• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ciddili kahve yapmakta sıkıntı yaşıyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan chdevran
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

chdevran

Yeni Üye
İsim
Cihangir
Daha fazla  
İsim
Cihangir
Biraz uzun yazıyor olabilirim ama lütfen okuyun.

Gereksiz kahve anılarımı okumak istemeyen direkt geçip asıl sorumu okuyabilirler.
2 yıl önce gece çalışanıydım ve çalışırken aynı zamanda üniversite için ders çalışıyordum. Bu yüzden kahve içmeye başladım. Çok sevmediğim halde, "Madem her gün içiyorum, bari adamakıllı içeyim" dedim ve Philips'in 2000 TL olan standart filtre kahve makinesini, Çin'den 1200 TL'ye "no name" bir değirmen, ucuzundan bir hassas terazi ve Mokapota sitesinden kahve aldım. O zamana kadar hiç filtre kahve içmemiştim ve herhangi bir referans noktam yoktu. O yüzden kendi kendime, nasıl yapılacağını bilmeden kahve demlemeye başladım.

Günlerce süren testlerden sonra kendim için çok iyi bir nokta tutturdum. Bazı kişiler seviyordu, çoğu kişi ise çok sert buluyordu ama ben sertliğini seviyordum. Dediğim gibi referans alacak bir kahve olmadığı için, 30 yıl sonra ilk defa renkli televizyon alıp tüm renkleri sonuna kadar artıran bir çocuk gibi ben de kahveyi sert yaptım.

Sonra bir şey oldu ve ertesi gün, aylardır ayarladığım kutsal oranları birebir kullandığım halde kahve bozuldu. Artık çay gibi bir tadı vardı. Ya acı, ekşi ve aynı zamanda sulu bir tadı oluyordu ya da tamamen su gibi oluyordu. O yoğun tadı kaybettim ve sorunu çözemedim. Suçu makineye attım, çünkü suyu 85 derecede veriyordu. Garantiye gönderdiğimde 85 derece olması gerektiğini söylediler ve bir sorun olmadığını belirterek geri verdiler. Hiçbir şey değişmemişti ama artık iyi kahve de olmuyordu.

Günlerce uğraştım ama beceremediğim için en son pes ettim. Ders çalışırken bana eşlik etsin diye yapıyordum ama zevk almıyordum. İşten çıktım; yine de kahve ders çalışmamı pozitif etkilediği için acı acı, öksürük şurubu gibi kafaya dikmeye devam ettim.

Bir ay önce elime 5 bin lira (çalışmıyorum) para geçti. Electrolux'ün ikinci el bir makinesini çok ucuza aldım ama uzun uzun anlatmayacağım bir sorunu çıktı. O yüzden sinirlendim ve 5000 TL'ye sıfır Vestel Brew 50 aldım. Yanında da Moliendo marka kahve aldım ve onunla yapıyorum. Fakat hala iyi bir tat alamıyorum. Ağzımın tadı gitmiş olabilir veya hala iyi bir filtre kahvenin tadını bilmediğim için karşılaştıramıyor ve iyi kahveyi anlayamıyor olabilirim.

Soru

Şu an kahveyi şöyle yapıyorum: Suyun demliğe döküldüğü kısmı kapatıyorum ve 4 cup'lık sıcak suyun 3 cup'ını 1-2 dakika haznede kahve ile birlikte bekletiyorum. Sonra o kısmı hafif açıyorum ve 1 cup'lık su demliğe aktığı zaman, kalan 1 cup suyu da kahveye aktarıyorum.

1-) Değirmen Çin'den alınma "no name" bir marka olduğu için, "şu incelikte çekilmesi lazım" dendiğinde nasıl ayarlayacağımı veya kalitesinin iyi olup olmadığını bilemiyorum. (Resmini ve linkini bırakıyorum.)

20260330_192552.jpg20260330_192617.jpg20260330_192645.jpg
2-) Kahveyi tam olarak nasıl yapmam gerekiyor ve tadının iyi olduğunu nasıl anlayabilirim? Evet, tadı benim sevdiğim gibi olunca bana en iyisi gibi geliyor ama durum tam olarak da öyle değil. Kötü bir kahve içersem bir süre sonra o kötü tadı sevmeye başlarım diye korkuyorum. O yüzden en iyi deneyimi alabileceğim "doğru" tadı bulmak istiyorum.

20260330_192716.jpg

Selamlar kahvede yoğun tat ile kastınız benim lügatımda gövdeye tekabül ediyor. Belirli standartı sağlamak açısından 1:15 ile 1:17 kahve su oranından şaşmamak gerekir damak tadınıza burada 1:15 hitap edecektir. Sonrasında kahve seçiminde aldığınız kahvenin bir kavrum tarihi olmasına ve kavrumun tutarlı ve güvenilir bir kavurucudan tedariğine özen göstermelisiniz. Çekirdek fiyatlarının görece yüksek olduğu şu dönemde erişmesi zor bir durum farkındayım ancak gerçek bu. Öğütücünüz de pek yardımcı olmuyor duruma deniz kumu kalınlığında öğütümle başlayabilirsiniz. Kullandığınız su da oldukça can alıcı etkide fikrimce makine temizliğiyle de alakalı aynı zamanda bu yüzden bu etkeni ortadan kaldırıp yerinizde olsam assu/nestle pure life/ abant bolu alıp french press veya immersiyon şeklinde deneme yapardım. Kullanıcı hatasını minimize etmemizi sağlar bu şekilde benzer olarak "Cupping" yöntemini forumda arayabilirsiniz kahvenin size hitap eden kısmını kavrama konusunda fikir verecektir.​

Sonra bir şey oldu ve ertesi gün, aylardır ayarladığım kutsal oranları birebir kullandığım halde kahve bozuldu. Artık çay gibi bir tadı vardı. Ya acı, ekşi ve aynı zamanda sulu bir tadı oluyordu ya da tamamen su gibi oluyordu. O yoğun tadı kaybettim ve sorunu çözemedim.
Bu noktada demleme parametrelerinizde ciddi bir değişiklik olması çok muhtemel. Kullandığınız hahve (kavurum profili, tarihi, çekirdeğin türü gibi), öğütüm ayarı, suyun markası ya da ısısı, demleme süresi, kullandığınız filtre vb bir çok şeyden kaynaklanıyor olabilir. Geriye doğru dönüp neyin değiştiğini bulabilirseniz sorunu çözmeye biraz daha yaklaşırsınız.

Çok farklı demleme teknikleri ve damak zevkleri var. İdeal bir doğru yok. Farklı demleme yöntemleriyle ilgili başlıklara bakarak ne yaptığınızda fincandaki tadın nasıl değiştiğini bulabilirsiniz. Buradan sonra deneme yanılma yöntemiyle ilerlemek mümkün. Benim öğütücümün de klik ayarı yok. Uzun süredir kullandığım için göz kararı ayarlayabiliyorum. Ayrıda bütün bilgileri girip fotoğraf yükleyerek yapay zekadan da öğütüm kalınlığı için yardım alabilirsiniz.

2-) Kahveyi tam olarak nasıl yapmam gerekiyor ve tadının iyi olduğunu nasıl anlayabilirim? Evet, tadı benim sevdiğim gibi olunca bana en iyisi gibi geliyor ama durum tam olarak da öyle değil. Kötü bir kahve içersem bir süre sonra o kötü tadı sevmeye başlarım diye korkuyorum. O yüzden en iyi deneyimi alabileceğim "doğru" tadı bulmak istiyorum.
Bu konuda hiç endişelenmeyin bence. Bunun tek bir doğrusu yok. Kendi damak zevkinize göre bunu siz belirleyeceksiniz. Eğer damak zevkiniz değişir ve farklı profillerden keyif almaya başlarsanız bu da sorun değil. Artık o kahve sizin için "iyi" oluyor. Mutlak doğruyu değil, damak zevkinizi takip edin. Damak zevkinize uygun lezzet profilini nasıl yakalayacağınızı bulmak daha kolay olacaktır.

Nitelikli hakve dünyası ile tanışmamla birlikte yıllar içerisinde benim de çevremdeki bazı arkadaşlarımın da damak zevki epey değişti. Şu anda nelerden keyif alıp nelerden almadığımı biliyor ve tercihlerimi ona göre yapmaya çalışıyorum. Eskiden içtiğim koyu, sert, acı kahveleri şu anda kömür suyu olarak nitelendiriyorum ve bu değişimden de memnunum.

Bie de damak zevki vs işlev gibi bir durum var. Ben genelde yüksek kafeinli kahveleri tercih etmiyorum, ancak sizin durumunuzda kafeinin farklı bir işlevi var. Robusta kahveler arabica kahvelere göre daha yüksek kafein oranına sahip, daha "acımsı" ve aromatiklikten epey uzak. Son yıllarda ucuz robusta kahveleri "yüksek kafeinli sporcu kahvesi" diye daha yüksek fiyatlara pazarlıyorlar. Sert, yoğun ve acı kahve seviyorsanız koyu kavurum robusta oranı yüksek espresso karışımlarını deneyebilirsiniz. Sudaki minerallerin yüksek olması kahveyi fazla çözündürerek daha acımsı bir tat vermesine neden oluyor. Tercihiniz bu yönde ise yüksek mineral değeri olan suları ya da musluk suyunu tercih edebilirsiniz. Arıtılmış ya da düşük mineralli sular çözünmeyi azaltır.

Ayrıca kahvenin suyun içinde demlendiği "immersion" demleme teknikleri (cezve, french press, kısmen clever dripper) diğer yöntemlere göre daha fazla kafein çözünmesine yol açar. Muhtemelen suyun büyük kısmını kahve yatağında uzun süre bekletmeniz de alışkın olduğunuz tat ve kafein oranlarını yakalamanıza yardımcı oluyordur.

Robusta'nın tek özelliği yüksek kafein değil, ayrıca espresso'da çok yoğun köpük oluşturuyor. Ayrıca underekstre sorunu yaşanıyorsa çok az bir miktar bile Robusta eklenmesi sorunu kökünden çözüyor.

v60'a odaklanırsan daha iyi sonuçlar elde edebilirsin.

Hocam selamlar. Gövdeli kahve için endonezya sumatra, colombia supremo gibi kahveler denediniz mi

Geri