• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bir Aceminin İsyanı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Drunk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Drunk

Yeni Üye
İsim
Kerem
Daha fazla  
İsim
Kerem
Herkese merhaba, bir ay kadar önce espresso evrenine giriş yaptım. İnternetten izlediğim kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyorum ancak henüz tam anlamıyla başarıya ulaşamadım. Çoğu zaman sütü yeterince köpürtemiyorum. Süt, videolardaki gibi Espresso üzerinde toplanmıyor, direkt karışıyor. Espresso tek duvarlı ile az köpük, çift duvarlı ile aşırı fazla köpük yapıyor. Artık canıma tak etti ve video çekmeye karar verdim. Bu işten anlayan arkadaşlar neleri eksik veya yanlış yaptığımı anlatırlarsa çok sevinirim.

Latte konusunda uzman değilim ama naçizane gördüklerimi anlatabilirim.

Espressonuzun kreması yok denecek kadar az ve sulu gözüküyor, kullandığınız çekirdeğin tazeliğini kontrol edip su/gramaj ayarını tutturmaya çalışın.(18gr kahve / 36 ml espressos gibi). Kreması olmayan espressolarda sütün kahve ile homojen karışması ve latte art yapımı daha zor oluyor.

Sütü köpürtürken çubuğu içine fazla daldırıyorsunuz, yüzeye yakın ama dışarı da çıkmayacak şekilde olacak, köpürtürken termometre kullanırsanız buharı nerede keseceğinizi daha iyi bilirsiniz, 70 derecenin üstünde süt yanmaya ve formu değişmeye başlıyor diye biliyorum. Birde sütü çok hızlı bardağa boşaltıyorsunuz.

Teşekkür ederim, espressonun kreması konusunda ben de tereddütlüydüm evet, ancak birkaç farklı marka denemiş olsam da, taze çekilmiş ve önceden çekilmiş denesem de normal sepette çok az krema geliyor. Çift duvarlı sepet de aşırı köpürtüyor yukarıda da yazdığım gibi. Minik bir termometrem var pitchera uygun, genelde onu kullanıyorum ama elimi sıcaklığa alıştırıp ondan kurtulmak istiyorum, biraz da ondan kullanmak istemedim videoda 😅

kağıt yırtılması gibi olan sesi yani süte hava basma işini başlarda yapıp süt ısıtmanın son 2/3'lük kısmında o köpüğü iyice mikro köpük yapmak art için daha faydalı. bunun yanı sıra ilk tabanı (espresso ve bir miktar köpürtülmüş sütle oluşan taban) oluşturduktan sonra dökmeye başlarken sütlüğün ağzının o tabana neredeyse değiyor olması lazım, bardağı biraz daha eğmelisiniz bu anlamda. ve daha hızlı bir döküş ile dökmelisiniz ki ortaya bir şekil çıkabilsin. dökmeye başladığınız nokta gördüğüm kadarıyla iyi ancak normal bir sigara kalınlığında döktüğünüzü görüyorum, bunu ortalama bir puro kalınlığında bir akış iyi olur. bunu görmek tabi çok güç, yakın dökmeniz gerekiyor ama boş bir bardağa üstten su dökerek alıştırma yapabilirsiniz. sütlüğe hakim olmanıza ve kalın bir akışla sabit hızda döküş yapmanıza yardımcı olabilir bu antreman. Lance Hedrick'in latte art konusundaki videolarını izlemenizi tavsiye ederim, bundan çok daha fazlasını detaylıca ve güzelce anlatıyor. tabi çokça pratik yapmak gerekiyor teorik bilgi bir yere kadar :)

Hocam sutun kıvamı olmamış gibi shotun kremasıyla alakası yok bence bence ki ben sıfır kremali shotlarda bile latte art yapabiliyorum

O zaman nasıl yapacağımı detaylı anlatabilir misiniz? Pitcher çok aşağıda kalırsa sütün sadece üstü köpürüyor, 30-35 dereceye kadar yüzeyde tutup devamında biraz daha içeri daldırıp 65 dereceye kadar girdap yaptığımda da bu kıvamda kalıyor. Videolarda izlediğim gibi espresso üzerinde yüzen krema kıvamına bir türlü ulaşamadım.

Daha küçük 350 ml gibi bir pitcher'la daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Hocam makinanızın markası ne birde bence pitcher fazla büyük olduğu için buhar gücü zayıf kalıyor olabilir. Videoda gördüğüm kadarıyla tam bir vortex oluşmuyor sanki

Bazen su veya su+sabun(bulaşık deterjanı) ile denemeler yapıyorum bende 🤣 el alışkanlığı kaybolmasın diye ..

Lakin giderek sütler suya döndü, açıkcası krema yapacak kadar kaliteli değil. Açık süt satın aldığımda(iyi bir yerden) çok daha iyi sonuçlar alınıyor.

Son düzenleme:

Bazen su veya su+sabun(bulaşık deterjanı) ile denemeler yapıyorum bende 🤣 el alışkanlığı kaybolmasın diye ..

Lakin giderek sütler suya döndü, açıkcası krema yapacak kadar kaliteli değil. Açık süt satın aldığımda(iyi bir yerden) çok daha iyi sonuçlar alınıyor.

Açık sütü kaynatıp soğutup mu kullanıyorsunuz yoksa çiğ olarak mı? Brucella 60-70 derecede ölmüyor diye okumuştum.

72 derecede pastörizasyon yapıyorlardı fakat çiftlik kapandı ve bir süredir market sütü almaya başladım 🥹

Soguk Süt Kullanmanız lazım. Başlangıçtan itibaren kagıt kesigi gibi ses ile girdap oluşturup hava basmanız gerekiyor süt yogunlaşmaya başlayacak bir süre sonra o noktada bu işlemi kesip devam etmelisiniz. Süt Olarak Bim Günlük Dost Altın Süt'ü tavsiye ederim

Son düzenleme:
torku süt güzeldir hocam ben onu kullanıyorum 😁

Soguk Süt Kullanmanız lazım. Başlangıçtan itibaren kagıt kesigi gibi ses ile girdap oluşturup hava basmanız gerekiyor süt yogunlaşmaya başlayacak bir süre sonra o noktada bu işlemi kesip devam etmelisiniz. Süt Olarak Bim Günlük Dost Altın Süt'ü tavsiye ederim
Pitcherı bile dolaba koyuyorum, daha uzun süre köpürtebileyim diye ama nafile, henüz işi kıvıramadım 😅

Pitcherı bile dolaba koyuyorum, daha uzun süre köpürtebileyim diye ama nafile, henüz işi kıvıramadım 😅
Tek başlıklı buhar çubuklarında Sesin rahatsız etmesi lazım hava basarken böyle ıslık sesi gibi rahatsız edici bir ses oluşturmanız gerekiyor :) Hava basma kısmında ses rahatsız etmiyorsa hata yapıyorsunuzdur.

Söylenenlere ek olarak bir tane süt termometresi edinmeniz de yararınıza olabilir. Sıcaklık 60-70 dereceleri gördüğünde iyi sonuç alınıyor. Tavsiyem Motta marka... Onun dışında buhar çubuğu tabiri caizse sütü "öpmeli". Yani çubuğu süte değdirmeniz ve vortex açısını vermeniz yeterli.

Son düzenleme:
Söylenenlere ek olarak bir tane süt termometresi edinmeniz de yararınıza olabilir. Sıcaklık 60-70 dereceleri gördüğünde iyi sonuç alınıyor. Tavsiyem Motta marka... Onun dışında buhar çubuğu tabiri caizse sütü "öpmeli". Yani süre değdirmeniz yeterli ve vortex açısını vermeniz yeterli.
+1 Kendi videosundaki 0.8 ve 0.10 Saniyelerindeki sesi oluşturmalı en azından 60 a gelene kadar

Geri