerin hangi rakımda yetiştirildiği, iklim koşulları, gübreleme, sulama, hasat, işleme yöntemi, çekirdeklerin fiziksel uygunluğu gibi konulardır bir kahve çekirdeğini nitelikli yapan.

Her pahalıya satılan, her 3. Nesil kahvecide satılan ve her açık kavrulmuş kahve nitelikli kahve değildir. Bu da işin “nitelikli kahve ne değildir” kısmı.

İşin sonunda ise en önemli olan şey sizin damak zevkinizdir. Nitelikli bir kahve çekirdeği doğru bir şekilde kavrulduğu sürece koyu kavrulmuş olarak da niteliklidir. Ben french roast seviyesinde, 230 derecede kavrulmuş bir çekirdeği, yani gövdeyi, karamelize tatları ve düşük asiditeyi seviyor olabilirim, bu benim nitelikli kahve sevmediğim anlamına gelmez. “Ekşilik” sevmediğim anlamına gelir. Kavrum şekli değil, çekirdeğin skoru nitelikli olup olmadığını belirler. Örneğin İtalya ve Fransa gibi kahve kültürü köklü ülkeler koyu kavrumla nitelikli kahve içiyorlar. Tat profili tercihe bağlıdır. Koyu kavrum seven birine “nitelikli kahve sevmiyor olabilirsiniz” denemez.

Koyu kavrulmuş kahvelerin en başarılı örneğini kimse kabul etmese de starbucks veriyor. size "yanmış kahve çekirdekleri" sunmuyor, bilakis başarılı bir şekilde koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri sunuyor. sizin damak tadınıza uymayabilir ki bu çok normal, herkes city roast seviyorsa burada bir dayatma vardır :) Starbucks'tan çekirdek almak birçok insanın egosunu tatmin etmiyor olabilir, bütün hobiler bir yerden sonra öyle değil midir? Amaç bir yerden sonra başka bir şeylere evrilmeye başlar. Asıl şeyden keyif almanın dışında farklı bir yolda olmak insana keyif verir, ayrıcalıklı hissetmek ister insan ve evet, starbucks bize bu uğurda "ayrıcalıklı insan" hissiyatını vermiyor.

Kahve kavurma firmaları ülkemizde neredeyse tamamen butik firmalar, altyapıları ve ekipmanları da aynı oranda küçük ve kimi işler için yetersiz; bundan mütevellit koyu kavrulmuş çekirdeklerin beraberinde getirdiği ve ekipmanların temizliğini zorlaştırdığı yağlanma ve ortamda oluşup tahliye edilmesi şart olan duman gibi problemleri ekarte etmek hem zor hem de masraflı. bu yüzden hiçbir butik firma size koyu kavrulmuş çekirdekleri kolay kolay sunmaz. oysa ticaretin amacı gereği her damak tadına uygun bir kavrum sakalası sunmak gerekmez mi?

Firmalara neden koyu kavrulmuş kahve satmadıklarını sorduğunuzda "kahvenin yöresel kendine has aromalarının kaybolmaması için" minvalinde yanıtlar alabilirsiniz, inanın bu cevapta sizin damak tadınız düşünülmüyor, benim bir üst paragrafta yazdığım meseleler nedeniyle koyu kavrulmuş kahve tercih edilmiyor.

Ezcümle, damak tadınızı manipüle ettirmeyin 😊

Son 3 paragraf hariç, yani sizin kişisel düşünce ve yorumlarınız, üstte yazdıklarınızın tümüne katılıyorum. Lakin burada ekşiliğin ne olduğunu tanımlamak gerekiyor. Her meyvede ve sebzede hali hazırda var olan asiditeden bahsediyorsak. evet bu damak tadı ve kişisel tercihtir. İsteyen düşük asiditeli ve bitter kıvamında çıktılar tercih edebilir. Fakat asiditeden bağımsız bir bayatlık, bozuk yemek gibi ekşilik kimsenin istemediği ve kabul edilemeyecek bir durum. Yeni başlayanları doğru yönlendirmek için ve "nitelikli kahve" , "gastronomi" alanında konuşurken bu tanımı doğru yapmalıyız. Kısacası asidite yanlış ve bozuk bir ekşilik değildir, bunu doğru empoze etmek lazım.

Koyu kavrulmuş kahvelerin en başarılı örneğini kimse kabul etmese de starbucks veriyor. size "yanmış kahve çekirdekleri" sunmuyor, bilakis başarılı bir şekilde koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri sunuyor. sizin damak tadınıza uymayabilir ki bu çok normal, herkes city roast seviyorsa burada bir dayatma vardır :) Starbucks'tan çekirdek almak birçok insanın egosunu tatmin etmiyor olabilir, bütün hobiler bir yerden sonra öyle değil midir? Amaç bir yerden sonra başka bir şeylere evrilmeye başlar. Asıl şeyden keyif almanın dışında farklı bir yolda olmak insana keyif verir, ayrıcalıklı hissetmek ister insan ve evet, starbucks bize bu uğurda "ayrıcalıklı insan" hissiyatını vermiyor.
Hocam starbucks kahvesi sevebilirsiniz. Sevdiğiniz için kimse size espressolab muamelesi yapmaz zaten. Ama starbucks başarılı bir şekilde koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri sunuyor demek Türkiye'de yemek sektörü tertemiz demek gibi bir şey. Koyu kavrum için dünyada çok daha iyi bir sürü firma var nitekim zaten İtalya örneğini siz vermişsiniz. Damak tadı manipüle dediğinizi tam olarak bu franchiselar yapıyor zaten. Bir şeyi beğenme hissi konusunda en önemli şeylerden biri tanıdıklık hissi. Starbucks'ın Hüküm Dağı ateşinde kavrulmasının sebebi dünyanın her yerinde aynı kahveyi içebilmeniz.

Türkiye'de en ufak koyuluk görüldüğünde bu" kahve yanık" diyen bir tayfa var doğru. Bu konuda özellikle fermente yeşil çekirdek fotoğraflarıyla insanları eğitebiliriz belki.

"oysa ticaretin amacı gereği her damak tadına uygun bir kavrum sakalası sunmak gerekmez mi?"
mesela bu yaklaşım çok yanlış. Ticaretin amacı para kazanmaktır. Para kazanmak için iyi ürün üretmeniz ya da iyi reklam yapmanız gerekir. Dünyanın hiç bir firması bu konuda bir standart yakalayamaz. Aynı çekirdeğe 5 farklı kavrum sunuyorum diyen bir firma 3 haftada batar zaten.

Son olarak başka bir arkadaşın dediği gibi "ekşi nedir?" sorusuna bir cevap bulmak gerekiyor. Ne ekşisi bu? damakta bıraktığı parlaklığı ekşilik olarak alıyor olabilirsiniz, gerçekten turunçgil ekşisi olabilir vs. Aynı durum "acılık" için de geçerli.

Kimse nitelikli kahve sevmek ya da sevmemek zorunda değil ki. Çok net bir şekilde midemi ağrıtacak kadar kavruk bir cold brew içmektense nescafe xpress içerim daha iyi. Nitekim yoldu zart zurt dönemlerinde mecbur öyle yapıyoruz.

Yani etini çok pişmiş seven insanlara sen et sevmiyorsun demiyoruz. Eti mundar ettin diyoruz. Kahvede de aynı yaklaşımı düşünüyorum. Yani yazık günah 25-30 dolarlık kahve diyorum. Ama herkesin kendi parası isterse a5 wagyuyu haşlayıp yersiniz.

Alt tarafı kahve ya zaten yarın öbür gün ülkeye girişi bile yasaklanabilir çok da kasmayın.

bu olay tamamen damak zevki ve alınan keyifle ilgili. Starbucks örneğinde bende yıllarca oradan çekirdek kahve alarak başlamış biri olarak kötü bir kahvesini içmedim. gayet dolgun yoğun kahveler. onun dışında bir çok orta kavrulmuş ancak hiç bir ekşilik içermeyen onlarca kahve de içtim. bu olay çekirdeğin geldiği yerle alakalı. bu başlığı açma sebebimde bu tarz kahvelerin tavsiyelerini toplamaktı. evet ekşilik diye bahsettiğimiz asiditedir en azından büyük çoğunluğu. ama son dönemde okadar tadı bile kahveye benzemeyen çekirdeklere binlerce lira harcadımki kahveden soğudum. bir kısımda tamamen öyle çekirdek arıyor, doğrudur. biz aramayanlar olarak, komplex tadlar alabileceğimiz orta ve üstü kavrum düşük asiditeli deneyimlediğimiz çekirdekleri burada paylaşırsak ihtiyacı olanlara yardımcı olmuş oluruz. Örneğin Milestones - Brezilya Sitio çekirdeğini aldım bu da damak tadıma uygun üst listeye ekliyorum. Montag tan aldığım Matazano ve özellikle Funky Berry hala duruyor içemiyorum.. ne yaptıysam olmuyor :) bir daha oradan kahve almayacağım.

bu olay tamamen damak zevki ve alınan keyifle ilgili. Starbucks örneğinde bende yıllarca oradan çekirdek kahve alarak başlamış biri olarak kötü bir kahvesini içmedim. gayet dolgun yoğun kahveler. onun dışında bir çok orta kavrulmuş ancak hiç bir ekşilik içermeyen onlarca kahve de içtim. bu olay çekirdeğin geldiği yerle alakalı. bu başlığı açma sebebimde bu tarz kahvelerin tavsiyelerini toplamaktı. evet ekşilik diye bahsettiğimiz asiditedir en azından büyük çoğunluğu. ama son dönemde okadar tadı bile kahveye benzemeyen çekirdeklere binlerce lira harcadımki kahveden soğudum. bir kısımda tamamen öyle çekirdek arıyor, doğrudur. biz aramayanlar olarak, komplex tadlar alabileceğimiz orta ve üstü kavrum düşük asiditeli deneyimlediğimiz çekirdekleri burada paylaşırsak ihtiyacı olanlara yardımcı olmuş oluruz. Örneğin Milestones - Brezilya Sitio çekirdeğini aldım bu da damak tadıma uygun üst listeye ekliyorum. Montag tan aldığım Matazano ve özellikle Funky Berry hala duruyor içemiyorum.. ne yaptıysam olmuyor :) bir daha oradan kahve almayacağım.
Damak tadımızın benzer olduğunu düşünerek Milestones - Brezilya Sitio'yu ben de deneyeceğim. espresso ayarında kavrulmuş gördüğüm kadarıyla. Filtre olarak deneyeceğim.
Bu arada coffeetropic'ten notlar bölümüne full city plus kavrum olacağını belirterek çekirdek alabilirsiniz. Ben bu şekilde sipariş verdiğim tüm kahvelerinden oldukça memnun kalmıştım, özellikle sumatra'dan. Bu anlamda aradığımı sadece burada bulabildim. Sizi de mutlu edeceğini düşünüyorum.

Sanalbaharat'tan yıkanmış Kenya almıştım büyük umutlarla ama o da çok koyu ve yağlanmaya yakın parlaklıktaydı. Ona da şans verebilirsiniz, zaten fiyatı gayet uygun.

Damak tadımızın benzer olduğunu düşünerek Milestones - Brezilya Sitio'yu ben de deneyeceğim. espresso ayarında kavrulmuş gördüğüm kadarıyla. Filtre olarak deneyeceğim.
Bu arada coffeetropic'ten notlar bölümüne full city plus kavrum olacağını belirterek çekirdek alabilirsiniz. Ben bu şekilde sipariş verdiğim tüm kahvelerinden oldukça memnun kalmıştım, özellikle sumatra'dan. Bu anlamda aradığımı sadece burada bulabildim. Sizi de mutlu edeceğini düşünüyorum.
bu bilgi iyi oldu teşekkürler deneyeceğim mutlaka

Funky Berry? :love: Uygun bir fiyat söylerseniz sizi o dertten kurtarabilirim.:ROFLMAO:
90-100gr kadar kalmış deneye deneye :) Bursadaysanız buyrun gelin vereyim ücretede gerek yok bana uygun bir kahve varsa elinizde değiş tokuşta yapabiliriz :)

Geri