Michael
Barista
- İsim
- Michael
Daha fazla
- İsim
- Michael
- Espresso Makinesi
- (Rancilio Silvia 2009) V60 + Flair Pro 2
- Değirmen
- (Santos 06) 1zpresso K-max / Pietro Pro
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
Merhaba,
Forum'da arada AGTRON kelimesi geçiyor. O konu hakkında genel bir başlığı yok sanırım. Bu sebeple bir tane açmak istedim. Konuşulacak çok şey olmayabilir. Gene de gittikçe her gün piyasaya agtron ölçen yeni alet çıkıyor.
@portakalhalil güzel özetlemiş
Benim anlamadıklarım var. Anladığım kadarıyla, kahverengi tonları standart bir şekilde ölçüyor.
Peki fermantasyondan dolayı daha koyu olmuş çekirdeklerin kahverengi konusunda anlamadığım bir şey var. O çekirdek göründüğüden az kavrulmuş olayabilir. Bunu anladım. Ama makine nasıl anlıyor ki bunu? Çekirdeğin rengi belli sonunda. Koyu renkliyse, koyu renklidir. Değil mi?
Teşekkür ederim
Forum'da arada AGTRON kelimesi geçiyor. O konu hakkında genel bir başlığı yok sanırım. Bu sebeple bir tane açmak istedim. Konuşulacak çok şey olmayabilir. Gene de gittikçe her gün piyasaya agtron ölçen yeni alet çıkıyor.
@portakalhalil güzel özetlemiş
Kahve kavrulduktan sonra rengini ölçen bu cihazlar spektrofotometriye dayaniı, cihaz kahveye ışık gönderir ve yansıyan ışığın yoğunlugunu farklı dalga boylarında ölçer. Ona göre bir "Agtron" degeri çikarir. Bu deger belli bir Kavurma Analiz Standardına (Agtron "Gourmet") uyar, CQI (Coffee Quality Institute) tarafından ortak bir standart olarak kabul edilir.
Bu cihaz sayesinde kavurucu, ilgili kahvenin kavurma derecesi hakkında bilgi sahibi olur. Çıkan degere göre degerlendirme yapar, istediği profile uygun degil ise sonraki kavrumlarını bu degerlendirmeye göre değiştirir. Bazı çekirdeklerin yeşil hali geçirdiği fermantasyonlar ya da islemler yüzünden daha koyu olabilir ve kavrum sonunda daha da koyu bir görüntüye sahip olabilir. Göze koyu gelse de spektrofotometri sayesinde cihaz doğru sonucu verir.
Benim anlamadıklarım var. Anladığım kadarıyla, kahverengi tonları standart bir şekilde ölçüyor.
Peki fermantasyondan dolayı daha koyu olmuş çekirdeklerin kahverengi konusunda anlamadığım bir şey var. O çekirdek göründüğüden az kavrulmuş olayabilir. Bunu anladım. Ama makine nasıl anlıyor ki bunu? Çekirdeğin rengi belli sonunda. Koyu renkliyse, koyu renklidir. Değil mi?
Teşekkür ederim