• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Brownberry (Sanalbaharat)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Karanfil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Artık iyice koyu kavruma doğru gidiyorlar hayırlısı, yeni kahvelerindeki açık kavrum seçeneği bile ortalama nitelikli kahve kavrumundan çok daha koyu..

Halihazırda 86+ skorlu Beija’yı 190 TL’ye, 85+ skorlu Sabia’yı ise 170 TL’ye içebilmemize imkan tanıyan bir firma. Kavurma profilini beğenmeyenler elbette olabilir; ancak sanalbaharat’ın kahvelerinden hoşnut olmayanların önemli bir kısmının bunu psikolojik nedenlerle yaptığı kanaatindeyim. İyi kahvenin düşük bir bedelle elde edilemeyeceğine inanan bir kesim var ve ne yazık ki bu düşünceden faydalanarak daha düşük kaliteli kahveleri fahiş fiyatlarla pazarlayan firmalar da mevcut. Elbette herkesin kendi damak tadı ve tercihleri vardır; bunu eleştirmek haddime değil. Ancak kendi adıma, yıllardır ciddi bir hayal kırıklığı yaşamadan keyifle kahve içebilmemi sağladıkları için kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Halihazırda 86+ skorlu Beija’yı 190 TL’ye, 85+ skorlu Sabia’yı ise 170 TL’ye içebilmemize imkan tanıyan bir firma. Kavurma profilini beğenmeyenler elbette olabilir; ancak sanalbaharat’ın kahvelerinden hoşnut olmayanların önemli bir kısmının bunu psikolojik nedenlerle yaptığı kanaatindeyim. İyi kahvenin düşük bir bedelle elde edilemeyeceğine inanan bir kesim var ve ne yazık ki bu düşünceden faydalanarak daha düşük kaliteli kahveleri fahiş fiyatlarla pazarlayan firmalar da mevcut. Elbette herkesin kendi damak tadı ve tercihleri vardır; bunu eleştirmek haddime değil. Ancak kendi adıma, yıllardır ciddi bir hayal kırıklığı yaşamadan keyifle kahve içebilmemi sağladıkları için kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Merhaba bir bilgi vermek istiyorum. Ben buradan düzenli alım yapan biriydim. Yellow Bourbon Natural Speciality Arabica Kahve önceden Rum Barrel başlığı ile sanırım o fıçılarda bekletilen versiyondu ve teneke kutuda geliyordu. Cidden çok sevdiğim bir kahveydi ve yorum da yapmıştım sayfasında. Sonra stoklar bitti. Ben kahveyi kontrol ediyorum bir baktım gelmiş. Hemen sipariş verdim kahve tenekeyle gelmedi. Bu sorun değildi ama kavrum da çok koyu olmuştu ve tadı kömür gibi geldi. Sonra rum barrel olmadığını görünce tadı da kömür gibi olunca durumu bildirdim. İade edebilirsiniz dediler. Ben iade yerine değişim istedim çünkü sabia ve beija kahveleri güzel. Sonuçta benim sorunum çözüldü çekirdek aynı çiftlik olsa bile rum barrel değil ve kavrum kötü. Teneke görüntüsünü de kaldırmışlar onda da sorun yok. Sorun şu ki ben eski yorumumu silemiyorum sonuçta aynı kahve değil bana göre. İkinci sorun da istediğim gibi yorum yapamıyorum çünkü tahminimce onların onaylaması gerekiyor.
Sonuç olarak benim için alınabilir 3 kahvesi var; beija, sabia ve ethiopia natural gr1.
Yellow Bourbon eskisi gibi değil tavsiye etmem.

Merhaba bir bilgi vermek istiyorum. Ben buradan düzenli alım yapan biriydim. Yellow Bourbon Natural Speciality Arabica Kahve önceden Rum Barrel başlığı ile sanırım o fıçılarda bekletilen versiyondu ve teneke kutuda geliyordu. Cidden çok sevdiğim bir kahveydi ve yorum da yapmıştım sayfasında. Sonra stoklar bitti. Ben kahveyi kontrol ediyorum bir baktım gelmiş. Hemen sipariş verdim kahve tenekeyle gelmedi. Bu sorun değildi ama kavrum da çok koyu olmuştu ve tadı kömür gibi geldi. Sonra rum barrel olmadığını görünce tadı da kömür gibi olunca durumu bildirdim. İade edebilirsiniz dediler. Ben iade yerine değişim istedim çünkü sabia ve beija kahveleri güzel. Sonuçta benim sorunum çözüldü çekirdek aynı çiftlik olsa bile rum barrel değil ve kavrum kötü. Teneke görüntüsünü de kaldırmışlar onda da sorun yok. Sorun şu ki ben eski yorumumu silemiyorum sonuçta aynı kahve değil bana göre. İkinci sorun da istediğim gibi yorum yapamıyorum çünkü tahminimce onların onaylaması gerekiyor.
Sonuç olarak benim için alınabilir 3 kahvesi var; beija, sabia ve ethiopia natural gr1.
Yellow Bourbon eskisi gibi değil tavsiye etmem.
Kahvede değişkenler sebebiyle(iklim su veya ağacın yaşlanması vb.)her hasat döneminde aynı kahveyi elde edemezsiniz farklı bir tat profili ise sorun bu normal bence

Bahsettiğiniz Sebia kahvesinin 85 puanlı olduğu konusunda şüpheliyim. Bu kahveyi içtim ya benim içtiğim kavrumda sorun vardı ya da bu skorlar manipüle ediliyor ki ülkemizde her alanda yaygin bir davranış bu. Bu firmayı fiyat performans olarak destekliyordum ama artık f/p nin sadece f sinin kaldığıni fark ettim. Umarım tekrardan eksiği tamamlarlar

Burada Cafes kısmında Sanalbaharatın Sabia, Beija gibi Brezilya ithal kahvelerini görebilirisiniz. Skorları da yazmakta. Kahveler Brezilyanın Specialty kahve üretici kooperatifi Cocapilden ithal. Yalnız şunu unutmamak gerekli bu kahveler yeşil çekirdek olarak ithal ediliyor, hiçbir üretici kavrulmuş çekirdek satmaz, kavrum vb işlemleri buradaki satıcı Sanalbaharat vs yapar eline geçince. Dolayısıyla eğer tad profilleri alınamıyorsa Sanalbaharatın düzgün proses yapamamasından veyahut manuel demleme yapıyorsanız bilmemkaç farklı çeşit parametrelerin uyuşmamasından kaynaklıdır. Para biriktirip bir Moccamaster o da olmadı ECBC onaylı Vestel Brew 50 alma niyetindeyim, manuel demlemede(v60, kalita) her demlemede farklı profil çıkmasından cidden bıktım.

Cocapil kooperatifi Hk. Gemini şunları söyledi:
Brezilya Cocapil (Cooperativa de Cafeicultores de Ibiraci), özellikle nitelikli kahve dünyasında "Alta Mogiana" bölgesinin karakteristik özelliklerini yansıtan, oldukça saygın bir kooperatifin ismidir.

Eğer elinde bu kooperatife ait bir çekirdek varsa, muhtemelen Brezilya'nın o meşhur, gövdeli ve tatlı profilini en saf haliyle deneyimleyeceksin demektir. İşte Cocapil kahveleri hakkında bilmen gereken detaylar:

1. Bölge ve Terroir (Alta Mogiana)​

Cocapil, Brezilya'nın Minas Gerais eyaletinde, Ibiraci bölgesinde yer alır. Burası "Alta Mogiana" olarak bilinir ve Brezilya'nın en yüksek rakımlı ve en eski kahve üretim bölgelerinden biridir.

• Rakım: Genellikle 1000-1250 metre arasındadır. Brezilya standartlarına göre yüksek bir rakımdır, bu da çekirdeklerin daha yavaş olgunlaşmasını ve şekerliliğin artmasını sağlar.
  • Varyeteler: Çoğunlukla Yellow Catuai, Red Catuai ve Mundo Novo varyeteleri yetiştirilir.

2. Tat Profili ve Gövde​

Cocapil kahveleri genellikle "klasik Brezilya" profilinin en dengeli halini sunar. Şunları bekleyebilirsin:

• Aromalar: Yoğun çikolata, karamel, kavrulmuş fındık ve badem notaları.
  • Asidite: Oldukça düşüktür. Canlı bir meyvemsilikten ziyade, tatlı ve yumuşak bir içim sunar.
  • Gövde: En belirgin özelliği yağlı ve ağır gövdesidir. Ağızda kremsi, dolgun bir his bırakır.

3. İşleme Yöntemi​

Cocapil bünyesindeki çiftlikler genellikle Natural (Doğal) ve bazen Pulped Natural (Yarı yıkanmış) yöntemlerini kullanır. Natural işlem, çekirdeğin meyve etindeki şekerleri emmesini sağladığı için o karakteristik tatlılık ve düşük asidite bu yöntemle zirveye ulaşır.

Demleme Tavsiyeleri​

Bu kahve, dokusuyla ön plana çıkan bir çekirdek olduğu için demleme sırasında bu özelliği korumak önemlidir:

• V60 / Kalita: Çok ince öğütmekten kaçınmak iyidir çünkü Brezilya çekirdekleri "fines" (tozlanma) üretmeye meyillidir ve demlemeyi tıkayabilir. 91-93°C su sıcaklığı, karamelize tatları öne çıkarmak için idealdir.
  • Espresso: Cocapil çekirdekleri muazzam bir espresso performansı verir. Düşük asiditesi sayesinde asla ekşi olmayan, yoğun kremalı ve çikolatalı shotlar alabilirsin.
  • Moka Pot / French Press: Gövdeyi sevenler için bu yöntemler "tatlı bir bomba" etkisi yaratır. Sütlü içeceklere (cappuccino, latte) en çok yakışan Brezilya çekirdeklerinden biridir.
Küçük bir not: Eğer elindeki çekirdek "Natural" ise, demleme sırasında suyun akış hızına dikkat etmeni öneririm; bu çekirdekler bazen suyu biraz daha yavaş geçirebilir.
Bu kahveyi belirli bir ekipmanla demlemeyi düşünüyorsan, ona göre daha spesifik bir tarif verebilirim. Nasıl demlemeyi planlıyorsun?

Sanal baharat, honduras marcala organik denedim. Gelir gelmez dayanamadım, kavrum tarihi 2 Mart, yeni kavrulmuş olmasına rağmen bahsedilen hafif tereyağı ve kakao tadı alınıyor. Efsane ben çok beğendim

Hafif tatlı içimi kolay amerikan kahve severlere öneririm

Ekli dosyalar

• image.jpg
    image.jpg
    221.4 KB · Görüntüleme: 121
Bu zamana kadar Sanalbaharattan belki 20 kg Yirgacheffe içmişimdir, hepsini maksimum 14 gün degass ederek içiyordum, gayet lezzetli ve keyiflilerdi ama Yirgacheffe'in ünlü olduğu floral tad ve meyve kokusu/aromasını bir kez bile alamamıştım. Bundan iki ay önce 25.12.2025 kavrumlu Yirgacheffe Natural Gr 1'imin dibinde az miktar çekirdek kalmıştı, bunu annemgile götüreyim orada değirmenle çeker Türk kahvesi deneriz diye annemgile götürmüştüm, öyle orada kalmıştı. Bugün(11.03.2026) annemgile gittim, birden gözüme Yirgacheffe'in paketi ilişti, "of bu bayatlamıştır atmak lazım" dedim, paketi elime alır almaz burnuma meyve ve yasemin kokusu doldu, 96 derecede 5 pulsela demledim, yahu ben 20 kg civarı Yirgacheffe içtim, bu paketin de çoğunu içtim, bir kez bile olsun şu tad ve kokunun benzeri bile yoktu, yoğun floral tad, mis gibi yasemin kokusu dolu bardak... Dolayısıyla internetteki "Washedlar için 7 gün Naturaller için 14 gün degas" kuralına sakın inanmayın, bu başlık altındaki zamanında yazmışlardı en az bir ay degass diye, keşke "yuh artık" diyeceğime dinleseydim...

Bugün yukarıda bahsettiğim Yirgacheffe ile Türk Kahvesi denedim, T64te öğüttüm, bence flat burr de olsa ev tipi makinelerde TK ya öğütmeyin ya da 5-10 gram öğütün, 30 gram birden öğütmeye çalışınca makine bozuluyordu zor düzelttim. Sonuç çok lezzetliydi yalnız, köpük ağzımda eridi floral tatlara yasemin kokusu eşlik ederken.
(bu TK öğütüm konusunu İngilizce sitelerde araştırdım millet kaç yüz dolarlık makinelerini bozmuş TK öğüteyim derken, sanırım o kuruyemişçilerde gördüğümüz sanayi tipi makineler lazım TK için, ev tipini fazla zorluyor)

Son düzenleme:
Brownberry kahvelerden güncel olarak beğendikleriniz hangileri? Günlük içim için genelde buradan alıyorum. Bu sefer mantıklı kahvelerine yöneleyim :)

Brownberry kahvelerden güncel olarak beğendikleriniz hangileri? Günlük içim için genelde buradan alıyorum. Bu sefer mantıklı kahvelerine yöneleyim :)
Colombia supremo ve Guatemala arabica standart kavrumlarını americano olarak beğenmiştim. Şu anda ruanda deniyorum, tatlı güzel bir kahve. Capadocia ararayı denemiştim ama beğenmemiştim.

Ruanda hafif isli bir kahve. İsli tad çok baskın değil. Kavrumdan ziyade kahvenin muhtevasında gelen bir tad olduğunu düşünüyorum. Kavrum orta-koyu diyebilirim.
Kenya yine standart kavrum. Ruanda'ya göre kavrumu daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Açık kavrum bir kenyanın bize sunduklarını sunmuyor ama yine de dengeli güzel bir kahve.

Brownberry'den Aeropress'te Kenya AA ve ve Yellow Bourbon içtim ve çok beğendim, lakin espreso makinem için Americano'ya uygun kahve denediklerim arasında bulamadım.

Americano'da daha çok fındıksı ve isli tatları seviyorum. Buna istinaden önerileriniz varsa duymak isterim. Şimdiden teşekkürler :)

Geri