• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

50 ml Santrifüj Tüpü (Falcon Tüp) Kahve Saklama

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aaztekk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aaztekk

Barista
İsim
Batuhan
Daha fazla  
İsim
Batuhan
Değirmen
Comandante c40 mk4
Ekipmanlar
Mokapot V60
İlk cihan yücenin bloğunda gördüm daha sonra 2021 civarı forumda tüpü buzluğa atıp saklayanlar olduğunu gördüm güncel olarak kahve saklamak için bu yöntemi kullanan var mı veya geçmiş deneyimi fikri olan paylaşabilirse mutlu olurum örnek ürün;
Falcon Tüp

plastik olmasa kullanışlı. cam tüpler vardı belki daha çok tercih sebebi olabilir.

aroma kaybından ziyade plastik ile temas kısmı soru işareti.

aroma kaybından ziyade plastik ile temas kısmı soru işareti.
Kahve zaten size gelene kadar hep plastikle temasta bu arada. Kavrulmadan önce yeşilin makineye aktarıldığı, kavrulduktan sonra çekirdeklerin aktarıldığı sepetler genelde plastik. Yeşili vakumlu ya da grainpro ile geliyorsa onlar da plastik direkt. Ambalajların nerdeyse hepsi PET ya da PE lamine. Sadece cam kavanozlar olabilir, onlarda da plastik köpük padding olabiliyor kapakta. Her plastik aynı olmadığı gibi falcon tüp gibi lab grade plastik ürünler zaten içine koyulan şeyi etkilemesin diye geliştiriliyor. İyi plastik ya da doğru plastik korkulacak bir şey değil bence ama tercih meselesi tabi yine.

Son düzenleme:
Foruma bayram arası vermiştim mesajları şimdi gördüm kusura bakmayın. Falkon tüplerini yıllardır kullanıyorum. Ek olarak cam şişede (vacu vin) vakumlama ve fellow atmos da kullanıyorum. Espressoyu flair ile demliyorum ve evde sütlü içecekler pek tercih edilmiyor.

Nadiren espresso içilen veya misafir geldiğinde hızlı şekilde kahve lazım olduğu zamanlarda falkon tüpü hayat kurtarıyor. Önceden porsiyonlu olduğu için kahveyi tartmadan doğrudan değirmene döküp kullanmak harika. Haftalarca buzlukta bekleyen kahvelerimde aroma ve krema yönünden belirgin bir kayıp yaşamıyorum. Tüplere porsiyonlayıp sonra kilitli buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atıyorum.

Her gün espresso içeceğim zamanlarda fellow atmos kullanıyorum. Zira uzun süreli (max 3 gün vakumlu kalıyor) vakumlu tutmuyor ama kahve paketine kıyasla kahvenin tazelik ömrünü yine de uzatıyor. Ayrıca içinden kahveyi alıp geri kapatmak çok pratik.

Orta sıklıkta espresso tüketeceğim zamanlarda vacu vin ile cam şişede saklıyorum kahvemi. Vacu vin vakumu hiç salmıyor. Böylece haftada bir kez bile içsem kahvem vakumlu kalıyor.

Foruma bayram arası vermiştim mesajları şimdi gördüm kusura bakmayın. Falkon tüplerini yıllardır kullanıyorum. Ek olarak cam şişede (vacu vin) vakumlama ve fellow atmos da kullanıyorum. Espressoyu flair ile demliyorum ve evde sütlü içecekler pek tercih edilmiyor.

Nadiren espresso içilen veya misafir geldiğinde hızlı şekilde kahve lazım olduğu zamanlarda falkon tüpü hayat kurtarıyor. Önceden porsiyonlu olduğu için kahveyi tartmadan doğrudan değirmene döküp kullanmak harika. Haftalarca buzlukta bekleyen kahvelerimde aroma ve krema yönünden belirgin bir kayıp yaşamıyorum. Tüplere porsiyonlayıp sonra kilitli buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atıyorum.

Her gün espresso içeceğim zamanlarda fellow atmos kullanıyorum. Zira uzun süreli (max 3 gün vakumlu kalıyor) vakumlu tutmuyor ama kahve paketine kıyasla kahvenin tazelik ömrünü yine de uzatıyor. Ayrıca içinden kahveyi alıp geri kapatmak çok pratik.

Orta sıklıkta espresso tüketeceğim zamanlarda vacu vin ile cam şişede saklıyorum kahvemi. Vacu vin vakumu hiç salmıyor. Böylece haftada bir kez bile içsem kahvem vakumlu kalıyor.
Bilgi için çok teşekkürler bende bayram öncesi isolab den bu ürünü sipariş ettim genelde mokapot ve v60 demlemeler için porsiyonlara ayırıcağım sadece buzdolabına atma konusunda (herhangi bi vakum yapmıyoruz sonuçta) buzlukta saklama konusunda şüphelerim vardı özellikle onu sormak istemiştim uzun dönem (1 sene gibi ) sakladığınız çekirdekler oldu mu bu yöntem ile ?

Bilgi için çok teşekkürler bende bayram öncesi isolab den bu ürünü sipariş ettim genelde mokapot ve v60 demlemeler için porsiyonlara ayırıcağım sadece buzdolabına atma konusunda (herhangi bi vakum yapmıyoruz sonuçta) buzlukta saklama konusunda şüphelerim vardı özellikle onu sormak istemiştim uzun dönem (1 sene gibi ) sakladığınız çekirdekler oldu mu bu yöntem ile ?
Tekrar merhaba. Tüplere doldurup zipli poşetle birlikte buzluğa attığımda hiç sorun olmadı ancak 1 yıl beklettiğim çekirdek hiç olmadı. 1 yıl bekletecek olsam sanırım ilave bir önlem almayı düşünürdüm. (Vakum makinesiyle vakum poşeti içinde vakumlayıp atardım sanırım) Bir de v60 için buzluktaki kahveyi kullanma olayı çok hoşuma gitmedi benim. Yalnızca espresso için kullanıyorum onda da kahveyi donuk haliyle öğütüp doğruca demliyorum.

Bir kısmını tüplere koydum bi kısmını pakette bıraktım uzun dönem deneyimimi paylaşacağım.
(Tüperlerde tam 20 gram kahve var)

Ekli dosyalar

• IMG_7794.jpeg
    IMG_7794.jpeg
    311 KB · Görüntüleme: 92
  • IMG_7795.jpeg
    IMG_7795.jpeg
    244.8 KB · Görüntüleme: 89
Kahve kavurma sitelerinden edindiğim bilgiye göre, buzluğa atmak bayatlama için faydasız. Vakum faydalı.

Bu durumda deney sonuçları benzer olacak. Hava varsa sorun var demektir.

Gerçekten vakumlu paket öğütülmüş kahveyi ilk açtığımızda tazelik belirgindir. Buz dolabında saklanmadığı halde aylarca taze kalabilmiştir.

indir (1)_edit_502162475975458.jpg

Doğru bir test olmayacak. Tüplerde ne kadar hava kaldıysa pakette de o kadar hava bırakıp öyle buzluğa attığınızda eşit şartlar olmuş olacak.
Buzluğa atmayacağım ki sadece paket ve tüp arasındaki kısa süreli saklama farkı için demiştim
Kahve kavurma sitelerinden edindiğim bilgiye göre, buzluğa atmak bayatlama için faydasız. Vakum faydalı.

Bu durumda deney sonuçları benzer olacak. Hava varsa sorun var demektir.

Gerçekten vakumlu paket öğütülmüş kahveyi ilk açtığımızda tazelik belirgindir. Buz dolabında sağlanmadığı halde aylarca taze kalabilmiştir.

Bir kısmını tüplere koydum bi kısmını pakette bıraktım uzun dönem deneyimimi paylaşacağım.
(Tüperlerde tam 20 gram kahve var)
İlk kısa deneyimde (bahsetemedim ancak standart cam kavanoza da koymuştum) koku ve lezzet korunumu olarak ;
Tüpler > Valfli Paket > Cam Kavanoz
olarak sıralayabilirim. Gayet memnunum şuanlık.

Santrifüj tüpünde 1-2 günde tüketeceğim kadar porsiyonluyorum, 3. günde aromalar gitmeye başlıyor. Daha fazla saklamak için vakum ya da valf şart.

Merhaba @emrekocakurt

Aylar geçti ama hep aklımda. Mahallemdeki kahvecide görüyorum çinki.

Sizce neden iyi sonuç alamadınız? Tüpler hava mı geçiriyor? İçinde hapsedilen hava mı hala fazla oluyor? Şimdi hangi yöntem kullanıyorsunuz?

Teşekkür ederim

Merhaba @emrekocakurt

Aylar geçti ama hep aklımda. Mahallemdeki kahvecide görüyorum çinki.

Sizce neden iyi sonuç alamadınız? Tüpler hava mı geçiriyor? İçinde hapsedilen hava mı hala fazla oluyor? Şimdi hangi yöntem kullanıyorsunuz?

Teşekkür ederim
Merhaba. İçinde hava kalıyor ve boşaltma imkânı yok. İçinde hava ile nem kalıyor ve dondurucuya atınca bu nem kristalleşiyor. 3 gün içinde dahi kahvenin tadını yitirdiğini gözlemledim. Şu an Kumtel vakum cihazı ve T.M.Q.G. poşet kullanıyorum.

Uzun soluklu denemelerime göre;
• Tüpler atmosdan bile az da olsa iyi çalışıyor.
• Buzluğa atma konusunda hiçbir sorun yaşamadım aroma ve tat kaybı yoktu. (Ortalama 1 ay sakladım 2 haftalık degass sonrası buzluğa koydum)
•Buzluktan çıkardıktan 3 4 gün sonra içmek ile 2 3 saat bekledikten sonra içmeye kıyasla daha iyi ama aşırı bi fark yok.
•Tüp markası çok önemli dandik olan kahveyi mahvetti ama ısolab dan baya memnunum.
•İlk dolduruşta aroma tüpe geçebiliyor ama ikinci üçüncüye kahve koyunca bu durum olmuyor.

İki yılı aşkın süredir aşağıdaki isolab ürününü aktif olarak kullanıyorum. Bence kahve saklamak için vakum ve buzluk haricinde en pratik, gerekli ve çözüm sunan yöntem.(Vakum makinesi olsa da bu tüpler ihtiyaç bence)

Ürün öncelikle laboratuvar seviyesinde ve çok çok kaliteli. Her bir tüp steril poşette geliyor. Kullanım senaryom şöyle; sadece ilk başta poşetten çıkardığımızda bir koku mevcut. Bu koku, steril sağlık ürünlerinin kokusu gibi. Bu kokudan, tüm tüpleri bulaşık deterjanlı suda yarım gün bekletip tek tek iyice yıkadıktan sonra kurtuluyoruz, bi daha da gelmiyor bu koku, artık kuruduktan sonra da içine kahve koymaya hazır hale geliyor.
Ben kahveyi satın alıp, kendi paketinde degass sürecini bitirince, 18 veya 16 gr (her bir tüp max 20 gr alıyor) porsiyonlar halinde tüm paketi bu tüplere doldurup ağızlarını sıkıca kapatıyorum. Böylece her demlemede paketi açmak zorunda kalmıyoruz, çünkü paket her açıldıkça hava sirkülasyonu yüzünden aromalar çok çabuk uçuyor, kahve sönüyor. Kahve bitene kadar sanki ilk kez paketi açıyormuşum gibi bu tüpler sayesinde performans alıyorum. Bunun dışında tüpleri direk buzluğa atabilirsiniz, ama çıkarınca hemen öğütüp demlemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde bir kayıp yaşamıyorum. Yine de buzluk için vakum makinesi ve içmek istenen gr kadar paketler vakumlayıp buzluğa atılmasını öneririm, Falkon tüp içinde az da olsa hava kaldığı için buzlukta bu olumsuz bir etki bırakabilir. Fakat dışarıdaki kahveyi belli bir süre (max 2 ay) saklamak için bence en iyi seçenek.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250810_155757.jpg
    Screenshot_20250810_155757.jpg
    51.6 KB · Görüntüleme: 27
İki yılı aşkın süredir aşağıdaki isolab ürününü aktif olarak kullanıyorum. Bence kahve saklamak için vakum ve buzluk haricinde en pratik, gerekli ve çözüm sunan yöntem.(Vakum makinesi olsa da bu tüpler ihtiyaç bence)

Ürün öncelikle laboratuvar seviyesinde ve çok çok kaliteli. Her bir tüp steril poşette geliyor. Kullanım senaryom şöyle; sadece ilk başta poşetten çıkardığımızda bir koku mevcut. Bu koku, steril sağlık ürünlerinin kokusu gibi. Bu kokudan, tüm tüpleri bulaşık deterjanlı suda yarım gün bekletip tek tek iyice yıkadıktan sonra kurtuluyoruz, bi daha da gelmiyor bu koku, artık kuruduktan sonra da içine kahve koymaya hazır hale geliyor.
Ben kahveyi satın alıp, kendi paketinde degass sürecini bitirince, 18 veya 16 gr (her bir tüp max 20 gr alıyor) porsiyonlar halinde tüm paketi bu tüplere doldurup ağızlarını sıkıca kapatıyorum. Böylece her demlemede paketi açmak zorunda kalmıyoruz, çünkü paket her açıldıkça hava sirkülasyonu yüzünden aromalar çok çabuk uçuyor, kahve sönüyor. Kahve bitene kadar sanki ilk kez paketi açıyormuşum gibi bu tüpler sayesinde performans alıyorum. Bunun dışında tüpleri direk buzluğa atabilirsiniz, ama çıkarınca hemen öğütüp demlemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde bir kayıp yaşamıyorum. Yine de buzluk için vakum makinesi ve içmek istenen gr kadar paketler vakumlayıp buzluğa atılmasını öneririm, Falkon tüp içinde az da olsa hava kaldığı için buzlukta bu olumsuz bir etki bırakabilir. Fakat dışarıdaki kahveyi belli bir süre (max 2 ay) saklamak için bence en iyi seçenek.
Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim hocam 🫡

Eski eklediğim link bozulmuş yenisini ekliyorum burda daha uygun : https://shop.interlab.com.tr/urun/tupler-santrifuj-amber-etekli-vida-kapakli-aseptik-steril

Edit: Dna olan aynı fiyatmış ben aseptik steril olanı kullanıyorum.

Geri