• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Celsius - Etiyopya Adado

9 Nisan kavrumlu Adado'nun son 3-4 fincanı kaldı, izlenimlerimi paylaşabilirim.

Burada da bahsedilen acılıktan kurtulamamıştım, fazla çözünmeye meyilli bir çekirdek olabileceğini düşündüm ve Null'un kumaş filtresini denedim.

Ne zamandır kumaş filtre denemek istiyordum aslında (James Hoffman da çok sevdiğini söylemişti) forumda - kimin yazdığını hatırlamıyorum :( - kumaş filtreyi öven bir yorum da okuyunca denemekten zarar gelmez dedim.

(Aslında Adado başlığında kahveden çok filtreyi yorumlamış gibi oluyorum ama bu filtreyle kahve çok keyifli oldu, hem filtre deneyimimi yazmış olurum hem de kahveyi diye düşündüm.)

Hızlı olarak geçen bir filtre ve süre olarak (sorunsuz) traditionaldan daha hızlı, kumaş filtre olduğu için de daha gövdeli bir kahve veriyor. (kağıt filtreyle French press arası gibi bir gövde)

Celsius Adado ile çok güzel bir sonuç verdi, sanki meyvemsi ve gövdeli bir Güney Amerika kahvesi demlemişim gibi oldu, Etiyopya demeye bin şahit ister.
Kağıt filtredeki aroma netliği yok, o yüzden kompleks kahveleri bu filtreyle demlemem diye düşünüyorum. (Bir de Null'un casvavelini denedim o da gayet güzeldi, onu da hep kumaş filtreyle yaparım gibi)

Sonuç olarak Celsius Ethiopia Adado başlarda beni hayal kırıklığına uğratacak gibi durduysa da kumaş filtreyle çok sevdim.

Kumaş filtreyi kullandıkça, daha detaylı olarak Null başlığı altında yorumlayabilirim.

Kağıt filtredeki aroma netliği yok, o yüzden kompleks kahveleri bu filtreyle demlemem diye düşünüyorum.
Kağıt filtre ile de sonuç aynı. 3 Ethiopia, 1 Kolombiya ve 1 Kongo denedim bu ay Celcius ile. Vurucu ve net aroma veren kahve olmadı. Geneli tatlı kahvelerdi ve sadece aralardan hafif aroma geliyordu o kadar. Burdaki çıkarımı yapmadan önce naçizane başka kahveler ile de denemenizi tavsiye eserim.

celsius'un hiçbir çekirdeği sıcak sevmiyor. normalde 95 derece ile demlerim ama celsius'ta çok kötü sonuç verdi çekirdek ayrım etmeksizin. ayrıca ben daha ince öğütüyorum. cmd 23 klik üstüne pek çıkmazken 25 klik ile demliyorum. anca böyle verim alabildim. benim alışkanlıklarımı değiştiren bir alım oldu.
Hocam simdi mi soylenir bu :D sicakligi düşürünce baya fark etti. Bu arada mantıken zaten hava basincindan dolayi termometreler su sıcaklığı 100 iken 96yi gosterir. Yani su sicakligi 94 yaziyorsa bizim 90-91lerde dokmemiz gerekiyor diye yorumluyorum şuan:)

ekleme: buradaki 100 iken 96yi gösterme durumu icin Ankara baz alınarak örnek verildi

Ben de bir önceki adadoya nazaran acılıktan kurtulamamıştım. Hatta dinlendirmeye karar verip bir süre dokunmadım bir nebze toparlarsa diye ancak o da fayda etmedi. Benim tecrübem de çok çözündüğü yönünde oldu. 88-89 derece su ile 2dk süren tek döküşlü demlemelerimde temiz sonuç alabildim. Bunların yanında da 1/14-15 oranları kullandım. Standart yaptığım şeyleri uygulayınca acılığın çok baskın olduğu fincanlar çıktı hep.

Hocam simdi mi soylenir bu :D sicakligi düşürünce baya fark etti. Bu arada mantıken zaten hava basincindan dolayi termometreler su sıcaklığı 100 iken 96yi gosterir. Yani su sicakligi 94 yaziyorsa bizim 90-91lerde dokmemiz gerekiyor diye yorumluyorum şuan:)

ekleme: buradaki 100 iken 96yi gösterme durumu icin Ankara baz alınarak örnek verildi
Biraz karışıklık olmuş sanırım. Termometrenin gösterdiği değer kaçsa suyun o anki sıcaklığı odur. Ankara'da olmanız kaynama noktası sıcaklığını değiştirir. 100 °C yerine 96°C'de kaynar.

Biraz karışıklık olmuş sanırım. Termometrenin gösterdiği değer kaçsa suyun o anki sıcaklığı odur. Ankara'da olmanız kaynama noktası sıcaklığını değiştirir. 100 °C yerine 96°C'de kaynar.
İfade olarak doğru olsa da 96 değil 98 küsur diye hatırlıyorum kaynama sıcaklığını. Ucuz termometrelerde kalibrasyon sebebiyle bir iki derece hatalı ölçüm de olabiliyor, ev ortamındaki değerlere aşırı güvenmemek lazım

İfade olarak doğru olsa da 96 değil 98 küsur diye hatırlıyorum kaynama sıcaklığını. Ucuz termometrelerde kalibrasyon sebebiyle bir iki derece hatalı ölçüm de olabiliyor, ev ortamındaki değerlere aşırı güvenmemek lazım
Direkt Ankara için değil de yukarıda verdiği sayılara uyarlayarak yazdım aslında.
Bu arada mantıken zaten hava basincindan dolayi termometreler su sıcaklığı 100 iken 96yi gosterir.
Şu kısım içindi mesajım, yoksa termometrelerin hata payı olabilir tabi.

Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10Cup
Değirmen:1XPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 3 Step
Kavrum Tarihi:16/04/2021
Kahve Miktarı:50 Gram
Su Sıcaklığı:83° - 85°

Demleme Notları:En harlı ile en kısık arasında başlayıp kahve dökülmeye başladığında en kısıka geçiş.

Tadım Notları:Kuru kahvede ayırt edilen kavun ve ahududu ekşiliği.Kahveye yansıyan ise baskın şekilde ahududu ekşiliği.Konu kavurucunun midium rostlarında beklediğim gövdeyi ilgili kahvede bulmak beni şaşırttı ve yarın ki denememde yarım step daha kalın öğüterek ve kahve miktarını 0.5 gram arttırarak kavun notasının da kendini göstermesini umut edeceğim amma böyle olmaz ise gövdeyi arttırabilmek adına 2 Tam Tur + 2.2 Step yada 2 Tam Tur 2 Step/1 Step inceliğinde öğüteceğim.
Her ne kadar mokapot çıktısından beklentim daha yoğun bir gövde ve klasik kahve tadının önüne aromaların geçmemesi ve yine ekşi tadları sevmesemde konu kavurucunun midium rost kahvelerinden ziyade konu kahvenin çıktısını daha keyif ile içtim.

Kahve ve sağlıcakla kalın...

Mart sonu kavrumu almistim. Onceki adado tecrubeme guvenerek heyecanla bekliyordum. Ancak banada koyu kavrum geldi bu koyuluk fincanda hissettim. En fazla alabildigim biraz tatlilik. Gecen yil sonundaki adadodan eser yok. Nerde o kavun aromasi dedirtti bana.

Umarim sadece bendeki kavrum boyledir diyordum bu yuzden toplu alimla 150gr daha aldim. Ama yorumlardan gorunuyorki genel bir sorun. Acilmamis ikinci paket bana ben ona bakiyorum uzucu oldu benim icin.

16.5gr-240ml su
94 derece 80ppm su(peakwater)
2:34 bitis. 40ml 30 saniye bloom (toplam 3 dokus)

Bu tarifle digerlerine gore biraz daha tatli bir fincan aldim. Ama kesinlikle onceki adadodan eser yok.
Mart kavrumu tecrubem ve forumdaki yorumlardan sonra adadoyu biraz öteledim ve bugune kadar kenarda bekledi. (11nisan kavrum)

Beklentilerim cok dusuktu acikcasi. İlk kutusunu actigimda guzel koku geldi sasirtti acikcasi. Sonra demlerken onceki adadolar gibi kavununsu koku hissettim acaba yaniliyormuyum diye dusundum. Tadimda ise kavun notasi kendini hissettiriyordu ancak bitternes tat yogun olarak hissediliyordu. Mart kavrumunda alamadigim kavun notasinin 11nisan kavrumunda net hissedilmesi sevindirdi, umarim yogun bittersi tatlarida birkac recete degisikligi ile halledebilirim.

Mart kavrumu tecrubem ve forumdaki yorumlardan sonra adadoyu biraz öteledim ve bugune kadar kenarda bekledi. (11nisan kavrum)

Beklentilerim cok dusuktu acikcasi. İlk kutusunu actigimda guzel koku geldi sasirtti acikcasi. Sonra demlerken onceki adadolar gibi kavununsu koku hissettim acaba yaniliyormuyum diye dusundum. Tadimda ise kavun notasi kendini hissettiriyordu ancak bitternes tat yogun olarak hissediliyordu. Mart kavrumunda alamadigim kavun notasinin 11nisan kavrumunda net hissedilmesi sevindirdi, umarim yogun bittersi tatlarida birkac recete degisikligi ile halledebilirim.

Selamlar @Darkness29

Ben bir V60 demleyicisi değilim,lakin yanlışım varsa düzeltilmesinden memnuniyet duyarım,bitterimsi tadlar kahvenin biraz fazla çözünmesinden kaynaklanıyor.Öğütüm dereceni birazcık kalınlaştırıp belki su sıcaklığınıda çok ufak düşürürsen bitterimsi tad çözülür diye düşünüyorum nacizane.

Birde belki kavurucunun reçetesine göz atabilirsin.

Selamlar @Darkness29

Ben bir V60 demleyicisi değilim,lakin yanlışım varsa düzeltilmesinden memnuniyet duyarım,bitterimsi tadlar kahvenin biraz fazla çözünmesinden kaynaklanıyor.Öğütüm dereceni birazcık kalınlaştırıp belki su sıcaklığınıda çok ufak düşürürsen bitterimsi tad çözülür diye düşünüyorum nacizane.

Birde belki kavurucunun reçetesine göz atabilirsin.
Vural Bey, her zamanki gibi güzel ve faydalı bir şey yazmışsınız, kendi bilgim ile küçük birkaç şey ekleyebilirim diye düşünüyorum. Bitter/acı meselesi kahve tadımında en çok kafa karıştıran durumlardan birisi. Dediğiniz gibi overextraction bitter tat olarak yansıyabilse de hem başka sebeplerden de olabiliyor, hem de kalın öğütmek ile çözülmeyebiliyor. Başka sebeplere örnek olarak baharatlı veya isli tatların bitterlik ile karışmasını verebilirim. Kalın öğütme olayı ise kanallanma sebepli çözüm olmayabiliyor, kanallanmada genel olarak underextraction olsa da kanal oluşan bölgedeki hızlı akış ile bölgesel bir overextraction gerçekleştiği için bitter tatlar geliyor. Kanallanma öğütüm dışı bir sebepten ise de daha kalına gitmek fayda vermeyebiliyor. Uzun lafın kısası pour over karışık bir iş, hepimize kolay gelsin:)

Vural Bey, her zamanki gibi güzel ve faydalı bir şey yazmışsınız, kendi bilgim ile küçük birkaç şey ekleyebilirim diye düşünüyorum. Bitter/acı meselesi kahve tadımında en çok kafa karıştıran durumlardan birisi. Dediğiniz gibi overextraction bitter tat olarak yansıyabilse de hem başka sebeplerden de olabiliyor, hem de kalın öğütmek ile çözülmeyebiliyor. Başka sebeplere örnek olarak baharatlı veya isli tatların bitterlik ile karışmasını verebilirim. Kalın öğütme olayı ise kanallanma sebepli çözüm olmayabiliyor, kanallanmada genel olarak underextraction olsa da kanal oluşan bölgedeki hızlı akış ile bölgesel bir overextraction gerçekleştiği için bitter tatlar geliyor. Kanallanma öğütüm dışı bir sebepten ise de daha kalına gitmek fayda vermeyebiliyor. Uzun lafın kısası pour over karışık bir iş, hepimize kolay gelsin:)

Selamlar @kayaomer

Detaylı ve ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim:)🙏

Pour - over olayı bana biraz uzak o yüzden daha ziyade genel bilgilere sahibim.Lakin belki daha az riskli olabilecek delterpress ile ufak bir görünüp çıkabilirim,filitre kahve seven eş dost için.

Tekrar paylaşım için çok teşekkür ederim.

Bu kahveyi cmd 25 klik buzdagi su 90 derece 16 gr kahveye 240 ml su, 50 ml blooming ardindan 1.30 a kadar tek dokus olarak demliyorum. Icilebilir standart bir kahve. Ogutumu inceltince asiditeden icilmiyor, kalinlastirinca pekmez gibi tatli oluyor. Hicbir tadim notasini alamadim malesef.
Bu kahveden 2 demlemelik ayirmistim. Bugun bir deneme yapiyim dedim. Ayni parametrelerde demlememi yaptim. Yogun pekmez tadi gitmis, kavun tadi hissedilebilir hala gelmisti. Belki de bu kahvenin uzun sure beklemesi gerekiyordu. Erken tukettik.

3 demleme yaptim ancak malesef yogun bitter tatlardan kacinilamiyor. Bu bitterlikte en sevmedigim sey, kavun notasi hissedilsede keyifli bir icimi olmuyor malesef.

Kavun tadı almak isterseniz espresso deneyin, ben memnun kaldım baya ama o da ham kavun :)
ben ikidir comandante 6 click'te robotta espresso deniyorum. Acı da değil ekşi de değil ama tatlılığı olmayan shot'lar çıktı. Yarın 1 click kalına gidip preinfusion uzatmayı düşünüyorum. Sizin tarif ne?

Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10Cup
Değirmen:1XPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 3 Step
Kavrum Tarihi:16/04/2021
Kahve Miktarı:50 Gram
Su Sıcaklığı:83° - 85°

Demleme Notları:En harlı ile en kısık arasında başlayıp kahve dökülmeye başladığında en kısıka geçiş.

Tadım Notları:Kuru kahvede ayırt edilen kavun ve ahududu ekşiliği.Kahveye yansıyan ise baskın şekilde ahududu ekşiliği.Konu kavurucunun midium rostlarında beklediğim gövdeyi ilgili kahvede bulmak beni şaşırttı ve yarın ki denememde yarım step daha kalın öğüterek ve kahve miktarını 0.5 gram arttırarak kavun notasının da kendini göstermesini umut edeceğim amma böyle olmaz ise gövdeyi arttırabilmek adına 2 Tam Tur + 2.2 Step yada 2 Tam Tur 2 Step/1 Step inceliğinde öğüteceğim.
Her ne kadar mokapot çıktısından beklentim daha yoğun bir gövde ve klasik kahve tadının önüne aromaların geçmemesi ve yine ekşi tadları sevmesemde konu kavurucunun midium rost kahvelerinden ziyade konu kahvenin çıktısını daha keyif ile içtim.

Kahve ve sağlıcakla kalın...

Selamlar,

Demleme parametrelerimde yaptığım değşiklikler;

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + 4 Step
Kahve Miktarı:51 Gram

Tadım Notlarım:Gövde ortanın biraz altında,kavun tadı yok ve ahududu ekşiliğide kaybolmuştu.Anladım ki bu kadar kalın öğütüm bu çekirdeğe yaramadı yada belkide kahve gramajını yeterince arttırmadım bilmiyorum.Yarın son denlememi 2 Tam Tur + 2.2 Step yada 2 Tam Tur 2 Step ile deneyerek hem gövdesini arttırmayı hemde tadım notalarını arıyor olacağım.

Ayrıca;

Demleme Ekipmanı:Cafflano Kompresso
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:1 Tam Tur 3 Step
Kahve Miktarı:14.4 Gram
Su Miktarı:65 Gram
Su Sıcaklığı:90° - 95°[bu sıcaklığı tahmini söylüyorum çünkü ekipmanın silindirini büyük su bardaklarının içerisinde kaynamış olan sıcak suda bekletiyorum.Demleme yapacağım su kaynar kaynamaz silindire aktarıyorum ve ısı kaybının artmasını engellemek için hızlıca demleme sürecini başlatıyorum.Bu nedenlede su sıcaklığını ölçmeyi atlıyorum]

Demleme Notları:10 Sn sabit basınç ile ön demleme ve artan bir basınç ile toplam 30 - 35.saniyede demlemeyi bitirdim.

Tadım Notlarım:Yüksek asidite ve sıfır aromalı bir çıktı

Kendime Not:Bu deneme 14.5 Gram kahve ile olduğu için hala 1 Gram kadar kahve miktarını arttırabilirim ve beraberinde yarım step daha kalım öğütebilirim.

İlk fırsatım olduğunda deneyeceğim önce bi bu bitsin :)

Ekli dosyalar

• BB4DC2FD-88C2-4619-B496-5CDADD2ED717.jpeg
    BB4DC2FD-88C2-4619-B496-5CDADD2ED717.jpeg
    110.4 KB · Görüntüleme: 56
İlk fırsatım olduğunda deneyeceğim önce bi bu bitsin :)
Ben, bu Adado dan şaşmayın derim. (Adado bazında) Adado’yu aynı tedarikçiden temin eden 4 farklı kavurucudan denedim. A Roasting Lab Adado’su benim için çok net ilk sırada.Hatta şu an indirimdeyken değerlendirmek isteyenlere naçizane önerimdir.

Ben, bu Adado dan şaşmayın derim. (Adado bazında) Adado’yu aynı tedarikçiden temin eden 4 farklı kavurucudan denedim. A Roasting Lab Adado’su benim için çok net ilk sırada.Hatta şu an indirimdeyken değerlendirmek isteyenlere naçizane önerimdir.
Kesinliklee

Geri