A4 Kahve'den tattığım üç kahve için Hario V60-01 plastik dripper ile demleme önerilerim:
Kosta Rika Finca Frailes / Anaerobik Natürel (Açık-Orta Filtre Kavrum)
(15 gr / 240 ml su / 1Zpresso K-Ultra'da 7 öğütüm / 92 °C) Cafec Abaca ile dört döküşte aroma ve gövde dengeli oldu. Aromalar için daha uzun sürede süzen Hario V60 klasik veya Cafec TH-3 filtre kağıdı daha uygun olur. Tat zenginliği olan, uzun süre koruyan, hatırda kalacak bir kahve. Comandante C40'ta 18 tıkırtı (click) gibi düşünülebilir.
Honduras Las Delicias / Honey (Açık / Açık-Orta Filtre Kavrum)
(15 gr / 240 ml...
Merhabalar,
A4 Kahve'den alıp memnun kaldığım üç kahve için bana göre öne çıkan demlemeler:
Değirmen: 1Zpresso K-Ultra
Demlik: Hario V60-01 şeffaf plâstik, Hario V60-02 Neo, French Press, V60 Metal Filtre
Filtre kâğıdı: Cafec Abaca, Cafec Traditional, Hario V60 Japon
Su: Abant, Buzdağı, Saka, Taşkesti
Brezilya Vanessa Moreno, Yellow Bourbon, Catucai, Catuai, Natürel / orta kavrum (city plus - tam city arası) görünüyor.
Kavrulma Tarihi: 5 Eylül '26
Paket 19 Eylül'de açıldı.
V60-01 Hario şeffaf plâstik (15 gr / 240 ml (Saka - Abant) / 7,3 öğütüm / 92 °C) 45 + 105 + 90 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:10 bitiş, üçüncü basamak 1:55 bitiş, toplam 02:25 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde ve aromalar dengeli. Hafif kadifemsi bir doku, çikolata - fındık tonlarının yanında künyesinde belirtildiği gibi ananas, hafif çilek, özellikle keçiboynuzu pekmezi hissiyatı var. Karakteristik özelliklerini karşılıyor.
V60-02 Hario Neo (15 gr / 240 ml (Saka - Abant) / 7,1 öğütüm / 93 °C) 45 + 105 + 90 ml / Cafec Traditional filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:30 bitiş, toplam 02:15 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde ve aromalar dengeli. Daha sakin.
French Press (16 gr / 256 ml (Buzdağı) / 8 öğütüm / 92 °C) James Hoffmann'ın ultimate tekniğiyle (4 + 5:45 dk) gövde ve aromalar dengeli, asiditesi hafifleyince içimi daha yumuşak oldu. Başarılı. Bu kahveye özgü yağını filtre kâğıdıyla kaybetmemesi fark yaratıyor.
Türk Kahvesi (8 gr / 75 ml (Buzdağı) / 2 - 2,2 öğütüm) oda sıcaklığındaki suyla tek aşamalı demlemede hafif kadifemsi, aromaları sakin ama belirgin, lezzetli bir kahve oldu.
*Bu kahvede işlem süreciyle ilgili spesifik bir durum olabilir, ayrıntılarına ulaşamadım. Natürel olmasına rağmen aromatik yoğunluk (keçiboynuzu pekmezi) fazla. Ancak rahatsız edici değil, sadece şaşırtıcı. Kahvenin genel karakteri lezzetli. Kadifemsi doku püf noktası olduğundan French Press ve Türk Kahvesi'nin yanı sıra V60 metal filtreyle de iyi sonuç veriyor.
Burundi Kayanza, Red Bourbon, Natürel / açık - orta kavrum (1. çıtlama bitimi - city plus arası) görünüyor.
Kavrulma Tarihi: 5 Eylül
Paket 19 Eylül'de açıldı.
V60-01 Hario şeffaf plâstik (15 gr / 240 ml (Abant - Buzdağı) / 7 öğütüm / 95 °C) 45 + 75 + 60 + 60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:05 bitiş, üçüncü basamak 1:35 bitiş, dördüncü basamak 2:10, toplam 02:50 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde ve aromalar dengeli. Diğer demlemelere nazaran ekşimsi his azaldı, tatlılık ve yumuşaklık arttı. Lezzetli oldu. Künyedeki aromalara (dağ çileği, nar, ahududu, kivi) ek olarak böğürtlen, siyah çay hissiyatı var. Zarif bir kahve.
*Farklı denemelerde en net çıktıyı bu demlemeyle aldığım için alternatifleri yazma gereği duymadım.
Kenya Gakuyuini, SL28, SL34, Batian, Yıkanmış / açık (1. çıtlama esnası - bitimi arası) görünüyor.
Kavrulma Tarihi: 5 Eylül
Paket 20 Eylül'de açıldı.
V60-01 Hario şeffaf plâstik (15 gr / 240 ml (Abant) / 7,1 öğütüm / 95 °C) 50 + 70 + 60 + 60 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 45 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:30 bitiş, dördüncü basamak 2:00 bitiş, toplam 02:50 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde ve aromalar dengeli. Künyedeki aromalar (frenk üzümü, mandalina, üzüm pekmezi) hissediliyor. Üzüm pekmezi hissiyatı kahveye kadifemsi / kremamsı yumuşak bir hissiyat katıyor. Yer yer greyfurt, tatlı narenciye notaları geliyor. Lezzetli bir kahve.
V60-01 Hario şeffaf plâstik (15 gr / 240 ml (Buzdağı) / 7,2 öğütüm / 94 °C) 50 + 100 + 90 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 1:00 bitiş, üçüncü basamak 1:35 bitiş, toplam 02:25 civarı demleme süresi, üç döküşte gövde ve aromalar dengeli. İlk demlemeyle birlikte öne çıkıyor.
V60-02 Hario Neo (15 gr / 240 ml (Buzdağı) / 6,8 öğütüm / 90 °C) 40 + 60 + 70 + 70 ml / Cafec Abaca filtre ile ön demleme bekleme süresi 40 sn, ikinci basamak 0:55 bitiş, üçüncü basamak 1:30 bitiş, dördüncü basamak 2:05 bitiş, toplam 03:00 civarı demleme süresi, dört döküşte gövde ve aromalar dengeli. Asidite daha hafif, narenciye hissedilir. Yumuşak içim için tercih edilebilir.
*Bu kahve yüksek sıcaklığı seviyor. Öğütüm olarak 6,5 - 7,4 arasını başarılı buldum. Sakinleştirmek için French Press'le de iyi sonuç veriyor. Ancak bu kahve özelinde potansiyeli V60'da daha çok parlıyor.
Sıralamam:
01 - Burundi Kayanza, Red Bourbon, Natürel
02 - Kenya Gakuyuini, SL28, SL34, Batian, Yıkanmış
03 - Brezilya Vanessa Moreno, Yellow Bourbon, Catucai, Catuai, Natürel
Sefer Dağ'ın kavurmalarını başarılı buluyorum. Zaman zaman dükkânda da kahvelerini tadıyorum. Ekip (çalışanlar) V60 demlemelerine vakıf, ancak espressonun ayrıntı ve inceliklerine biraz daha çalışmalarında, özen göstermelerinde yarar var.
Esenlikler