Birkaç tatsız güncelleme geçeceğim.
Hobi amaçlı bu projeyi yaparken ülkede ticaret yapmanın ne kadar zor olduğunu da görmeye başladım. Özellikle hammaddeniz yurt dışından geliyorsa. 2021 ile keçe fiyatı yüzde 35, ip fiyatı da yüzde 25 civarında arttı. Shopier kargo ücretini yüzde 66 (yanlış yazmadım) artırdı. Dolayısıyla zam yapmak durumunda kaldık. Zam yaptık demekten zerre çekinmiyorum, günümüz şartlarında kimse zam yaptık bile diyemiyor. Herkes fiyat güncelliyor ve nedense hep yukarı doğru bir güncelleme oluyor. Bu kar amaçlı bir proje değil ama kesinlikle zarar da edemeyiz. Ciddi emek istiyor, bir kılıfın yapılması 1 saati bulabiliyor. Tamamen el emeği, hiçbir makine kullanılmıyor. Ben ve kız arkadaşım çalışan insanlarız, kişisel zamanımızdan harcayıp bu kılıfları yapıyoruz.
Ürünün güncel fiyatı topuz kılıfıyla birlikte kargo dahil 65TL. Topuz kılıfını zorunlu tutmuştum bütünlüğü tamamlıyor diye ancak fiyatı pahalı bulan bana ulaşıp sadece gövde kılıfını 50TL'ye alabilir.
Ayrıca yukarıda belirttiğim üzere hammadeniz yerli değilse burada yaptığınız üretim kurdan ve dolayısıyla zamlardan doğrudan etkileniyor. Aldığımız keçe sözde yerli ama cidden ne kadar yerli? Aynı durum deri ip kısmı için de geçerli. Buradan kavuruculara bağlayacağım, az çok tahmin ediyordum ama ticaret yapmak çok zor, yurt dışından yabancı para birimi ile alınan kahveye zam yapmamak ise imkansız. Bizim projemiz hobi amaçlı, kavurumhanelerin kar amaçlı olduğunu da düşününce gelen zamlar hoşuma gitmese de nedenini anlayabiliyorum.
stok güncellemesi de yapayım. gri keçe bitmişti, yenisini aldık. bolca mevcut. bordo tükenmek üzere, yenisini bulamayabiliriz. 1 tane kılıfa yeter ama 2 taneye yetmeyebilir. Fuşya ip tükendi. Bir daha stoğa girmesi zor. Kahverengi deri ip tükenmişti. Yenisini aldık ama bir tık daha ince. Belki iplik sırasını 1 tane artırmamız gerekebilir kahverengi isteyenler için.
Ticaret piyasasınını aydınlattığımız gelişmeler bu şekilde. İçimizden bir güncelleme ile bitireyim. Ar-Ge departmanımızın adını da Ge-Ar olarak değiştirdik. Bilindiği üzere gear aynı zamanda vites demek ve bizim şirketimizi bir sonraki vitese taşıyıp hızlandıracak departmanımız da Ge-Ar departmanı olacak. Biz kendilerine şirkette kısaca vites diyoruz, kendileri bu gelişmeden pek memnun değiller ama duruşumuzu bozmayacağız. Vitese önem veriyoruz, vitesi seviyoruz...